דודי רזניק לאומי >> התשואות השקליות הארוכות הלא צמודות המקומיות רשמו שפל נוסף השבוע

הביקוש לאג"ח בריבית משתנה עולה לאחרונה עקב פדיון סדרה 817 בסוף החודש. מומלץ לנצל עליות שערים על מנת להקטין החשיפה לאפיק זה לאור היציבות הצפויה בריבית בנק ישראל.

 

 
דודי רזניק קרדיט כפיר סיוןדודי רזניק קרדיט כפיר סיון
 

דודי רזניק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/08/2017

עיקרי דברים 

מקרו
  • מדד המחירים לצרכן לחודש יולי המשיך להצביע כי האינפלציה בישראל משיכה להיות שלילית. בשנים הקרובות קשה לראות את האינפלציה עולה משמעותית אל מעבר לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.

  • קצב העלייה השנתי של מחירי השכירות המשיך להתמתן כשעמד על 1.2% (הקצב הנמוך ביותר מאז חודש יולי 2008) לעומת 1.5% בחודש הקודם כמו כן, יש לציין כי בשמונה מתוך תשעת החודשים האחרונים היה הקצב השנתי נמוך מ-2.0%. 

  • מחוללי האינפלציה העיקריים בישראל בשנה האחרונה הינם מתחום המוצרים הבלתי סחירים בסעיפי הדיור והבריאות. התמתנות מחירים בסעיפים אלו עשויה לדחוף את האינפלציה עוד כלפי מטה.

  • קצב הצמיחה ברבעון השני של השנה עלה לרמה של 2.7% לאחר צמיחה של 0.6% בלבד ברבעון הראשון של השנה. הצמיחה במחצית הראשונה של השנה עמדה על 2.1% בעיקר תודות לתרומת הצריכה הפרטית והצריכה הציבורית.

  • מנתוני בנק ישראל באשר לתנועות ההון אל ומחוץ למשק, עולה כי מתחילת השנה נשמר העודף בהשקעות הישירות נטו. עודף זה, לצד הערכותינו כי העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים יישמר גם בשנים הבאות, על רקע עודף מתמשך בחשבון השירותים של ישראל, מהווים גורמים בסיסיים (בשילוב סביבה פיסקאלית יציבה) שממשיכים לתמוך בעוצמתו של השקל מול סל המטבעות. הפיחות בחודש האחרון מהווה ככל הנראה "סטייה זמנית מן המגמה", זאת כפי שכבר קרה מספר פעמים בעבר (2007, 2009, 2012, 2014).

  • חברי הפד חלוקים בסוגייה האם ירידת האינפלציה בארה"ב זמנית. נכון לעכשיו, השוק הוריד משמעותית ההסתברות להעלאת ריבית נוספת השנה, אך לא ביטל אפשרות של העלאה.
אג"ח ממשלתי
  • על רקע המדד הנמוך וירידת תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם, התשואות השקליות הארוכות הלא צמודות המקומיות רשמו שפל נוסף השבוע.

  • אנו ממשיכים להמליץ על מח"מ אחזקות  של 4 - 5 שנים. נמשכת העדיפות הברורה של ההשקעה באפיק השקלי הלא צמוד.

  • חשיפה לאפיק צמוד המדד מומלצת דרך אחזקה של צמודי מדד במח"מ קצר בשילוב חוזי אינפלציה OTC לשנה.

  • חשיפה לשקלים הלא צמודים מומלצת בעיקר לטווח של 6 שנים ומעלה.

  • הביקוש לאג"ח בריבית משתנה עולה לאחרונה עקב פדיון סדרה 817 בסוף החודש. מומלץ לנצל עליות שערים על מנת להקטין החשיפה לאפיק זה לאור היציבות הצפויה בריבית בנק ישראל.
אג"ח קונצרני

  • מגמה חיובית נרשמה השבוע תוך עליות שערים חדות יחסית בחברות בדירוג נמוך.

  • מתחילת השנה חלה עלייה חדה בגיוסי קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח קונצרני ומניות כביטוי לעליית התיאבון לסיכון של הציבור.

  • נמשכת הירידה בקצב הגיוס בשוק הראשוני לקצב הדומה לקצב הגיוס בשנה שעברה.

  • מומלצת הפחתת החשיפה לאג"ח בדרוג נמוך.

אג"ח ממשלתי ומקרו

מבט שבועי – על רקע המשך קיומה של סביבת אינפלציה שלילית בישראל בשילוב ירידת תשואות בעולם (על רקע אירועי הטרור בברצלונה והמתח הגיאו פוליטי בין ארה"ב לצפון קוריאה), נמשכו הביצועים העודפים של השקלים הלא צמודים. תשואות השקלים הלא צמודים הארוכים רשמו השבוע נקודת שפל שנתית חדשה.

שוק האג"ח הממשלתי המקומי נסחר השבוע תוך חזרה לביצועים עודפים של השקלים הלא צמודים, בעיקר לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יולי ששוב היה נמוך מהתחזיות המוקדמות. האינפלציה בישראל, שבראשית השנה נראה היה כי היא מתבססת בטריטוריה החיובית, שבה בחודשיים האחרונים לטריטוריה השלילית והיא צפויה לצאת משם רק אל תוך שנת 2018. השילוב של סביבת אינפלציה נמוכה מאוד והימצאות התשואות הארוכות בעולם ברמות נמוכות, בעיקר לאור המשבר הגיאו פוליטי בין ארה"ב לצפון קוריאה ולקראת סוף השבוע על רקע אירועי הטרור בספרד, תמכו בירידת התשואות השקליות הלא צמודות המקומיות לרמות שפל חדשות מתחילת השנה. בצמודי המדד נרשמה השבוע מגמה מעורבת כאשר בחלק הקצר של העקום נרשמות ירידות שערים כתגובה למדד הנמוך לעומת עליות שערים בטווח של 5 שנים ומעלה. צמודי המדד הארוכים ביותר ממשיכים בביצועי חסר ובסיכום שבועי נסחרו בירידות שערים קלות.





סביבת האינפלציה בישראל משיכה להיות שלילית. בשנים הקרובות קשה לראות את האינפלציה עולה משמעותית אל מעבר לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים. 

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי ירד בשיעור של 0.1%, נמוך ממרבית ההערכות המוקדמות. ירידה זו, באה בהמשך לירידה החדה בחודש יוני אשר החזירה את האינפלציה לתחום השלילי. לאור זאת, "סביבת האינפלציה", שמביאה בחשבון את ההתפתחות בפועל של המחירים בחודשים האחרונים ובשנה האחרונה, ירדה בהשוואה לחודש הקודם. כך, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (יולי 2017 בהשוואה ליולי 2016) ירדה בחדות ועומדת על מינוס 0.7%. 



מנגד, נרשמה עלייה חדה בסעיף הדיור עקב עלייה עונתית של 1.2% בתת-סעיף שירותי דיור בבעלות דייריהם (המשקף את מחירי שכר הדירה בחוזים מתחדשים). למרות זאת, קצב העלייה השנתי של מחירי השכירות (שיעור השינוי ב-12 החודשים האחרונים) המשיך להתמתן כשעמד על 1.2% (הקצב הנמוך ביותר מאז חודש יולי 2008) לעומת 1.5% בחודש הקודם (גרף 4). כמו כן, יש לציין כי בשמונה מתוך תשעת החודשים האחרונים היה הקצב השנתי נמוך מ-2.0%. במבט קדימה, הביטול הצפוי של "מס ריבוי דירות" לצד העלייה הצפויה בגמר הבנייה השנה, הינם גורמים הפועלים להרחבת היצע הדירות להשכרה ולפיכך תומכים בהימשכותו של קצב עליית מחירים מתון מבעבר.

מדד חודש יולי משקף התמתנות נוספת של "סביבת האינפלציה". במבט קדימה, אנו מעריכים כי "סביבת האינפלציה" צפויה לעלות באופן הדרגתי, אולם ככל הנראה תישאר בתחום השלילי בזמן הקרוב, ותגיע לסביבת הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים (1%-3%) רק במהלך המחצית השנייה של 2018 (גרף 3). במבט לטווח ארוך יותר, נדגיש כי להערכת אגף כלכלה בבנק לאומי סביבת האינפלציה תישאר בטווח שבין 0.0%-1.0% עוד זמן רב. לכך תהיה השפעה גם על התוואי העתידי של ריבית בנק ישראל, אשר לא צפויה לעלות בטווח הזמן הנראה לעין.

התרומה לאינפלציה בישראל בשנה האחרונה הינה בעיקר מהסעיפים הלא סחירים דיור ובריאות. התמתנות העליות בסעיפים אלו בדומה למגמה במוצרים הסחירים בשנים האחרונות עשויה ללחוץ כלפי מטה את סביבת האינפלציה.

מדד המחירים לצרכן מצוי בשנים האחרונות בטריטוריה השלילית בעיקר על רקע הירידה במחירי המוצרים הסחירים בסעיפי המדד כגון: מזון, תחבורה ותקשורת וחינוך תרבות ובידור. לעומת הסעיפים הסחירים הסעיפים הלא סחירים ובעיקר סעיף הדיור הינם ממחוללי האינפלציה העיקריים אם לא היחידים בישראל. כך לדוגמא המדד בנטרול מחירי הדיור רשם ירידה של 1.4% במהלך 12 החודשים האחרונים.


גילוי נאות (בהתאם להוראות רשות ניירות ערך)
מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת, ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.
בהתאם להוראת רשות ניירות ערך לבעלי רישיון בקשר לחובות גילוי בנוגע לעבודות אנליזה (נוסח חדש 2013) בנק לאומי לישראל בע"מ פטור מגילוי אודות ניגוד עניינים שמקורו בחוב של קבוצת התאגיד הנסקר בעבודה זו ואודות ניגוד עניינים שמקורו בהחזקות בחשבונות הנוסטרו שלו או של תאגיד קשור והחשבונות המנוהלים על ידו, ואשר איננו עולה ממידע אותו הוא נדרש לגלות לציבור לפי חוק ניירות ערך, התשכ"ח – 1967. פטור זה ניתן לבנק לאומי לישראל בע"מ משום היותו מחויב מכוח הוראת ניהול בנקאי תקין של המפקח על הבנקים בעניין פעילות מערכת הבנקאות בשוק ההון בהפרדה מבנית ("חומות סיניות") בין ייעוץ ההשקעות בניירות ערך לבין יתר עסקיו. ההפרדה המבנית הקיימת בבנק לאומי לישראל בע"מ מורכבת מהפרדה ארגונית, מקצועית ועסקית, ומיועדת, בין היתר, למנוע ניגודי עניינים והעברת מידע לבעל רישיון המכין את עבודת האנליזה כאשר מידע זה קיים בבנק מתוקף עיסוקיו האחרים כתאגיד בנקאי (כגון פעילות מתן אשראי).
אני, דודי רזניק, העובד בבנק לאומי לישראל בע"מ, רח' יהודה הלוי 35 מס' טלפון 076-8857439, מצהיר/ה בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה.
פרטי השכלתי: מוסמך במנהל עסקיםניסיוני: 17 שנים                                                   
תאריך ‏‏20 אוגוסט 2017
עבודה זו מיועדת אך ורק ללקוחות כשירים כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה - 1995. אין להפיץ, להעביר, להעתיק או לעשות כל שימוש אחר בעבודה זו ללא קבלת אישור מהבנק מראש ובכתב.
גילוי נאות מטעם עורך עבודת האנליזה:

1.מכין עבודת האנליזה אינו מצוי בניגוד עניינים בשל הכנת עבודת אנליזה זו. 

2.מכין עבודת האנליזה אינו בעל רישיון יועץ השקעות.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x