הבחירות בצרפת >> הנה תגובות בתי ההשקעות

כבר מעכשיו נראה את השווקים באירופה מתפקדים טוב יותר, ללא חסמים. יחד עם זאת, אף כי המגמה בימים הקרובים עשויה להיות חיובית, מומלץ לא להסתנוור

 

 
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/04/2017


הכלכלן הראשי של אקסלנס, יניב  חברון, מעריך בעקבות תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות בצרפת כי "כבר מעכשיו נראה את השווקים באירופה מתפקדים טוב יותר, ללא חסמים. יחד עם זאת, אף כי המגמה בימים הקרובים עשויה להיות חיובית, מומלץ לא להסתנוור ממנה - הסיכון בשוקי המניות יישאר איתנו לפחות עוד שבועיים". לדברי חברון, "השוק האירופי היה ההעדפה שלנו מאז סוף השנה שעברה, שכן הוא הרבה יותר אטרקטיבי ממקבילו האמריקאי מבחינת פוטנציאל עלייה, צפי לרווחים ותימחור. בתקופה הקרובה הוא יתפקד הרבה יותר טוב, ללא אי-וודאות פוליטית וללא חשש מפירוק אפשרי באיחוד האירופי. שילוב של גורמים גם יתמכו בהתחזקות האירו".


חברון צופה גם "קפיצת מדרגה בתשואות האג"ח באירופה, שכמובן תגרור עמה את התשואות בארה"ב וכאן בישראל". לדבריו, "בחודשים האחרונים, החשש ואי-הוודאות הפוליטית השתלטו על תפקודם של השווקים האירופים (למרות ששוקי המניות שם הצליחו להניב ביצועים טובים יחסית). עכשיו, כאשר תוצאות 'התחרות' צפויות ואף ברורות (במידה שלא יהיו טעויות בסקרים) - גורם הפחד שלחץ על תשואות האג"ח בגרמניה כלפי מטה צפוי להתפוגג. כמובן שיש גורמים נוספים שמשבשים את תפקודן של התשואות שם, כמו הקושי של האינפלציה באירופה להחזיק מעמד והאמירות היוניות מבכירי הבנק האירופי כולל מריו דראגי. אך מכיוון שנתוני המאקרו שם בסה"כ טובים, ולאחר שאי-הוודאות הפוליטית תסתיים סופית, אזי בשבועות הקרובים, בהחלט נראה קפיצת מדרגה בתשואות".

 

רוני גיטלין, מנהל מסחר בדסק מט"ח, לאומי שוקי הון, מפרסם היום התייחסות למצב השווקים לאחר הסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות צרפת:
 
הצמד אירו/דולר השלים עליה של מעל 2% בזמן יציאת הסקרים בצרפת, כאשר התברר כי המרוץ הצמוד מביא לסיבוב המכריע את מועמד המרכז מקרון ומועמדת הימין הקיצוני לה פן.
 
מכאן יוצאות בשורות חיוביות לשווקים:

הסיבוב המכריע לא יהיה בין שני המועמדים הקיצוניים אשר תמכו ביציאה מגוש האירו, תרחיש הקיצון ממנו כולם חששו ולכן תוצאות הסקרים ולאחריהם גם תוצאות האמת הביאו לאנחת רווחה בשווקים.

המתינות ניצחה את הקיצוניות - מועמד המרכז מקרון סיים כמוביל בפער של 2% על המועמדת במקום השני, מארין לה פן. בסקרים לקראת הסיבוב המכריע נראה כי למקרון ישנו יתרון מוחלט של 58% על פני לה פן, ולפחות על פי הסקרים נראה כי דרכו לנשיאות סלולה.
 
השווקים כמובן יצאו בצהלות שמחה, שבאו לידי ביטוי בעלייה של 2% בצמד אירו/דולר בפתיחת המסחר, עליית שווקים ביפן (מעל ל 1%) ועליה בתשואות האג"ח ל-10שנים בארצות הברית שהיו כבר ב 2.2% לשנה ועלו חזרה למעל 2.3% .
 
אז ממה השווקים מרוצים כל כך?
 
טראמפ והברקזיט לקחו את העולם לכיוון של אינדיבדואליזם, חזרה למדינות האם, ויציאה מהעולם הגלובלי, כאשר החשש הגדול היה כי הברקזיט יתחיל גל של יציאה מגוש האירו שלא ייעצר רק בבריטניה.
 
הפוטנציאל לניצחונו של מקרון בסיבוב השני נותן לשווקים סיבה טובה להניח כי גל המחשבות על יציאה מגוש האירו ייעצר ואולי אף ייפסק, ועל כן ראינו חגיגות בפתיחת המסחר לאחר הבחירות בצרפת.
  
על פי אופנהיימר "תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות בצרפת עמדו, לשם שינוי, בתחזיות ובסקרים המוקדמים. המועמד העצמאי עמנואל מאקרון, ראש תנועת En Marche, זכה ב-23.9% מהקולות והעפיל לסיבוב השני, ביחד עם מארין לה פן, מועמדת מפלגת החזית הלאומית. פרנסואה פיון מהמפלגה הרפובליקנית והפתעת הבחירות, ז'אן לוק מלנשון ממפלגת השמאל הקיצוני La France insoumise, היו קרובים מאוד אך בסופו של דבר לא העפילו לסיבוב השני. המפלגה הסוציאליסטית, מפלגתו של הנשיא המכהן פרנסואה הולנד, קרסה לחלוטין בבחירות אלו, כשמועמד המפלגה בנואה המון גרף רק כ-6% מהקולות."

הסיבוב השני, בהשתתפות מאקרון ולה פן, יתקיים ב-7 במאי, כאשר ב-11-18 ליוני, יתקיימו הבחירות לפרלמנט הצרפתי, גם הן ב-2 סיבובים. הסקרים הנוכחיים מלמדים על יתרון משמעותי לעמנואל מאקרון, שצפוי לקבל כ-65% בסיבוב השני. כפי שציינו בעבר, הפוליטיקה הצרפתית כבר ידעה סיטואציה דומה בעבר, כשב-2002 התמודד ז'אן מארי לה פן, אביה של מארין, מול ז'אק שיראק בסיבוב השני בבחירות. למרות פערים קטנים בין המועמדים בסיבוב הראשון (כ-20% לשיראק לעומת כ-17% ללה פן), הסיבוב השני היה חד צדדי לחלוטין, כששיראק קיבל כ-82% מהקולות, בעקבות התאחדות של כל המערכת הפוליטית בצרפת מאחורי שיראק, בניסיון למנוע בחירה בלה פן הקיצוני. מצב דומה צפוי להתקיים גם במערכת הנוכחית, וכבר עכשיו פרנסואה פיון ובנואה המון מיהרו לתמוך במאקרון בסיבוב השני  (ז'אן לוק מלנשון נמנע משלב זה מלתמוך באחד המועמדים). לכן, במידה ולא יקרו דברים בלתי צפויים, עמנואל מאקרון צפוי להיות נשיא צרפת הבא.
 
משמעויות עבור השווקים הפיננסיים
 
בשבוע שעבר הוצאנו סקירה זהירה בנוגע לשוק המניות הצרפתי, בשל חשש מתוצאה שאינה רצויה על השווקים בסיבוב הראשון, כמו אי העפלת מאקרון לסיבוב השני (לפיון היה פער קטן הרבה יותר מול לה פן), או העפלת מועמד השמאל הקיצוני מלנשון מעפיל לשלב הבא. כפי שציינו בסקירה הקודמת, האפשרות המועדפת על השווקים היא בחירה במועמדי המרכז והימין, עמנואל מאקרון ופרנסואה פיון ולכן, סיבוב שני בין מאקרון ללה פן מתקבל כתרחיש חיובי, בעקבות הסיכוי הנמוך לכניסה של לה פן לארמון האליזה. אכן, אפיקי הסיכון מגיבים בצורה חיובית מאוד לתוצאות הסיבוב הראשון, עם עלייה בשער האירו, ביחד עם זינוק ב-CAC וסגירת מרווחים באגרות החוב הצרפתיות.
 
עמנואל מאקרון הוא סוג של "דף חלק" עבור השווקים, אבל התבטאויותיו בעד הורדת הוצאות ממשלתיות, קיצוץ מיסים וניסיון (שצפוי להיות מאתגר מאוד) לשינויים בשוק העבודה הצרפתי, מתקבלים בהתלהבות נכון לרגע זה. גם עברו של מאקרון כבנקאי השקעות וניסיונו להעביר רפורמות משמעותיות כשר הכלכלה (ה-"Macron Law") תורמים לתפיסה החיובית לגביו אך חשוב מכל, מאקרון הוא אינו "אירו-סקפטי" והביע תמיכה בהישארות צרפת בגוש האירו ובהותרת הסכם שנגן על כנו. דרכו של מאקרון בפוליטיקה הצרפתית אינה צפויה להיות חלקה, בשל העובדה שהוא מייצג מפלגה חדשה, שכוחה בפרלמנט עדיין אינו ידוע (תלוי בבחירות שיתקיימו כאמור ביוני) ולכן, ייתכן והוא יצטרך להסתמך על בריתות עם מפלגות מהימין ומהשמאל, שעשויות להתברר כמשענת קנה רצוץ.
 
מבחינת משמעויות ההשקעה, הסיבוב הראשון בהחלט מפזר את הערפל ומאפשר להתמקד ביסודות הפונדמנטליים של שוק המניות באירופה בכלל ובצרפת בפרט. כאמור, אם לא יתרחשו אירועים יוצאי דופן, מארין לה פן תתקשה לסגור פער כה גדול בשבועיים ועמנואל מאקרון יהיה זה שייבחר לנשיאות. כפי שציינו בסקירה שפורסמה בחודש פברואר, אנו מעריכים כי שוק המניות האירופאי הינו אטרקטיבי להשקעה בשל שילוב של שיפור משמעותי בתחזיות הרווח ובתמונה המאקרו-כלכלית. שיפור זה בולט במיוחד בשוק הצרפתי, במיוחד בהיבט תחזיות הרווח (עם עלייה של 13% בתחזית הרווח המצרפי של ה-CAC בשנה האחרונה ושל כ-3% מתחילת השנה – ר' גרף). לכן, אנו מאמינים כי שוק המניות הצרפתי ראוי למשקל יתר בתוך החשיפה המנייתית באירופה.
 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 


x