אקסלנס >> מדד המחירים לצרכן במאי צפוי לעלות ב-0.3%

 

 
 

אביתר בן-דוד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
18/06/2017

07.06.2017

תחזית

הערות

מאי 2017

0.3%

עלייה במחירי ההלבשה וההנעלה, עלייה בסעיף הדיור

יוני 2017

0.0%

יציבות  במחירי ההלבשה וההנעלה, ירידה במחירי הדלק?

יולי 2017

0.2%

עלייה עונתית בסעיף הדיור, ירידה במחירי ההלבשה וההנעלה

*12 חודשים הבאים

0.8%

מאי 17' – אפריל 18'











* התחזית עשויה להשתנות במהירות והיא רגישה מאוד לשינויי מחירי האנרגיה.

מדד חודש מאי צפוי לעלות ב-  0.3%

שינוי המתודולוגיה במדידת בגדי הקיץ אותו ביצעה השנה הלמ"ס צפוי לתת את הטון במדד חודש מאי ולהביא לדחיפתו כלפי מעלה (על חשבון מדד חודש יוני). גם מחירי הירקות והפירות צפויים לעלות, זאת בהתאם לעונתיות המאפיינת אותם בתקופה זו של השנה. מלבד שני אלו, אין ספק שמי שירכז את עיקר העניין במדד הקרוב יהיה סעיף הדיור שאכזב כזכור באפריל. ככלל, בחודש מאי נוהג הסעיף להוות עוגן חיובי לאינפלציה. יהיה מעניין לראות האם ההמתנה להחלטת בג"ץ בנושא חוק 'מס דירה שלישית' הצליחה 'להחזיק' את בעלי הדירות מלהעלות את שכר הדירה בצורה חדה מהרגיל או שמא יציג הסעיף שיעור עלייה גבוה מזה המאפיין אותו בחודש זה. אנו הערכנו כי בחודש מאי יעלה סעיף הדיור ב-0.3%.
 
מדד חודש יוני צפוי להיוותר ללא שינוי 0.0% 

בחודש יוני צפויה עצירה בקצב עליית המחירים המקומיים (בהנחה שמדד חודש מאי לא יפתיע בחדות כלפי מטה כמובן...). הסיבה המרכזית נובעת כאמור משינוי המתודולוגיה אותו ביצעה הלמ"ס הצפוי 'להקפיץ' את סעיף ההלבשה וההנעלה בחודש מאי על חשבון העלייה העונתית שנרשמה עד היום במדד חודש יוני. מלבד השפעה זו, נזכיר כי בתחילת החודש חזרה הממשלה 'להתערב' במחירים המקומיים, כאשר הכריזה על הפחתה של 14.5% במחירי המים, הפחתה שצפויה לגרוע כ-0.1% מהשורה העליונה. גם מחירי הדלק, שירדו בתחילת החודש צפויים להכביד, אם כי לא בצורה משמעותית. בדומה למדד חודש מאי, מי שצפוי להוות את העוגן החיובי למדד חודש יוני הוא סעיף הדיור, שנוהג לעלות בתקופה זו של השנה. 

אינפלציה ב- 12 החודשים הבאים: 0.8% 

אז ההמתנה להכרעת בג"ץ בנושא חוק 'מס דירה שלישית' נמשכת ואנו בינתיים ממשיכים להעריך שבחודשים הקרובים סביבת האינפלציה תתקשה לפרוץ את הטווח התחתון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל. בהודעת הריבית האחרונה בבנק ישראל בחרו להדגיש את התגברות קצב עליית המחירים של מדד המוצרים הלא-סחירים (המהווה כמעט שני שלישים מהמדד הכללי) אשר ב-12 החודשים האחרונים צמח ב-1.7%, שיעור העלייה הגבוה ביותר מאז מאי 2014 (להוציא את שיעור העלייה השנתי שרשם בחודש מרץ (1.8%)). מנגד, הדגישה ההודעה כי אינפלציית המוצרים הסחירים עודנה שלילית, בעיקר בשל הייסוף המתמשך בשערו של השקל. מהדברים עולה שנכון להיום, גם בהינתן מדד מוצרים סחירים שצומח ב"כמעט 2%" (כך לפי הודעת הבנק), אנו עדיין רחוקים מ"ביסוסה של האינפלציה בתוך תחום היעד". הערכה זו מתחדדת בייחוד בהינתן החשש כי הסיכונים להתמתנות מחודשת בקצב האינפלציה עדיין משמעותיים. שילוב שבין האפשרות הממשית לביטולו של חוק 'מס דירה שלישית' וההכבדה המחודשת שזו תיצור על סעיף הדיור (המהווה 39% ממדד המוצרים הסחירים) לבין המשך המגמה של הפחתות המחירים הממשלתיות (מים, הנעלה, צהרונים, מוצרי טואלטיקה...) מגדיל את הסיכון כלפי מטה עבור קצב התפתחות מדד המוצרים הסחירים (המצוי כאמור בשיא של שלוש שנים). בכל הנוגע למדד המוצרים הלא- סחירים, ללא היחלשות משמעותית בשערו של השקל בעולם, זה ימשיך לשהות בטריטוריה שלילית ולהכביד על השורה העליונה. בבנק ישראל ממשיכים לטעון כי שערו של השקל מיוסף מדי. עם זאת, פתרון לבעיה עדיין לא נראה באופק. גם תחת הנחת האינפלציה הנוכחית שלנו, שהנה כידוע אופטימית בהשוואה לשוק, צפוי מדד המחירים לצרכן 'לגעת' ברף ה-1% רק בסביבות החודשים אוקטובר/נובמבר. המשמעות היא שעוד מדד או שניים שמפתיעים כלפי מטה, וגם ההסתברות לאפשרות זו הופכת לנמוכה יותר.
בשורה התחתונה, אנו ממשיכים להעריך כי בשנה הקרובה צפויה סביבת האינפלציה בישראל להיות גבוהה מזו לה הורגלנו בשלוש השנים האחרונות. עם זאת, אנו עדיין רחוקים מלכנות עליית מחירים זו כאינפלציה של ממש.           

אביתר בן-דוד, כלכלן מאקרו במחלקת מחקר ואסטרטגיה של בית ההשקעות אקסלנס


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x