עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים > הריבית תישאר ללא שינוי אך אנו מעריכים שהבנק יעדכן את תוואי הריבית שלו כלפי מטה

עם החלטת הריבית הבנק גם יפרסם את תחזיותיו המעודכנות לצמיחה, לריבית ולאינפלציה; לגבי הצמיחה, להערכתנו לא יהיה שינוי משמעותי (לאחר העדכון כלפי מעלה בפעם הקודמת). לגבי תוואי הריבית, בתחזית הקודמת (דצמבר) הבנק צפה שהריבית תעלה ל-0.25 נקודת אחוז ברבעון האחרון של 2017.

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
07/04/2017

ישראל
  • ריבית בנק ישראל תיוותר ללא שינוי השבוע – תוואי הריבית קדימה צפוי להתמתן.

  • עלייה נאה ברכישות בכרטיסי אשראי.

  • הציפיות לאינפלציה רשמו עליה קלה בשבוע החולף.
עוד בעולם

  • בארה"ב הנתונים היו ברובם טובים – אינפלציית מחירי הצריכה חצתה את 2 האחוזים.

  • בגוש האירו האינפלציה ירדה ל-1.5 אחוז על רקע ירידת מחירי הנפט – האבטלה ברמתה הנמוכה מאז המשבר.

  • ביפן החברות אופטימיות יותר, והייצור התעשייתי עלה – הוצאות משקי הבית והאינפלציה ירדו.

  • בסין קצב ההתרחבות בפעילות נראה טוב על פי מדדי מנהלי הרכש.
ביום חמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל. להערכתנו, למרות נתוני הצמיחה החזקים והאינדיקאטורים החיוביים לפעילות הכלכלית, הריבית תישאר ללא שינוי, בעיקר בשל חוזקו של השקל (המטבע החזק בעולם) והחולשה בציפיות לאינפלציה. 

עם החלטת הריבית הבנק גם יפרסם את תחזיותיו המעודכנות לצמיחה, לריבית ולאינפלציה; לגבי הצמיחה, להערכתנו לא יהיה שינוי משמעותי (לאחר העדכון כלפי מעלה בפעם הקודמת). לגבי תוואי הריבית, בתחזית הקודמת (דצמבר) הבנק צפה שהריבית תעלה ל-0.25 נקודת אחוז ברבעון האחרון של 2017. להערכתנו, נוכח חוזקו של השקל וירידת הציפיות לאינפלציה זהו תרחיש פחות סביר. אנו מעריכים שהבנק יעדכן את תוואי הריבית שלו כלפי מטה, על מנת לצמצם את פער הריביות הריאלי בין ישראל לארה"ב, ובכך להחליש את השקל ולתמוך ביצוא ובאינפלציה.
 
מדד ערך הרכישות בכרטיסי אשראי עלה ב-0.3 אחוז בפברואר וב-9 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד. המדד הגיע לרמת שיא חדשה, הגבוהה משמעותית מהרמה הממוצעת שנרשמה ב-2016.

מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה עלו קלות.
 
 
בארה"ב האינדיקאטורים שפורסמו בשבוע האחרון היו ברובם טובים;

  • האומדן האחרון לצמיחה ברבעון הרביעי עודכן כלפי מעלה ל-2.1 אחוזים בשיעור שנתי (1.9% באומדן הקודם), בדומה לצפי. שוב הצריכה הפרטית עודכנה כלפי מעלה, ל-3.5 אחוזים. מנגד, עדכון כלפי מטה ביצוא (מינוס 4.5%) ובהשקעות בנכסים קבועים (2.9%) קיזזו חלק מכך.

  • מחירי הבתים עלו ב-5.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד ינואר, על פי מדד Case-shiller, מעל לצפי והקצב הגבוה ביותר מאז קיץ 2014.

  • סנטימנט חברות התעשייה ממשיך להיות גבוה, כך על פי מדד ISM שנותר גבוה על 57 נקודות במרץ, טוב מהצפי, כאשר תת-סעיף התעסוקה מצביע על המשך האצה בביקוש לעובדים בתעשייה.

  • הצריכה הפרטית הריאלית ירדה ב-0.1 אחוז בפברואר (חודש שני ברציפות של ירידה), אך היא גבוהה ב-2.6 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד. הנתון עשוי להצביע על האצה בצריכה הפרטית, לאחר האצה ברבעון הקודם.

  • מנגד, מדד מחירי ההוצאה של הצריכה הפרטית עלה ל-2.1 אחוזים במרץ, מעל יעד הבנק המרכזי, תוך המשך מגמת העלייה בחודשים האחרונים (בגלל עליית מחירי האנרגיה). מדד הליבה נותר על 1.8 אחוזים.

בגוש האירו על פי האומדן הראשוני, האינפלציה ירדה ל-1.5 אחוזים במרץ (2.0% בפברואר), ירידה חדה מהצפי. גם אינפלציית הליבה אכזבה כאשר ירדה ל-0.7 אחוז (0.9% בפברואר). הנתון מפחית את החששות שהבנק המרכזי יצמצם את תכנית הרכישות שלו מוקדם מהצפוי. (כלומר, עוד השנה).

האינדיקאטורים הריאליים בגוש האירו המשיכו להשתפר; שיעור האבטלה ירד ל-9.5 אחוזים  (8.0% באיחוד האירופאי), ירידה של 0.8 נקודת אחוז מפברואר אשתקד, והרמה הנמוכה ביותר מאז מאי 2009. המכירות הקמעונאיות לפברואר היו טובים ברבה מהצפי ועלו ב-0.7 אחוז, וב-1.8 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים.

סנטימנט החברות ביפן השתפר במהלך הרבעון הראשון של השנה, כך על פי מדד החברות של הבנק המרכזי (TANKAN). המדד לחברות הגדולות עלה ל-12 (לעומת 10 ברבעון הקודם), כאשר נרשם אף שיפור גבוה יותר בסנטימנט החברות הבינוניות. הנתון מצביע על צמיחה חיובית (מתונה) במהלך הרבעון הראשון של השנה. שאר האינדיקאטורים היו מעורבים; הייצור התעשייתי עלה ב-4.8 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד פברואר. מנגד, הוצאות משקי הבית ירדו ב-3.8 אחוזים במהלך אותה התקופה. האינפלציה בפברואר ירדה ל-0.3 אחוז ובניכוי מחירי המזון והאנרגיה היא ירדה עוד יותר למינוס 0.1 אחוז.
 
האינדיקאטורים מיפן ממשיכים להצביע על צמיחה מתונה, אך לא בקצב שיגרום לבנק המרכזי לשנות את מדיניות המאוד מרחיבה בחודשים הקרובים.

בסין מדדי מנהלי הרכש הרשמיים למרץ היו חיוביים, כאשר מדד התעשייה על ל-51.8 נקודות (51.6 בפברואר), הרמה הגבוהה ביותר מזה 5 שנים בתמיכת גידול בביקוש ליצוא. המדד המקביל לענף השירותים עלה ל-55.1 נקודות (54.2 בפברואר), טוב מהצפי והרמה הגבוהה ביותר מאז אמצע 2014.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x