אופנהיימר >> כמה ארוך ומורכב יהיה תהליך ה-Brexit?

באופן פורמלי, הפעלת סעיף 50 קובעת כי יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי היא עובדה מוגמרת, כאשר השאלה הגדולה היא מתי היציאה תושלם. עם זאת, אין תקדימים להפעלת סעיף 50 בעבר (אף מדינה לא ביקשה לצאת מהאיחוד האירופי) ולכן, ייתכן שבמידת הצורך, הכללים יוגמשו ובריטניה תוכל לסגת מהבקשה, תרחיש שכמובן נראה כרגע כבעל סבירות אפסית.

 

 
 

ניר חצב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/04/2017

כתשעה חודשים לאחר שהבריטים הדהימו את העולם כשהחליטו להצביע בעד יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, הליך ה-Brexit יוצא רשמית לפועל. ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שלחה אתמול מכתב לאיחוד האירופי בו היא הודיעה על הפעלת סעיף 50 המפורסם באמנת ליסבון, שקובע כי בריטניה החלה בהליך ההיפרדות מהאיחוד האירופי. רשמית, למו"מ ליציאה יש מגבלת זמן של שנתיים, אך עם זאת, מגבלת הזמן אינה קשיחה והמו"מ יכול להתארך גם מעבר למועד זו, בכפוף לאישור פה-אחד של כל אחת מ-27 המדינות באיחוד. באופן פורמלי, הפעלת סעיף 50 קובעת כי יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי היא עובדה מוגמרת, כאשר השאלה הגדולה היא מתי היציאה תושלם. עם זאת, אין תקדימים להפעלת סעיף 50 בעבר (אף מדינה לא ביקשה לצאת מהאיחוד האירופי) ולכן, ייתכן שבמידת הצורך, הכללים יוגמשו ובריטניה תוכל לסגת מהבקשה, תרחיש שכמובן נראה כרגע כבעל סבירות אפסית.
 
הפעלת סעיף 50 פותחת רשמית את הדיונים בין בריטניה לאיחוד האירופי על תנאי היציאה. הדיונים יעסקו בהסכמי הסחר בין הגושים לאחר ה-Brexit, כמו גם בשאלות בנוגע לזכויות מהגרים, מעמד בתי המשפט האירופאיים, רגולציה ועוד. כמו כן, ברקע הדיונים עומדת הבקשה של האיחוד האירופאי כי בריטניה תשלם קנס יציאה (("Brexit bill" של עד 60 מיליארד אירו, זאת על מנת לפצות על כך שאינה תקח חלק בהוצאות שעליהן התחייבה בעבר, דוגמת פרוייקטי תשתיות, פנסיות לעובדי האיחוד האירופי ועוד. Michel Barnier, נציג האיחוד האירופי למו"מ, הצהיר לאחרונה כי בריטניה הביעה מחוייבות להשתתף בפרוייקטים בהיקף של כ-400 מיליארד אירו בשנים 2014-2020 וכי כעת, היא תצטרך לממן התחוייבויות אלה. נזכיר כי בריטניה היא המדינה השלישית בתרומתה לתקציב האיחוד האירופי (ר' גרף), ולכן, באופן טבעי, האיחוד מחפש פיצוי על אבדן תרומה זו.
 
תרומה לתקציבי האיחוד האירופי לפי מדינות - 2015



מקור: Capital Economics.
 
הסכמי סחר בין גושים כלכליים גדולים נוטים להיות ארוכים ומורכבים מאוד. הדיונים על הסכם הסחר הטראנס-פסיפי (TPP) ארכו כ-8 שנים עד לחתימה ב-2016, והדיונים על הסכם הסחר הטראנס-אטלנטי (TTIP) החלו ב-2013 ונמצאים בעיצומם. לקנדה לקח 7 שנים כדי להגיע להסכם סחר עם האיחוד האירופי, והיקף הסחר שלה עם האיחוד הוא כ-64 מיליארד אירו (ב-2015). היקף הסחר בין בריטניה לאיחוד האירופי גבוה פי 7-8, כאשר כ-47% מהסחר של בריטניה מתבצע עם האיחוד. לכן, ההגעה להסכמי סחר בין בריטניה לאיחוד עשויה להיות מאתגרת אף יותר.
 
החדשות הטובות הן שבריטניה צפויה לבקש להגיע תחילה להסכם יציאה ורק לאחר מכן, להתחיל במו"מ על הסכם הסחר. בהתבסס על ההתבטאויות של Michel Barnier בשבוע האחרון, האיחוד האירופי נוטה להסכים עם בקשה זו.
 
אחרי המו"מ עם האיחוד האירופי, בריטניה תתפנה לחלק הקשה באמת, שהוא הסכמי סחר חדשים עם כל אחת מהמדינות שאינן באיחוד האירופי, זאת בעקבות העובדה שבריטניה כבר לא תהיה חלק מהסכמי הסחר של האיחוד עם מדינות אלו. נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, הזהיר כי הדיונים על הסכם הסחר בין בריטניה לארה"ב עשויים לארוך 10 שנים. כפי שניתן לראות בטבלה למטה, חשיבות גדולה תינתן להסכמי הסחר עם ארה"ב, שוק היעד הגדול ביותר לייצוא הבריטי ומקור הייבוא השלישי בגודלו, כמו גם להסכמים עם סין, יפן וקנדה. בקיצור, אין סיבה לקנא בפקידי הממשל הבריטיים הממונים על תהליכים אלו, ובמיוחד לא ב-Boris Johnson, מקברניטי ה-Brexit, שמונה לתפקיד שר החוץ, ובטח ובטח שלא ב-David Davis, שמונה לתפקיד ה-Secretary of State for Exiting the European Union, או במילים אחרות, ל-"Brexit secretary".
 
20 שותפי הייבוא והייצוא הגדולים של בריטניה - 2016
.
 
בשורה התחתונה, השנתיים הקרובות צפויות להיות מלאות בכותרות על הדיונים בין בריטניה לאיחוד האירופי, אך בהינתן ההערכה כי המסחר בין בריטניה לאיחוד האירופי מהווה את בסיס הקשרים הכלכליים בין הגושים, לדיונים אלו צפויים להיות השפעות מועטות מאוד על המצב המאקרו כלכלי בגושים אלו, כמו גם על השווקים הפיננסיים. החלק המשמעותי יותר יהיה הסכמי הסחר, ונכון לרגע זה, נראה כי יש הסכמה כי הדיונים עליהם יתרחשו רק אחרי הסכמה על שאר הסעיפים. במילים אחרות, ה-Brexit צפוי להמשיך להיות בכותרות עוד הרבה מאוד זמן, אך בטווח הקרוב השפעתו על הכלכלות והשווקים הפיננסים תהיה מתונה יחסית.
 
Stay Tuned.
 
ניר חצב, אנליסט אופנהיימר 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x