עופר קליין הראל >> הודעת הפד "היונית" מקטינה משמעותית את ההסתברות להעלאת ריבית בהחלטה הבאה

גם השבוע האינדיקאטורים מגוש האירו המשיכו להיות חיוביים; על פי האומדן הראשוני, האינפלציה נותרה על 1.3 אחוזים ביולי, אך אינפלציית הליבה עלתה קלות ל-1.2 אחוזים, מעל לצפי. שיעור האבטלה הפתיע לחיוב כאשר ירד ל-9.1 אחוזים ביולי, ירידה של נקודת אחוז בהשוואה ליוני אשתקד, והרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2009.

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/08/2017

ישראל

  • התייצבות בשיעור האבטלה וההשתתפות בחודש יוני – ברמות שפל.

  • סקר החברות לרבעון השני הצביע על צמיחה מתונה יותר בסקטור העסקי.

  • לאחר החולשה במאי, האינדיקאטורים הראשוניים לצריכה הפרטית ביוני היו חיוביים מאוד.

  • בהשוואה לסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה נותרו כמעט ללא שינוי.

ארה"ב

  • הריבית נותרה ללא שינוי. הסיכוי להעלאת ריבית בהחלטה הבאה נמוך, אך הסיכוי לתחילת צמצום המאזן גבוה.

  • הדולר המשיך להיחלש בעקבות כישלון החקיקה של הרפובליקנים. 

  • על פי האומדן הראשוני, הצמיחה האיצה ברבעון השני.

  • מדדי אמון הצרכנים ליולי היו טובים מהצפי.

עוד בעולם

  • גוש האירו אינפלציית הליבה עלתה מעל לצפי, ושיעור האבטלה המשיך לרדת.

  • בבריטניה הצמיחה ברבעון השני השתפרה אך הקצב עדיין נמוך. מדדי אמון הצרכנים ירדו. 

  • ביוני הנתונים מצביעים על התייצבות יחסית בשוק העבודה, כאשר שיעורי האבטלה וההשתתפות נותרו ללא שינוי על 4.5 אחוזים ו-64.1 אחוזים בהתאמה. גם נתוני לשכת התעסוקה מצביעים על מגמה חיובית כאשר נרשמה ביוני ירידה של 1.8 אחוזים (נתונים מנוכה עונתיות) במספר המובטלים המתייצבים בלשכות התעסוקה.
     
    בסיכום הרבעון השני שיעור האבטלה עלה קלות ל-4.4 אחוזים (4.3% ברבעון הקודם) אך זו הייתה מלווה בעלייה מקבילה בשיעור ההשתתפות ל-64.1 אחוזים, כאשר שיעור התעסוקה נותר ללא שינוי. על פי נתוני המחצית הראשונה נרשמה יציבות יחסית בנתוני שוק העבודה ברמות שפל במבט היסטורי, זאת לאחר השיפור המשמעותי שנרשם ב-2016. הנתונים ממשיכים לתמוך בהערכות שהמשק קרוב ל'תעסוקה מלאה' . להערכתנו, נראה המשך עלייה קלה בשיעור האבטלה ברבעונים הבאים, על רקע המשך השיפור בשיעור ההשתתפות. בנוסף, על רקע התעסוקה המלאה, המשך עליית שכר המינימום והסכמי השכר האחרונים בסקטור הציבורי, אנו צופים המשך עליית שכר במשק (שעלה בכ-4 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים עד אפריל) - דבר שיוכל להשפיע לחיוב גם על הצריכה הפרטית וגם על קצב האינפלציה ברבעונים הבאים.

    סקר החברות של בנק ישראל לרבעון השני של 2017 מעיד כי קצב הצמיחה של המגזר העסקי ירד במידה מסוימת, אך הוא עדיין מהיר יחסית לממוצע בשנים הקודמות. מאזן הנטו במגזר העסקי מוסיף להיות חיובי ומובהק, אך הוא התמתן בהשוואה למאזן בשלושת הרבעונים הקודמים. במבט לפי ענפים; סנטימנט שלילי נרשם בענף המסחר, אך חיובי בענפי השירותים, הבנייה, התחבורה והתקשורת. בענפי התעשייה צופים התייצבות בביקוש המקומי וגידול בביקוש מחו"ל.

    לאחר הירידה החדה במאי במדדים לצריכה הפרטית, ביוני נרשם תיקון משמעותי; על פי האינדיקאטורים הראשוניים מדד פדיון רשתות השיווק עלה ב-2.9 אחוזים (נתונים מנוכה עונתיות), ומדד רכישות בכרטיסי אשראי עלה ב-3.2 אחוזים (נתונים מנוכה עונתיות). זו העלייה החודשית המהירה ביותר השנה בשני המדדים, לכן הנתונים הללו מחזקים את התחזית לצריכה הפרטית במהלך הרבעון השני.
     
    בהשוואה לסקירה הקודמת, הציפיות לאינפלציה נותרו כמעט ללא שינוי, זאת למרות המשך העלייה במחיר הנפט.
     
    כצפוי, הבנק המרכזי הותיר (פה אחד) את הריבית ללא שינוי על 1.0 עד 1.25 אחוזים. בהודעה לעיתונות לא היו שינויים משמעותיים, יחד עם זאת, הבנק ציין שלהערכתו האינפלציה תישאר מתחת ליעדה בטווח הקצר. כלומר, תעלה רק במהלך השנה הבאה לכיוון יעד ה-2 אחוזים. בנוסף, הבנק מאמין שצמצום מאזנו (כרגע כ-4.5 טריליון דולר), יחל בקרוב, זאת לאחר שבהודעה הקודמת ביוני הבנק פירט את תוואי צמצום הרכישות החוזרות שלו. להערכתנו, הודעת הבנק "היונית" מקטינה משמעותית את ההסתברות להעלאת ריבית בהחלטה הבאה (20 בספטמבר), אך לא משנה את דעתנו שסביר שכן נראה העלאת ריבית בדצמבר. בנוסף, ההודעה הבאה כנראה תלווה בהכרזה על תחילת צמצום המאזן.

    הדולר המשיך להיחלש בשבוע האחרון, בעיקר מול האירו, בשל כישלון נוסף של המפלגה הרפובליקנית לבטל (ולהחליף) את תכנית הבריאות של הנשיא הקודם. בנוסף, פול ריאן, מנהיג הרוב הרפובליקני בקונגרס הודיע כי תכנית המיסוי לפי גבולות (boarder-adjusted-tax) לא תבוצע, כנראה בעקבות קושי משמעותי להעבירה בקונגרס. יש לציין שבמידה והיא הייתה מאושרת, התוכנית הייתה צפויה להגדיל משמעותית את ההכנסות ממסים – דבר שהיה עוזר מאוד למימון תכנית קיצוץ המיסים הישירים של הנשיא.

    על פי האומדן הראשוני, הצמיחה ברבעון השני עמדה על 2.6 אחוזים בשיעור שנתי, בדומה לצפי וזאת האצה לאחר צמיחה של 1.2 אחוזים בלבד ברבעון הראשון. עלייה מהירה נרשמה בצריכה הפרטית (2.8%) וביצוא הסחורות והשירותים (4.1%) ופיצו על צמיחה מתונה יותר בהשקעות בנכסים קבועים (2.2%), בעיקר בשל התכווצות ההשקעות בבניה למגורים (מינוס 6.8%). יש לציין שתרומתם של המלאים לצמיחה הייתה כמעט אפסית, זאת לאחר שגרעה כ-1.5 נקודת אחוז מהצמיחה ברבעון הקודם.
     
    מדדי אמון הצרכנים ליולי היו מעט טובים מהצפי בשבוע האחרון. המדד של CB עלה ל-121 נקודות, והמדד המקביל של אוניברסיטת מישיגן ירד ל-93.4 נקודות, שניהם היו טובים מהצפי.
     
    גם השבוע האינדיקאטורים מגוש האירו המשיכו להיות חיוביים; על פי האומדן הראשוני, האינפלציה נותרה על 1.3 אחוזים ביולי, אך אינפלציית הליבה עלתה קלות ל-1.2 אחוזים, מעל לצפי. שיעור האבטלה הפתיע לחיוב כאשר ירד ל-9.1 אחוזים ביולי, ירידה של נקודת אחוז בהשוואה ליוני אשתקד, והרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2009.
     
    השבוע יתפרסם האומדן הראשוני לצמיחה ברבעון השני בגוש האירו. להערכתנו, תהיה האצה קלה בקצב הצמיחה לנוכח סקרי הציפיות הגבוהים, ובמיוחד לאחר פרסום נתוני הצמיחה לרבעון השני שהיו טובים מהצפי בספרד (3.1%) ובצרפת (2.2%).

    על פי האומדן הראשוני, הצמיחה בבריטניה עמדה על 1.2 אחוזים בשיעור שנתי ברבעון השני, שיפור לעומת 0.9 אחוז בלבד ברבעון הראשון. צמיחה מהירה בענפי השירותים (במיוחד בענף הקולנוע) פיצו על ההתכווצות בענפי התעשייה והבנייה. על אף השיפור בצמיחה הנתונים למחצית הראשונה מצביעים על האטה משמעותית בהשוואה לשנים הקודמות. 

    מדד אמון הצרכנים (GFK) ירד למינוס 12 נקודות ביולי, עקב אי-הוודאות סביב המשא ומתן על היציאה מהאיחוד האירופאי (ותוצאות הבחירות) ובכך המדד שב לרמת השפל שנרשמה לאחר משאל-העם ביולי אשתקד.

    האינפלציה ביפן נותרה 0.4 אחוז ביוני, מעט טוב מהצפי. כאשר בניכוי מוצרי מזון ואנרגיה האינפלציה עלתה ל-אפס. שאר הנתונים שפורסמו היו טובים מהצפי עם ירידה ביוני בשיעור האבטלה ל-2.8 אחוזים, חזרה לרמה הנמוכה היסטורית, ועלייה בהוצאות משקי הבית של 2.3 אחוזים (שינוי ב-12 החודשים האחרונים). למרות השיפור בנתונים, הבנק המרכזי הדגיש בהחלטתו האחרונה שהמיקוד העיקרי שלו על האינפלציה, לכן, אין חשש מצמצום המדיניות המרחיבה בקרוב.

 עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x