מיטב דש >> שורה תחתונה: מה עושים עם הכסף ?

שורה תחתונה: השווקים נוטים להגזים. תחילה, הגזימו עם התקוות מהנשיא האמריקאי החדש. אחר כך התעלמו מהשפעה שלו. כעת הזמן לחזור לכמה מ-Trump trade תוך הגדלת החשיפה למדדי המניות מהשורה השנייה.

 

 
אלכס זבזינסקיאלכס זבזינסקי
 

אלכס זבז`ינסקי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/04/2017


 עיקרי הדברים 
  • לפי סקר אמון הצרכנים, בשנתיים האחרונות חל שיפור משמעותי במצב הפיננסי של משקי הבית בישראל. 

  • התוכנית של שר האוצר אמורה להוריד את האינפלציה בכ-0.15%. תוכנית מגדילה את הסיכון הפיננסי של הממשלה.

  • לראשונה בשלוש השנים האחרונות, קרן המטבע מעלה תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית.

  • הפעילות בכלכלה האמריקאית ממשיכה להתרחב, אך לא בקצב מהיר, כפי שניתן היה להתרשם מהסקרים השונים שעלו בחדות אחרי הבחירות. ספר הבז' מצביע על התגברות הלחצים לעלייה בשכר. 

  • הרפורמות הכלכליות של הנשיא האמריקאי צפויות להתפרסם השבוע. חזרתן לסדר היום אמור לשחזר במידה חלקית התנהגות השווקים אחרי הבחירות.

  • "ספר הבז'" הסיני מצביע על עלייה משמעותית בסיכונים ברבעון הראשון.

  • הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להפתיע לטובה, אך נמצאים בצל הבחירות בצרפת. 

  • ירידה במחירי המתכות הנו סימן לעליית הסיכון בסין וצפויה לבשר על התמתנות הפעילות התעשייתית בעולם.

  • בשני הרבעונים האחרונים עלה הסיכון במצב הפיננסי של החברות הבורסאיות בישראל.

המלצות מרכזיות
  • בהמשך לשבוע שעבר, אנו ממליצים לקצר מח"מ התיק מ-5-6 שנים לכ-4 שנים.

  • אנו ממשיכים להמליץ על העדפת האג"ח הצמודות על פני השקליות.
     
  • אנו ממליצים להגדיל חשיפה לאג"ח בריבית משתנה על חשבון הנזילות.

  • אנו ממליצים על חשיפה במשקל שוק בארה"ב תוך הגדלת החשיפה למניות המקומיות ולמדדי המניות מהשורה השנייה.

  • אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה לשוק האירופאי והיפני.

  • אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה גבוהה למניות בישראל. 

  • אנו ממליצים להקטין חשיפה לאג"ח הקונצרניות בדירוגים הנמוכים בישראל.

מאקרו ישראל.

המצב הכלכלי של משקי הבית ממשיך להשתפר

מדד אמון הצרכנים בישראל חזר במרץ לרמות השיא של ארבע השנים האחרונות לאחר שירד בחודש פברואר. שיעור משקי הבית שדיווחו שאינם מצליחים "לסגור את החודש" ממשיך לרדת והגיע ל-27% לעומת 32% לפני שנתיים. במקביל עולה משקל משקי הבית שמדווחים שהם מצליחים לחסוך מדי חודש ו/או מנהלים תקציב מאוזן. 

התוכנית של כחלון מעודדת תעסוקה, מצמצמת פערים, אך מעלה את הסיכון הפיסקאלי

הצעדים עליהם הודיע בשבוע שעבר שר האוצר אמורים לשפר עוד יותר את מצבם של חלק ממשקי בית. ההשפעה על מדד המחירים של הצעדים, כפי שניתן לראות בטבלה מטה, צפויה להסתכם בכ-0.15%.

מטעמי שמרנות ובהתחשב בתוספות להכנסה (נקודות זיכוי, מס הכנסה שלילי) שאמורים להגביר את הביקושים ולתמוך בעליית המחירים, מתבקשת הורדת תחזית האינפלציה ב-0.1%. לא הורדנו את התחזית בשנתית בגלל התייקרויות הפירות והירקות שחלה לאחרונה ומעלה התחזית לאפריל.

מבחינת תקציב המדינה, מדובר בעליית הסיכון הפיננסי של הממשלה. לפי הנתונים שמפרסם משרד האוצר, אין עודפי גבייה שמאפשרים לממן הגדלת הוצאה פרמננטית. בהיעדר גידול פרמננטי בהכנסות ממסים, צעדים מסוג זה צריכים להיכלל במסגרת התקציב ולהיות ממומנים בהתאם לסדרי העדיפויות של הממשלה. 

הרזרבות התקציביות שינוצלו למימון ההוצאות לא נועדות לשמש לצרכים עליהם הכריז האוצר, אלא למקרים חריגים. צריך לזכור שהתקציב הנו דו שנתי כך שהרזרבות אמורות לשמש כרית בטחון לאירועים שיתרחשו עד סוף שנת 2018.

די ברור שמבחינה פוליטית לא יהיה ניתן לבטל את ההטבות שניתנו, למרות שבינתיים חלקן אמורות להסתיים בסוף 2018. בעיית התקציב לשנים 2019-2020 הולכת ומחמירה, במיוחד אם המצב הכלכלי יורע מסיבה כלשהי תוך פגיעה בשוק העבודה והיעלמות ההכנסות מתחום הנדל"ן והרכבים. בנק ישראל אומנם שיבח את משרד האוצר על מכלול הצעדים שננקטו, אך רק כדאי לא לעורר מריבה נוספת, הביקורת שלו על היעדר כיסוי תקציבי להוצאות החדשות הובא בצורה מרוככת מאוד.  

שורה תחתונה: התוכנית של שר האוצר מעודדת תעסוקה ומצמצמים הפערים החברתיים. ההשפעה על האינפלציה אמורה להסתכם בכ-0.1% בפריסה שנתית.  התוכנית מגדילה סיכון פיסקאלי.



מאקרו עולם.

לראשונה בשלוש השנים האחרונות קרן המטבע מעלה תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית

קרן המטבע העלתה ב-0.1% את תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית לשנת 2017 ל 3.5%. קרן המטבע לא עדכנה כלפי מעלה תחזיות הצמיחה לעולם לפחות שלוש שנים. העדכון נעשה בעקבות עליית התחזית למדינות המפותחות, למרות שהקרן מעריכה שמרבית הצמיחה בשנים הקרובות תגיע דווקא מהמדינות המתפתחות שצפויות להגביר קצב הצמיחה מ-4.1% בשנת 2016 ל-4.8% ב-2018. השיפור במדינות המתפתחות נובע משני גורמים עיקריים -  התייצבות במדינות המפיקות נפט ושיפור בצמיחה בהודו שעוברת שינויים מבניים  גדולים.

למרות השיפור בתחזית, קרן המטבע עדיין רואה את מאזן הסיכונים לתחזית מוטה כלפי מטה.

ספר הבז' של ה-FED מצביע על התגברות הלחצים לעליית השכר בשוק העבודה

בספר הבז' של ה-FED לחודש מרץ, הנקודה הבולטת הייתה דיווחי החברות על מחסור בעובדים ועלייה בעלויות התעסוקה שמגבילים גיוסי העובדים בסקטורים כגון הייצור, התחבורה והבנייה. החברות דיווחו על התגברות הלחצים לעלייה בשכר. המעסיקים ברוב האזורים מתקשים לאייש משרות הדורשות רמת מיומנויות נמוכה. בדיווחים הקודמים של ספר הבז' דובר בעיקר על הקשיים במציאת העובדים בעלי מיומנויות גבוהות.

שורה תחתונה: מתרחבים לחצי השכר בארה"ב אשר צפויים לבוא לידי ביטוי בעלייה בלחצי האינפלציה ועצירת מגמת ירידה בציפיות האינפלציה שהייתה לאחרונה. 

נתוני הסקרים בארה"ב מצביעים על ירידה בסנטימנט ובציפיות שעלו גבוה מדי אחרי הבחירות

יותר ויותר נתוני הסקרים השונים המתפרסמים בארה"ב מחטיאים את הציפיות. מדד מנהלי הרכש וסקרי הפעילות של שלוחות ה-FED השונות בשבוע האחרון היו נמוכים מהתחזיות. 

הנתונים בפועל לעומת זאת, ממשיכים להצביע על מגמת התרחבות הדרגתית. כך, מדד הייצור התעשייתי ממשיך לעלות תוך שיפור מתון בניצולת כושר הייצור, זאת למרות שמדד מנהלי הרכש בתעשייה תיקן בחודשיים האחרונים עלייה מהירה אחרי הבחירות בארה"ב. התחלות הבנייה היו נמוכות מהציפיות, אך מכירות הבתים הקיימים עלו על הציפיות לרמה הגבוהה ביותר מאז 2007.  

שורה תחתונה: הפעילות בכלכלה האמריקאית ממשיכה להתרחב, אך לא בקצב מהיר מדי, כפי שניתן היה להתרשם מהסקרים השונים שעלו בחדות אחרי הבחירות וכעת חוזרים ל"מציאות".

ספר הבז' הסיני מצביע על הרבה "נורות אדומות" שמהבהבות חזק 

הדיווח הרבעוני של החברה האמריקאית CBB International בשם "ספר הבז' הסיני",  שמתבסס על הסקר בקרב 3300 החברות הסיניות, זוכה להערכה רבה עקב יכולתו לזהות המגמות המתפתחות בסין בטרם באו לידי ביטוי בנתונים הרשמיים. בשבוע שעבר התפרסם הדוח לרבעון הראשון "שהדליק הרבה נורות אדומות" לגבי המתרחש בסין דווקא אחרי פרסום נתוני הצמיחה החיוביים. 

הדוח מציין שמאמצי הרשויות לשימור קצב הצמיחה הגבוה בכל מחיר מתחילים לבוא לידי ביטוי בסימני אזהרה שצצים בענפים רבים. 

בתחום הנדל"ן החברות מדווחות על קיפאון ברווחיות, בגיוסי העובדים ובשכר. קצב העלייה במחירי הבתים הואט משמעותית. ההשקעות יורדות והריביות עולות, מה שיקשה על המשך המגמה החיובית בסקטור. החברות בענף הסחורות מראות סימני התקררות ניכרים. גם חברות המסחר הקמעונאי מדווחות על חולשה ברווחיות, בגיוסי העובדים ובהשקעות ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון הקודם. ככלל, הנתונים מראים שגיוסי העובדים והשכר גדלים בעיקר בחברות הממשלתיות ולא בסקטור הפרטי.

שורה תחתונה: במשפט שמסכם את "ספר הבז'" הסיני נאמר שמה שקורה במשק הסיני כעת זאת לא התאוששות ובוודאי לא האצה בפעילות הכלכלית.

הבחירות בצרפת מתרחשות על רקע הנתונים הכלכליים החזקים באירופה

הנתונים הכלכליים באירופה מפתיעים בעוצמתם. מדדי מנהלי הרכש בענף המסחר והשירותים שוב הכו את התחזיות ועלו בחודש אפריל לרמות הגבוהות ביותר בשלוש השנים האחרונות.

בתחום הנדל"ן החברות מדווחות על קיפאון ברווחיות, בגיוסי העובדים ובשכר. קצב העלייה במחירי הבתים הואט משמעותית. ההשקעות יורדות והריביות עולות, מה שיקשה על המשך המגמה החיובית בסקטור. החברות בענף הסחורות מראות סימני התקררות ניכרים. גם חברות המסחר הקמעונאי מדווחות על חולשה ברווחיות, בגיוסי העובדים ובהשקעות ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון הקודם. ככלל, הנתונים מראים שגיוסי העובדים והשכר גדלים בעיקר בחברות הממשלתיות ולא בסקטור הפרטי.

שורה תחתונה: במשפט שמסכם את "ספר הבז'" הסיני נאמר שמה שקורה במשק הסיני כעת זאת לא התאוששות ובוודאי לא האצה בפעילות הכלכלית.

הבחירות בצרפת מתרחשות על רקע הנתונים הכלכליים החזקים באירופה

הנתונים הכלכליים באירופה מפתיעים בעוצמתם. מדדי מנהלי הרכש בענף המסחר והשירותים שוב הכו את התחזיות ועלו בחודש אפריל לרמות הגבוהות ביותר בשלוש השנים האחרונות.

במיוחד התגברה המגמה החיובית בענף התעשייה בכל המדינות הגדולות. במקביל לשיפור בתעשייה, עולה היצוא מאירופה שצמח בשנה האחרונה בקצב של כ-8%.

למרות הסיכונים הפוליטיים, מדד הסנטימנט הצרכני נמצא ברמה הגבוהה ביותר בעשור. רכישות המכוניות באירופה  עלו בחודש מרץ לשיא מאז תחילת הנתונים בשנת 2003.

אם תוצאות הבחירות הצמודות בצרפת לא "יקלקלו" את המצב, השווקים באירופה צפויים להציג ביצועים עודפים על רקע הנתונים הכלכליים החזקים. 

שורה תחתונה: אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה מעל משקל שוק למניות באירופה.

שווקים.

השווקים עברו מאמונה במימוש של כל התוכניות של טראמפ להתעלמות מוחלטת מהן

השפעת הנשיא טראמפ על השווקים פחתה בתקופה האחרונה. פחות הבטחות גדולות, איומים על החברות, הודעות פרובוקטיביות בטוויטר וצווים נשיאותיים מעוררי מחלוקת.

גם השווקים דחקו מסדר היום שלהם את ההשפעות האפשריות של מדיניות הנשיא החדש ומתמקדים בגורמים האחרים כגון הנתונים הכלכליים בארה"ב ובעולם, האירועים הגאופוליטיים ומדיניות ה-FED. 

המגמות בשווקים שבלטו בשבועות הראשונים אחרי הבחירות בארה"ב השתנו לחלוטין. ההובלה של המניות המקומיות על פני המניות של החברות הבינלאומיות, מניות החברות שמשלמות מסים גבוהים על פני אלה הנמוכים, התהפכה. אם בחודש הראשון אחרי הבחירות הובילו המדדים של החברות הקטנות והבינוניות (Russell 2000 ו-S&P Midcap 400) על פני המדדים הגדולים (Nasdaq ו-S&P 500), מתום החודש הראשון אחרי הבחירות ועד היום המדדים הגדולים השיגו תשואה עודפת משמעותית על פני מדדי החברות הקטנות.

אכן, הציפיות מהמדיניות הכלכלית החדשה היו מוגזמות והמגבלות "הטבעיות" התקציביות והפוליטיות פעלו לרסן תוכניות אגרסיביות של הממשל החדש. יחד עם זאת, לא נכון להתעלם לגמרי מהשפעת תוכניות הממשל. 

בשבוע שעבר אמר הנשיא ושר האוצר האמריקאי שהשבוע תוצג הרפורמה במס. הנשיא דיבר על כך ש-Obamacare תעלה שוב להצבעה. נראה, שהממשל הפנים שעדיף להמעיט בהצהרות בומבסטיות ולעשות עבודת מטה יסודית לפני הכרזות מרעישות. גם האג'נדה בתחום יחס הסחר עם השותפות כגון סין ומקסיקו לא תיעלם לחלוטין וסביר שנשמע בחודש-חודשיים הקרובים על השינויים במדיניות.

אנו מניחים שזה הזמן לחזור לכמה מ-Trump Trade  ששלטו מייד אחרי הבחירות ונעלמו. במסגרת זו, כדאי להגדיל חשיפה למדדי  המניות מהשורה השנייה בארה"ב שמייצגים יותר את החברות המקומיות. אנו ממשיכים להמליץ על החשיפה למניות הצמיחה שממשיכות להוביל. גם המשך התחזקות בשוק העבודה והלחצים לעלייה השכר, כפי שהופיע בספר הבז', צפויות לתמוך בביקושים הפנימיים. 

נוסיף, שההמלצה שלנו מלפני שבוע לקיצור מח"מ התיק, שבין היתר, נובעת מהרמות הנמוכות אליהן הגיעו התשואות בארה"ב, מתבססת על ההערכה שפרסום תוכניות הממשל ושיפור בשוק העבודה האמריקאי ישפיעו לחזרת התשואות לרמות גבוהות יותר.

שורה תחתונה: השווקים נוטים להגזים. תחילה, הגזימו עם התקוות מהנשיא האמריקאי החדש. אחר כך התעלמו מהשפעה שלו. כעת הזמן לחזור לכמה מ-Trump trade תוך הגדלת החשיפה למדדי המניות מהשורה השנייה. 

ירידה במחירי המתכות - סימן להאטה בסין

סימני הזהרה מההאטה אפשרית בפעילות התעשייתית בעולם ניתן למצוא בירידה במחירי הסחורות השונות, בפרט המתכות. מחירי המתכות התעשייתי מהווים אינדיקאטור מקדים לשינויים במדד המנהלי הרכש הגלובלי בתעשייה .

לאחרונה נרשמה ירידה חדה במחירי הברזל, אך גם המתכות האחרות התמתנו. אחת הסיבות העיקריות לירידה קשורה כנראה להיחלשות הצפויה בביקושים בסין. אנו מעריכים שבמחצית השנייה של השנה צפויים להופיע סימנים ברורים יותר של ההאטה במשק הסיני שתשפיע גם על הפעילות התעשייתית באזורים אחרים בעולם, במיוחד במדינות המתפתחות. 

גם למחירי הנפט יש להערכתנו סיכוי גבוה לרדת מהרמות הנוכחיות. הטריגר יכול להיות אותה החולשה בסין. כמו כן, מאז  הירידה בתפוקת הנפט של מדינות האופ"ק, מלאי הנפט בארה"ב עלה בעוד כ-10% בהמשך למגמה בשלוש השנים האחרונות במקביל לעלייה במספר הקידוחים החדשים 

שורה תחתונה: ירידה במחירי המתכות קשורה כנראה לחשש, שאנו שותפים לו, להאטה הצפויה ביקושים בסין. היא יכולה להיות סימן מקדים להיחלשות הפעילות התעשייתית בעולם, בפרט במדינות המתפתחות.

עלייה בציפיות האינפלציה עדיין לא הגיעה למיצוי

לאחר פרסום מדד המחירים הגבוה לחודש מרץ, ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח עלו בין  0.25% בטווחים הקצרים ל-0.15% בבינוניים והארוכים. 

ציפיות האינפלציה הגלומות לטווחים הקצרים והבינוניים (בין שנתיים עד חמש שנים מח"מ) עלו מעל הממוצע של השנתיים האחרונות. 

שורה תחתונה: אנו ממשיכים להמליץ על העדפת האפיק הצמוד על פני השקלי מכיוון שסימנים רבים מצביעים שהאינפלציה במשק במגמת עלייה ויתכנו עוד הפתעות כלפי מעלה במדדי המחירים הקרובים.

הרעה במצב הפיננסי של החברות הבורסאיות מעלה סיכון לאג"ח הקונצרניות

מהנתונים האגרגטיביים על המצב הפיננסי של החברות הבורסאיות בישראל לסוף הרבעון הרביעי של 2016 שפרסם בנק ישראל עולה שהסיכון הפיננסי שלהן עלה. היחס בין סך הרווח לתשלומי הריבית והקרן (כושר שירות החוב) ירד משמעותית לרמות שהיו לאחרונה לפני חמש שנים. במקביל, מינוף החברות ( היחס בין סך החוב להון עצמי) עלה לרמות הגבוהות שהיו בעשור האחרון.

המינוף עלה כאשר מרווחי האג"ח נמצאים ברמות נמוכות היסטוריות. בנוסף, הפער בין התשואה הצפויה של מדד המניות ת"א 125 (מכפיל הפוך) לבין התשואה הממוצעת של האג"ח בדירוג A עומד ברמות הגבוהות מאז המשבר. סימנים אלה מצביעים על עלייה בסיכון ההשקעה בשוק הקונצרני. נוסיף, שקרנות הנאמנות מחזיקות כמעט בשיא המשקל מהשוק הקונצרני, מה שמעלה סיכון במקרה של עלייה בתנודתיות השווקים. 

שורה תחתונה: אנו ממליצים להקטין חשיפה לאג"ח הקונצרניות בדירוגים נמוכים.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 


x