משרד האוצר >> מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ 2017 נרשם גידול בהיקף יתרות המט"ח, אשר הגיע לרמת שיא באחוזי תוצר

בתוך כך, במהלך חודש מרץ רכש בנק ישראל יתרות מט"ח בהיקף של 1.6 מיליארדי דולרים.

 

 
 

משרד האוצר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/04/2017

עיקרים

בארץ:
  • המיקוד השבועי עוסק בריכוזיות היצוא (סחורות ושירותים) הישראלי בהשוואה בינלאומית, הן לפי יעדי היצוא והן לפי המוצרים המיוצאים.

  • רמת הריכוזיות של יצוא הסחורות הישראלי גבוהה הן בחלוקה לפי יעדים והן בחלוקה לפי ענפים. יתר על כן, רמת הריכוזיות הגבוהה אינה מוסברת במלואה במשתנים אחרים, כדוגמת גודל המדינה ורמת הפתיחות לסחר בינלאומי. 

  • רמת הריכוזיות של יצוא השירותים הישראלי נמוכה בהשוואה בינלאומית, וזאת בשל השיעור הנמוך של יצוא שירותי התיירות והתחבורה של ישראל.

  • רמת הפתיחות (משקל היצוא והיבוא של סחורות ושירותים בתוצר) של המשק הישראלי נמוכה מהרמה המקובלת במדינות האיחוד האירופי, כאשר בהשוואה למדינות קטנות מבחינת אוכלוסייה רמת הפתיחות נמוכה באופן ניכר. עם זאת, בהשוואה למדינות OECD, שאינן נמנות על מדינות האיחוד האירופי, רמת הפתיחות של המשק הישראלי גבוהה יחסית.

  • הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הותירה את הריבית במשק, בהתאם לציפיות, ברמתה הנוכחית - 0.1 אחוז. חברי הוועדה ציינו בהודעה כי המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד.

  • חברי הוועדה המוניטארית הביעו אופטימיות בנוגע לפעילות הכלכלית במשק, תוך שהם מציינים לחיוב את המשך השיפור בפעילות הריאלית והגידול והתמונה החיובית המתקבלת משוק העבודה. מנגד, ציינו חברי הוועדה ציינו את המשך הקיפאון ביצוא הסחורות.

  • חברי הוועדה ציינו כי סביבת האינפלציה מוסיפה להיות נמוכה, וכי התיסוף של השקל והתגברות התחרות במשק מכבידים על האינפלציה ומעכבים חזרתה ליעד. עם זאת, על אף שהסיכונים להשגת יעד האינפלציה בטווח הבינוני נותרו גבוהים, עליית השכר בארץ והעלייה באינפלציה בעולם צפויים לתמוך בחזרתה אל תוך היעד.

  • חברי הוועדה התייחסו בדבריהם לאי הוודאות הפוליטית השוררת בחלק מהמדינות המפותחות, וכן ציינו כי ישנם סימנים להתקררות בשוק הדיור בישראל תוך שהם מבהירים כי מוקדם להסיק שמדובר במגמה.

  • במקביל להחלטת הריבית, עודכנו תחזיות הצמיחה והאינפלציה של בנק ישראל לשנים  2018-2017. התחזית כוללות בהשוואה לתחזית הקודמת מדצמבר 2016 הערכה נמוכה יותר ביחס להתפתחות הצמיחה, האינפלציה והריבית בשנת 2017, לצד הערכה חיובית במעט ביחס לצמיחה ב- 2018. התחזיות לשנים 2018-2017, מבטאות מעבר הדרגתי לצמיחה שמבוססת פחות על צריכה פרטית ויותר על יצוא.

  • בחודש מרץ נרשמה ירידה בציפיות האינפלציוניות, ובשל כך עלתה הריבית הריאלית ל- 0.2 אחוז. 

  • כתוצאה מהירידה בציפיות האינפלציונית, שיעורי האינפלציה הממוצעת הצפויים לחמש השנים הקרובות מצויים מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה.

  • מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ 2017 נרשם גידול בהיקף יתרות המט"ח, אשר הגיע לרמת שיא באחוזי תוצר . בתוך כך, במהלך חודש מרץ רכש בנק ישראל יתרות מט"ח בהיקף של 1.6 מיליארדי דולרים.

  • מדד אמון הצרכנים של בנק הפועלים רשם בחודש מרץ 2017 עלייה לכדי רמתו הגבוהה ביותר מזה כשש שנים וחצי. מגמה דומה נצפתה גם במדינות מפותחות נוספות. קיים פער משמעותי בין התפיסה האופטימית של ההווה בהשוואה לתפיסה פחות חיובית של המצב העתידי.
בעולם:

  • דוח התעסוקה האמריקאי הציג בחודש מרץ 2017 תמונה מעורבת. כך, הגידול במספר המועסקים היה איטי משמעותית מהצפוי, אך מנגד ירדה האבטלה לרמתה הנמוכה מזה כעשור.

  • שיעורי התעסוקה בארה"ב רשם עלייה מתונה בעוד שיעור ההשתתפות נותר ללא שינוי. השכר לשעת עבודה במגזר הפרטי עלה אף הוא.

  • מדדי מנהלי הרכש של ISM למגזרי הייצור והשירותים בארה"ב רשמו בחודש מרץ ירידות. על אף הירידות, המדדים מצויים ברמה גבוהה ומוסיפים להצביע על צפי להתרחבות בפעילות הכלכלית. 

  • בחודש פברואר נרשמה ירידה בגירעון המסחרי (סחורות ושירותים) האמריקאי על רקע ירידה ביבוא הסחורות האמריקאי. 

  • בגוש האירו נרשמה בחודש פברואר 2017 ירידה בשיעור האבטלה. בתוך כך, שיעור האבטלה בגוש האירו ובאיחוד האירופי הוא הנמוך ביותר שנרשם מאז שנת 2009. יחד עם זאת, שיעור האבטלה נותר גבוה בהשוואה בין-לאומית, והפערים בין מדינות גוש האירו נותרו גבוהים.

  • בגרמניה, הכלכלה הגדולה בגוש האירו, נשמרה היציבות בשיעור האבטלה אשר נותר ברמתו הנמוכה ביותר מאז איחוד המדינה. 

  • על אף השיפור בשוק העבודה, שיעור האבטלה במדינות גוש האירו בקרב צעירים (גילאי 24-15) מוסיף להיות גבוה במיוחד.

  • מדדי מנהלי הרכש של MARKIT למגזרי הייצור והשירותים בגוש האירו רשמו בחודש מרץ עליות לרמתם הגבוהה ביותר מזה כשש שנים. המדדים מצביעים על התרחבות בפעילות הכלכלית.

  • מדד מנהלי הרכש לענפי הייצור בבריטניה רשם בחודש מרץ ירידה, אך מוסיף להצביע על צפי להתרחבות בפעילות הכלכלית. במקביל, מדד מנהלי הרכש לענפי השירותים רשם עלייה. בעקבות ה- Brexit התאפיינו המדדים בתנודתיות שבאה לידי ביטוי בירידות חדות מיד לאחר ההחלטה, והתאוששות מהירה ומפתיעה לאחריה. תחילת המשא ומתן הרשמי אודות עזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי לא הפיגה את תחושת האופטימיות והיצרנים מצפים כי הייצור ימשיך לגדול בשנה הקרובה.

  • מדד מנהלי הרכש של Caixin לענפי הייצור במשק הסיני רשם בחודש מרץ ירידה. על אף הירידה, המדד מוסיף להצביע על צפי להתרחבות בפעילות הכלכלית בענפי הייצור במשק הסיני. המדד המקביל לענפי השירותים רשם אף הוא ירידה.
רקע ועיקרים

המיקוד בוחן את רמת הריכוזיות של יצוא הסחורות הישראלי, הן לפי יעדי היצוא והן לפי המוצרים המיוצאים, בהשוואה לרמת הריכוזיות של יצוא הסחורות של מדינות OECD אחרות. המיקוד בוחן גם את רמת הריכוזיות של יצוא השירותים לפי סוג השירות. כמו כן, המיקוד מציג את רמת הפתיחות של המשק הישראלי. למשתנים אלה השפעה על הסיכון של המדינה להיפגעות ממשברים בינלאומיים. 

הנתונים מצביעים על כך שרמת הריכוזיות של יצוא הסחורות הישראלי גבוהה בשני הממדים האמורים. יתר על כן, רמת הריכוזיות הגבוהה אינה מוסברת במלואה במשתנים אחרים, כדוגמת גודל המדינה ורמת הפתיחות לסחר בינלאומי. מנגד, רמת הריכוזיות של יצוא השירותים הישראלי נמוכה בהשוואה בינלאומית, וזאת בשל השיעור הנמוך של יצוא שירותי התיירות והתחבורה של ישראל.

בהתייחס לפתיחות של המשק לסחר חוץ, מקובל לתפוס את המשק הישראלי כמשק קטן ופתוח. עם זאת, כאשר בוחנים את נתוני הפתיחות (משקל היצוא והיבוא של סחורות ושירותים בתוצר) של המשק הישראלי עולה תמונה מעט שונה (ראה תרשים ש1). כך, רמת הפתיחות של המשק הישראלי נמוכה מהרמה המקובלת במדינות האיחוד האירופי, כאשר בהשוואה למדינות קטנות מבחינת אוכלוסייה רמת הפתיחות נמוכה באופן ניכר. מנגד, בהשוואה למדינות OECD, שאינן נמנות על מדינות האיחוד האירופי, רמת הפתיחות של המשק הישראלי גבוהה יחסית.

לפתיחות גבוהה למסחר בינלאומי יש יתרונות רבים. בין היתר, הפתיחות מאפשרת למשק להתמחות במוצרים בהם יש למשק יתרון יחסי; מאפשר לצרכנים במשק ליהנות ממגוון רחב יותר של מוצרים; ומאפשר להוריד מחירים של מוצרים מסוימים. עם זאת, לרמת פתיחות גבוהה של המשק למסחר בינלאומי עשויות להיות תופעות שליליות, ובהן:

  • פגיעה בענפים בהם למשק אין יתרון יחסי  שהשפעתה השלילית מתמקדת בטווח הקצר, כשבטווח הבינוני והארוך העובדים אמורים להשתלב בענפים בהם למשק יש יתרון יחסי.

  • חשיפה גבוהה למשברים בינלאומיים. 
הסיכון להיפגעות ממשברים בינלאומיים גבוה יותר כאשר היצוא הוא ריכוזי יחסית. לאור זאת, בסקירה זו תיבחן רמת הריכוזיות של היצוא הישראלי, והגורמים לרמת הריכוזיות.


כשבוחנים את ריכוזיות יצוא הסחורות הישראלי לפי יעדים עולה כי רמת הריכוזיות הינה מהגבוהות במדינות ה- OECD (ראה תרשים ש3 ). הגורם העיקרי לרמת הריכוזיות הגבוהה ביצוא הסחורות הישראלי הינו יצוא הסחורות לארה"ב, המהווה כ- 30 אחוזים מיצוא הסחורות הישראלי. עם זאת, בין השנים 2013-2002 נרשמה מגמת ירידה ברמת הריכוזיות של יצוא הסחורות הישראלי, וזאת על רקע ירידה במשקל יצוא הסחורות הישראלי לארה"ב (ראה תרשים ש4). בשל ירידה זו הצטמצם משמעותית הפער בין ריכוזיות יצוא הסחורות הישראלי לרמת הריכוזיות הממוצעת של יצוא הסחורות במדינות ה- OECD , כאשר הרמה ב-OECD שמרה על יציבות יחסית בשנים הללו. בשנתיים האחרונות נרשמה עלייה ברמת הריכוזיות של יצוא הסחורות הישראלי, בשל ההתאוששות בכלכלה האמריקאית, מה שהוביל לגידול במשקל יצוא הסחורות הישראלי לארה"ב. 




הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x