אקסלנס ברוקראז >> סימנים ראשוניים לפגיעה באיכות תיק האשראי בענף הבנקאות בעיקר כתוצאה מהרעה במוסר התשלומים של משקי הבית

 

 
 

מיכה גולדברג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/03/2017

מיכה גולדברג, מנהל מחלקת מחקר ואנליסט בנקים באקסלנס ברוקראז' מגיב לפרסום הדוחות של הרבעון הרביעי של בנק דיסקונט. "בנק דיסקונט פרסם הבוקר דוח מעט מאכזב, עם רווח נקי של כ-145 מיליון שקל, מתחת לצפי שלנו, לרווח של 155 מיליון שקל, אך בדומה לקונצנזוס שצפה רווח של 147 מיליון שקל (רויטרס). הרווח הנמוך נובע כמעט באופן בלעדי מעלויות אשראי גבוהות מהצפי, שעמדו על כ-67 נקודות בסיס לעומת צפי ל-45 נקודות בסיס. דיסקונט דיווח על תשואה על ההון פושרת מאוד של כ-4.2%, בעיקר כתוצאה מהוצאות חד-פעמיות. בנטרול חד-פעמיים (הוצאות פרישה/סילוק והוצאות המס החד-פעמיות) התשואה על ההון עמדה על כ-7%".
 
גולדברג מעריך כי "הגידול המהותי בעלויות האשראי ברבעון הרביעי של דיסקונט, (בדומה לעלייה בעלויות אשראי שהודיע בנק פועלים ביום חמישי האחרון) מחזק אצלנו את החשש שאנו רואים סימנים ראשוניים לפגיעה באיכות תיק האשראי בענף, בעיקר כתוצאה מהרעה במוסר התשלומים של משקי הבית. להערכתנו, עלויות האשראי בענף כולו צפויות לעלות באופן משמעותי בשנת 2017 ויעמדו על כ-20 נקודות בסיס, יותר מפי 2 מהרמה במהלך 2016".

גולדברג מציין כי "יחד עם זאת, עיקר העלייה בעלויות אשראי ברבעון הרביעי של דיסקונט (כ-40 נקודות בסיס מתוך 67 נקודות הבסיס המדווחים) אינה נובעת מהפגיעה באיכות תיק האשראי, אלא מעלייה (טכנית) במקדמי שיעורי ההפרשה הקבוצתית והשפעתה החד-פעמית על תיק האשראי של הבנק, וכך אנחנו מעריכים יהיה גם אצל בנק פועלים הצפוי לפרסם את תוצאותיו ביום חמישי הקרוב".
 
גולדברג מוסיף כי "שאר מגמות הליבה בדוחות הכספיים של דיסקונט היו חיוביות: תיק האשראי צמח בכ-1% לעומת הרבעון הקודם (בכ-11% ב-2016), והייתה צמיחה ניכרת בכל המגזרים. ההכנסות גדלו בכ-5% לעומת הרבעון הקודם, בכ-15% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר הודות להתאמות בנגזרים ורווחי מסחר. ההוצאות ירדו בכ-1% לעומת הרבעון הקודם, כאשר רווחי אקטואריה קיזזו רק חלק מהוצאות ההתייעלות, והשאירו את יחס היעילות על 73%. יחס ההון העצמי הגיע ל-9.8% והבנק הודיע שקיבל אישור מבנק ישראל להתחיל לחלק דיבידנד במהלך 2017, ולהערכתנו, הבנק יחלק כ-15% מרווחיו". 
 
גולדברג מציין כי "דיסקונט מצליח ליישם את התכנית האסטרטגית שלו ואנו רואים ירידה של כ-1500 משרות בקבוצה מאז 2013, ואנחנו צופים שעד סוף שנת 2020 תרד מצבת כוח האדם בבנק בכ-20% (ביחס ל-2013). יחס היעילות השתפר באופן מרשים, ועומד על 73% בשנת 2016 לעומת 85% ב-2014. גם בהשוואה ענפית ביצועי דיסקונט נראים טובים, ובמהלך 2016 דיסקונט הגדיל את תיק האשראי שלו בכ-11%, פי שניים מהצמיחה בענף; מרווח האשראי התרחב בכ-10 נקודות בסיס לעומת יציבות בכלל המערכת; ההכנסות גדלו בכ-10% (כ-1% ברמת הענף); הרווח התפעולי קפץ בכ-42% (לעומת גידול של כ-2% בענף כולו); כאשר הקיצוץ בעובדים עמד על 13% מאז 2013, פי 2 מהירידה בסך הענף (ירידה של כ-5% מאז 2013). כתוצאה, יחס היעילות של דיסקונט ירד במהלך שנת 2016 בכ-6% כאשר יחס היעילות בענף נשאר יציב בסך הכל". נראה לנו שההצלחה היחסית ביישום התוכנית האסטרטגית מאפשרת להנהלה להציב יעדים אסטרטגיים שאפתניים: יעד יחס יעילות של 60% עד 2021 ויעד של תשואה על ההון של 10%. להערכתנו, בהנחה והבנק יעמוד ביעדים, מדובר בגידול שנתי של כ-16% ברווח הנקי עד 2021".
 
גולדברג מעריך כי "על אף הרעשים החשבונאיים וההוצאות החד-פעמיות, דיסקונט ממשיך להראות שיפור ברווחיות מפעילות הליבה ולהערכתנו, התשואה המייצגת של הקבוצה כבר קרובה ל-7%. כמו כן, המשך צמיחת תיק האשראי, מרווחי האשראי המתרחבים וההוצאות שממשיכות לרדת יאפשרו לבנק לשפר את רווחיותו גם בשנים הקרובות. אנו מעריכים שבתחילת שנת 2017 הבנק יחזור לחלק דיבידנד. אנו שומרים על המלצת קניה ומחיר יעד של 9.2 שקלים".

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x