המניות באירופה אטרקטיביות ביחס לארה"ב

שנה חלפה מאז ששוק האג”ח האירופי הגיע לשיא עם תשואה לא הגיונית של 0.2%- באגרות חוב של ממשלת גרמניה, לאור התיקון בתשואות, מה האפיק האלטרנטיבי לאגרות החוב באירופה?

 

 
 

דביר עוליאל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/08/2017


שוק האג”ח האירופאי היה בשיאו בדיוק לפני שנה, ביולי 2016, כשתשואות האג”ח הגרמניות ל־10 שנים שיקפו תשואה שלא נראתה בעבר, 0.2%-, כלומר מי שקנה אג”ח גרמנית, בעצם נתן הלוואה לממשלת גרמניה, כשהמשקיע שילם “ריבית” של 0.2% בשנה, בשביל שממשלת גרמניה תלווה ממנו כסף, מצב חסר היגיון בשווקים הפיננסים. נכון לרגע כתיבת שורות אלו, תשואות האג”ח ל־10 שנים של ממשלת גרמניה משקפות תשואה של 0.55%, עדיין נמוכה היסטורית, אבל במגמת עלייה ברורה.

הטריגר לגל העליות הנוכחי בתשואות באירופה, הוא נאומו של דראגי, שממנו השווקים הבינו כי המדיניות האולטרה מרחיבה ביבשת נמצאת לקראת צמצום, בדומה למתרחש כיום בארה”ב. למרות שבאופן חריג, כמה ימים לאחר הנאום של דראגי הוציא הבנק המרכזי הודעה, לפיה המשקיעים הבינו לא נכון את דראגי וכי כרגע אין תאריך או רצון לצמצם את המדיניות. למרות ההודעה נראה שהמשקיעים לא מאמינים לדברי ההרגעה של הבנק והתשואות ממשיכות לעלות.

נראה שהמשקיעים בעולם מצפים שהבנק האירופאי יילך בקרוב בעקבות הבנק האמריקאי ויתחיל בצמצום רכישות האג”ח ואף בהעלאות ריבית. הציפיות נובעות מכך שהבנק האמריקאי הוא זה שמוביל בעשורים האחרונים את המדיניות בשווקים והבנקים האחרים מגיבים לו, כפי שהיה כשהבנק האמריקאי החליט להוריד ריבית לשיעור אפסי ולרכוש אג”חים. המשקיעים צריכים לזכור שאירופה התחילה במדיניות הצמצום מספר שנים אחרי האמריקאים, ואין להם באמת סיבה לשנות כרגע מדיניות.

בנוסף, הבנק המרכזי של יפן, שהינו השחקן השלישי בחשיבותו לשווקים, הגדיל לאחרונה את תוכנית הרכישות שלו, כשלדעתנו זה נעשה בכדי לאותת לשוק שלמרות שינוי המדיניות בארה”ב, ביפן אין צפי לשינוי. פעולה זו הובילה לרגיעה בשוק היפני ולהיחלשות מטבע הין. כלומר, יש איתות ברור ששאר הבנקים המרכזיים לא הולכים בהכרח בעקבות ארה”ב, זאת לאור המצב הכלכלי שלהם, השונה בתכלית מזה שבארה”ב, ולמרות שהמגמה חיובית בכלכלות אירופה ויפן, הן עדין רחוקות מהמצב בו היו רוצות להיות.

אם אין סיבה לשינוי מדיניות בקרוב | מה עם שוק המניות?

תחת ההנחה שהמדיניות באירופה לא הולכת להשתנות באופן קיצוני בטווח זמן הקצר, בזמן שבארה”ב מצמצמים באופן די חד את התמיכה בשווקים, ולאור פערי התמחור בין המניות בארה”ב לאירופה, נראה שהמניות האירופאיות אטרקטיביות יותר, בדגש על מניות הדיבידנד.

חשוב לציין שאנחנו מאמינים שנמשיך לראות עלייה בתשואות האג”ח באירופה, למרות שאנחנו לא חושבים שיחול שם שינוי כלשהו במדיניות המרחיבה בקרוב. העלייה בתשואות מגיעה לאור רמת תמחור לא הגיונית באג”ח האירופאיות, ולדעתנו העליות הן “תיקון” וחזרה לרמות תמחור הגיוניות יותר, ולכן הן ימשיכו לעלות, אך לדעתנו באופן מתון.

מאידך, לדעתנו ראוי להתמקד בחברות דיבידנד, בדגש על חברות גדולות ואיכותיות, בשוק המניות האירופאי. הסיבה שאנחנו מצביעים דווקא על מניות הדיבידנד היא לאור ביצועים עודפים למניות הדיבידנד בעיקר בארה”ב בזמן שהתשואות באגרות החוב עלו. ההיגיון לכך הוא שמניות דיבידנד מהוות תחליף ראשון למשקיעי האג”ח, בטח בזמן שצופים עליית תשואות והפסדי הון באג”ח. הסיבה שאנחנו מעדיפים חברות גדולות ואיכותיות באירופה, היא מכיוון שהכלכלות האירופאיות עדיין במצב יחסית שברירי ומגיבות בעוצמה להתרחשויות הפוליטיות הרבות ביבשת, ולכן אנחנו מעדיפים יציבות יחסית בהשקעה המנייתית שלנו באירופה. 

הטריגר לגל העליות הנוכחי בתשואות באירופה, הוא נאומו של דראגי, שממנו השווקים הבינו כי המדיניות האולטרה מרחיבה ביבשת נמצאת לקראת צמצום, בדומה למתרחש כיום בארה”ב. למרות שבאופן חריג, כמה ימים לאחר הנאום של דראגי הוציא הבנק המרכזי הודעה, לפיה המשקיעים הבינו לא נכון את דראגי וכי כרגע אין תאריך או רצון לצמצם את המדיניות. למרות ההודעה נראה שהמשקיעים לא מאמינים לדברי ההרגעה של הבנק והתשואות ממשיכות לעלות.

דביר עוליאל, אנליסט מקרו מיטב דש 


הכותב הינו עובד של קבוצת מיטב־דש | הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה־1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x