להיות הבחירה הראשונה >> מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב פרש את תוכניתו האסטרטגית לשיפור והגדלת היקף הפעילות של הבורסה

בין היתר עידוד חברי בורסה נוספים, אפשרות למסחר בחסר, והקלות לחברות דואליות

 

 
איתי בן זאב - מנכל הבורסהאיתי בן זאב - מנכל הבורסה
 

משה מימון עורך פאנדר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/04/2017


רוצים לדעת מה וובי WOBI מתכננים? בסרטון החלק 2 מדקה 10:10
הבורסה בתחרות מול שאר הבורסות בעולם, התחרות של הבורסה היא גם כגוף עסקי, זה מחייב כל הזמן חשיבה איך נותנים את הערך ללקוחות שלך. אנחנו צריכים למצוא את הדרך שבה חברות תגענה אלינו. 

40% מהמשקיעים הפסיקו לפעול בבורסה, בין אם בפעילות בשווקים אחרים, ובין אם עקב מעבר לנדל"ן. אנחנו צריכים לשכנע את אותו ציבור לחזור חזרה לבורסה. מראש רמת השיתוף של הציבור הישראלי בבורסה הוא נמוך, כך שיש מקום לצמוח בהיקף הפעילות של הבורסה.

מבחינת פעילות המוסדיים, המוסדיים הגדילו ב-30% את הפעילות שלהם בחו"ל, ב-16 שנה האחרונות, לעומת הגדלה של 9% בפעילות בבורסה המקומית.

מבחינת החברות, החברות הדואליות מהוות כמעט 50% משווי השוק המצרפי של שוק ההון המקומי בכלל – דואליות ומקומיות בלבד.

ב-2016 מעל 12 מיליארד שקל גוייס להון סיכון, מעל 13 מיליארד שקל גוייס לפרייבט אקוויטי, אבל בבורסה המקומית גוייס פחות מ-7 מיליארד שקל. חברות מקומיות בוחרות ללכת למקום שבו יש מעורבות גבוהה יותר בניהול.

חוזקות של הבורסה

חוזקות פנימיות – שוק אגח פעיל ונזיל, מערכת רישום כפול, תפעול סליקת קרנות נאמנות, תשתית טכנולוגית יציבה, One Stop Shop.

גם לשוק הישראלי יש יתרונות. כלכלה יציבה, Startup Nation, שוק מפותח, מוסדות משפטיים ורגולטוריים. צריך לבחון גם איך השוק המקומי נתפס בעולם.

עצם הקיום של הבורסה חסכו למשק הישראל מיליארדים של שקלים, בין לציבור ובין למדינה. הבורסה צריכה להיות יצרנית ערך משמעותית יותר בכלכלה הישראלית. להיות גורם דומיננטי בצמיחת החברות במשק ופלטפורמה יעילה לשיתוף המשקיעים המקומיים.

איך זה יקרה?

 אפיק מרכזי לגיוס הון

הרחב סל השירותים

הגברת הנזילות

התחרות מחייבת פעילות בסטנדרטים בינלאומיים.

הפרטת חברות ממשלתיות ושיתוף הציבור. יש 10-15 חברות ממשלתיות, שווי הנפקות צפוי כ-15 מיליארד שקל. העברת נכסים מבעלות הממשלה לבעלות הציבור. אין סיבה ש-20-25% מהון החברה עובר מהממשלה לציבור.

היתה החלטת ממשלה לפני מספר שנים שדנה בכך. בהסתכלות של השנים הקרובות זה עשוי לקרות. זה יגדיל מאוד עניין מצד משקיעים בינלאומיים.

החזרת הישראליות הביתה. כ-90 חברות ישראליות שנסחרות בחו"ל, בשווי כולל של מעל 250 מיליארד שקל. דרך מערכת הרישום הכפול. כשניסו לבדוק מה מונע מהחברות להירשם בבורסה בארץ. 3 גורמים עיקריים – (1) יציבות וודאות רגולטורית. כל הרגולטורים רוצים לעודד את הכלכלה ומבינים את החשיבות של משקיעים וחברות; (2) המלצות לגופים מוסדיים. בארה"ב יש גוף שנותן המלצות לגופים מוסדיים, ה-ISS, בשיתוף עם אנטרופי, פנינו לרשות ניירות ערך, ולרשות שוק ההון, והם הסכימו שלחברות הדואליות ייבנה מנגנון שאנטרופי תעביר לגופים המוסדיים את ההמלצות של ה-ISS לגבי החברות הללו; (3) חובת ההצבעה לגופים מוסדיים. אף אחד בשום תחום לא אוהב שמכריחים אותו, גם רשות ניירות ערך וגם רשות שוק ההון, שוקלים בחיוב לצמצם את חובת ההצבעה על הגופים המוסדיים.

פוטנציאל חברות הצמיחה בישראל. יש מאות חברות צמיחה בסקטור ההיי-טק, מאות פרוייקטים של נדל"ן ותשתיות, ועוד כאלף חברות קטנות ובינוניות מסורתיות. יש המון יתרונות לבוא לבורסה. מה שמרתיע לא מעט חברות כאלה, זה החשיפה התקשורתית. בחנו גם את ה-AIM באנגליה. אין ספק שיש לזה פוטנציאל בישראל.

הרחבת סל השירותים

שירות רישומים דיגיטלי לחברות. היום חברה ציבורית צריכה להיעזר בחברות הרישומים הקיימות הגדולות (בנקים). הבורסה תקים חברת רישומים, זה ייעשה בצורה דיגיטלית. זה ייצר חלופה אטרקטיבית לחברות הרישומים הקיימות. בשאיפה עד סוף השנה.

שירותי משמורת למוסדיים, קסטודי. פעילות דרך מסלקת הבורסה.

מאגר השאלות מרכזי. בזכות הקסטודי, יתקיים מאגר השאלות מרכזי. אין בארץ שוק מספיק מפותח. מאגר ההשאלות, יאפשר לשחקנים לפעילות במסחר בחסר.

מסחר במכשירי איגוח. מכשירים שמקובלים בעולם, ולא קיימים בישראל על הפרלטפורמה של הבורסה. כשמדברים על שיתוף הציבור אין פלטפורמה מתאימה מהבורסה, להקים מכשירים ולאגח מוצרים פיננסיים, שהיום לא קיימים.

הגברת הנזילות

יש שלושה מקטעים – סוחרים, מסחר אלגוריתמי ומהיר. לקוחות ריטייל, האחוז שפועל היום בבורסה נמוך ברמה עולמי. מוסדיים ישראלים ובינלאומיים.

הכנסת הבנקים כעושי שוק במניות. מחייב אישור הפיקוח על הבנקים ותיאום מול רשות ניירות ערך. הבנקים בארץ מסוגלים לעשות זאת.

ריטייל ברוקר, השבת הציבור לבורסה. פלטפורמת הפצה חדשה ויעילה לציבור הרחב, באמצעות ברוקרים שליבת פעילותם היא מתן שירותי מסחר ישירים, זולים ונגישים לציבור. 

1. שינוי מודל החברות בבורסה מתוך רצון להגדיל את מספר החברים בבורסה, כשהחברים החדשים הפוקוס שלהם יהיה הציבור. לאפשר 
2. מערכת הזמנות דיגיטלית לציבור בהנפקות. דרך אותם ברוקרים שממוקדים ללקוחות, ומאפשרים להם להשתתף בהנפקות.
3. כניסת שחקנים חדשים, הורדת המס על רווחי הון.

יש חברה אחת שתיכנס, WOBI, כחבר בורסה, שעיקר פעילותו תהיה ממוקדת ללקוח.

מס רווחי הון. יש עיוות במערכת המס. ראוי להפחית את המס ולהשוות אותו לרמת המיסוי מול שוק הנדל"ן. עד רמת הכנסה מסויימת, פטור מלא, ומעל זה ברמה של 10-15% מסוי. אפשר לראות את הקשר בין שוק הנדל"ן לשוק ההון.

מבחינת שיתוף הפעולה עם הנאסד"ק, זה ירד מהפרק. נעשים צעדים לפתוח את מערכת הבורסה ולהגביר את התאימות שלה לבורסות אחרות.



נתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x