רשות המסים מפרסמת את החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי במחצית הראשונה של שנת 2016

אחד מדפוסי הפעולה המוכרים ביותר בתחום הלבנת הון הוא העברת כספים דרך מעבר גבול

 

 
 

רשות המיסים
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/03/2017

רשות המסים מפרסמת את קובץ החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי על מפרי דיווח שלא דיווחו במחצית הראשונה של שנת 2016 למכס על הכנסת כספים והוצאתם, בהעברה פיזית במעברי הגבול או באמצעות הדואר. הפרסום מכיל 34 החלטות, שסך העיצום הכספי בהן עומד על 3,039,950 ₪.

בין ההחלטות:

בתאריך ה- 19.1.2016 נכנס עקיבא ז'רדון, לישראל ועבר במסלול הירוק בנתב"ג, כאשר ברשותו סכום של כ- 540,960 אירו ולא דיווח לפקידי המכס במעבר, בניגוד להוראת סעיף 9 לחוק. הוועדה קיבלה את גרסתו של ז'רדון כי לא ידע על הימצאות הכספים במזוודות שנשא בדרכו לישראל וכן לא ידע מה מקורם או יעדם. כמו כן, השתכנעה הוועדה כי המפר אינו הבעלים של הכסף, וכי הוא שימש בלדר עבור מאיר רוטמינר. יחד עם זאת הוועדה לא קיבלה  את טענתו של ז'רדון כי היה תמים לחלוטין וזאת עקב שני טעמים. האחד, העובדה שהמפר הודה בפני הוועדה ששיקר כאשר נשאל בביקורת הגבולות עת יציאתו מצרפת, האם ניתן לו דבר מה להעביר, וכי לא הודה כי כבודתו אינה שלו. לאור האמור, החליטה הוועדה להשית על המפר עיצום כספי בסכום השווה בשקלים לסכום הכספים אשר נתפסו, בסך- 540,960 אירו. (06/16)

בתאריך ה- 5.4.2016 הגיע אחמד אבו נג'א  למעבר ארז במטרה לצאת מישראל לעזה כשברשותו סכום של 280,000 דולר עליהם לא דיווח בניגוד לחוק איסור הלבנת הון. סכום זה נמצא כשהוא מוחבא במכנסיים צמודים ("גטקס") שלבש אבו נג'א מתחת לבגדיו, ועליהם לופף נייר דבק עבה. משלא הצהיר על הכספים שברשותו נתפס הסכום כולו. בנוסף, בחקירתו על ידי חוקרי רשות המיסים, הצהיר המפר כי בתאריך ה-  28.3.2016, יצא מישראל דרך מעבר ארז כשברשותו 20,000 ₪ ו-10,000 דולר שגם עליהם לא דיווח כדין. 

לעניין ההפרה מיום ה- 5.4.16. הוועדה החליטה לקבל את גרסתו של המפר ביחס לכך שככלל, מקור הכספים שברשותו הוא בעסקיו. זאת, הן נוכח התרשמותה מן המפר והן נוכח אסמכתאות שהוצגו ביחס 

לעסקיו של המפר עם חברת פקר. יחד עם זאת, לא ניתן שלא לציין כי גרסתו של המפר באשר לאופן החזקתם המדויק של הכספים שנתפסו אצלו ביום 5.4.16 ובאשר לאופן העברתם אליו לא הייתה עקבית ושינויי הגרסה התכופים שלו מעוררים סימני שאלה רבים. 

אבו נג'א טען תחילה כי הכספים הוחזקו בכספת ובהמשך טען כי הוחזקו בכספת בביתו. בנוסף, המפר טען תחילה כי הכספים הועברו באמצעות העברה בנקאית ובהמשך טען, כי הגיעו דרך חלפן עזתי. לשתי הגרסאות לא הוצגו אסמכתאות כלשהן והמידע שמסר המפר ביחס אליהן לא היה מלא, שכן הוא סירב למסור את פרטי חשבון הבנק שלו במצרים וכן סירב למסור פרטים מלאים אודות החלפנים שבשירותיהם הסתייע. השינויים התכופים בגרסתו של המפר, כמו גם מודעותו הברורה לחובת הדיווח ותוכנה, לא אפשרו לקבל את הסבריו באשר לאי-הדיווח. הדברים אמורים ביתר שאת נוכח התנהלותו החשודה של המפר במעבר הגבול. 

בנוסף, לא קיבלה הוועדה את טענתו של המפר כי הסכום שהחזיר עמו בהפרה הראשונה ( 28.3.16) היה "כסף קטן" ולכן לא דיווח עליו ומבחינתו. הוועדה מדגישה בעניין זה, כי סף הדיווח אינו נתון לפרשנות סובייקטיבית של איש. הרף החב בדיווח עומד על 12,000 ₪. המפר ידע זאת ונמנע, במכוון, מלדווח על הכספים שברשותו. כפי שצוין, די בכך כדי לקבוע כי גם ביום 28.3.16 הפר אבו נג'א את חובת הדיווח. 

לאור האמור, החליטה הוועדה, על יסוד איזון בין מכלול השיקולים שפורטו לעיל, להטיל עיצום כספי בגובה 750,000 ₪ על אבו נג'א. (24/16)

נזכיר כי אחד מדפוסי הפעולה המוכרים ביותר בתחום הלבנת הון הוא העברת כספים דרך מעבר גבול. לפיכך, בישראל, בדומה למדינות נוספות, קיימת חובת דיווח על הכנסת כספים והוצאתם. על אכיפת חובת דיווח זו אמונים מינהל המכס וחטיבת החקירות של רשות המסים. חובת הדיווח חלה על כל אדם הנכנס לישראל או יוצא ממנה, כשעמו סכומי כסף (מזומנים, בין במטבע ישראלי ובין במטבע זר, המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים) העולים על 100,000 ₪ וכן על המכניס או המוציא כספים העולים על 100,000 ₪ בדואר או בדרך אחרת. בנוסף, על פי צו איסור הלבנת הון (שינוי התוספת הרביעית לחוק), התשע"ג-2013 (להלן: "הצו"), נקבע כי סף הדיווח על כספים שנושא עמו אדם היוצא מישראל לעזה או נכנס מעזה לישראל יעמוד על 12,000 ש"ח.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x