לידר >> איך הייסוף ביורו ישפיע על כלכלת האיחוד?

מתחילת השנה היורו התחזק ב- 6% מול סל המטבעות וב- 14% מול הדולר. השפעת השינוי בשע"ח לא מתרחשת באופן מיידי בשל צבר ההזמנות. לפי נייר שפורסם על ידי ה- ECB כל ייסוף של 10% ביורו מוריד כ- 8% יצוא (80% השפעה). מספר בתי השקעות מניחים קשר חלש יותר של 50%.

 

 
יונתן כץ יונתן כץ
 

יונתן כץ
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/09/2017


נקודות עיקריות

ביום רביעי התשואות בארה"ב עלו עם הודעת הפד לגבי תחילת צמצום המאזן בחודש הבא. בנוסף תחזית חברי הפד (dots) צופה העלאת ריבית עד סוף השנה ועוד שלוש העלאות בשנת 2018. ילן סבורה ששוק עבודה "מתוח" יתרום ללחצי אינפלציה, וקראה להתמתנות האחרונה במחירים "תעלומה". השוק העלה את ההסתברות להעלאת ריבית בדצמבר ליותר מ- 50%. יפן הותירה את המדיניות המוניטארית ללא שינוי. מחירי הנפט עלו על רקע כינוס של חברי קרטל הנפט. עלייה במפלס המתח בין ארה"ב וצפון קוריאה פגעה בשוק המניות והטיבה עם שוק האג"ח בימים חמישי- שישי, זאת בנוסף להורדת דירוג האשראי של סין.  

בשבוע הקרוב: בארה"ב הנתון המשמעותי יתפרסם ביום שישי- הצריכה הפרטית ואינפלציית PCE, בפרט על רקע ההתלבטות לגבי העלאת ריבית נוספת השנה. בישראל  יתפרסמו (היום) נתוני יצוא שירותים, קטר חשוב לפעילות הכלכלית. מחר בנק ישראל יפרסם את המדד המשולב של בנק ישראל לחודש אוגוסט. אנו צופים נתון של 0.3% על רקע עלייה בייצוא התעשייתי, למרות החולשה בייצור ובפדיון. 

בגרמניה, למרות שמרקל צפויה לנצח בבחירות היום, השווקים יגיבו לתוצאות והרכב הקואליציה העתידית.

מאקרו ישראל
  • שיעור האבטלה בגילאים 25-64 ירד ל- 3.6% באוגוסט מ-3.9% ברבעון ב'. יחד עם זאת, מסתמן כמעט קיפאון בתוספת המועסקים וירידה בשיעור ההשתתפות.

  • יחד עם זאת, מתרבים הנתונים המעידים על התמתנות מסוימת בפעילות.  במאי-יולי חל קיפאון בייצור התעשייתי וגידול של 1.0% בסך הפדיון בענפי המשק.

  • מדד מנהלי הרכש מצביע על אופטימיות זהירה בתעשייה.

  • הממוצע של חזאי המאקרו צופה אינפלציה של 0.6% שנה קדימה.
מאקרו גלובלי

  • ארה"ב:  מסתמנת מעט חולשה בענף הבנייה, אולי גם בהשפעת ההוריקנים.

  • ילן מעריכה שההתמתנות באינפלציה הינה תופעה זמנית.

  • באירופה: מדד מנהלי הרכש PMI עלה ל- 56.7 נקודות בספטמבר מ- 55.7.
  • קצב אינפלציית הליבה ב- EU נותר יציב באוגוסט על 1.2% בדומה ליולי.

שוק האג"ח

  • תחזית ריבית (dots) ניצית יחסית של חברי הפד הביאה לעליית תשואות בארה"ב.

  • הפד יתחיל לצמצם את המאזן בקצב של 10 מיליארד דולר לחודש.

  • בנוסף, טראמפ נחוש לקדם את הרפורמה במסים, למרות שצפויים קשיים בדרך.

  • אנו צופים טווח תשואות של 2.0%-2.3%  בארה"ב עד סוף השנה.
  • יחד עם זאת, ה-spread השלילי בשחר 327 מול ארה"ב צפוי להתרחב.

זום אין

עד כמה התחזקות היורו תשפיע על הכלכלה האירופית? 

  • מתחילת השנה היורו התחזק ב- 6% מול סל המטבעות וב- 14% מול הדולר.

  • לפי ה- ECB, התחזקות היורו צפויה למתן את הצמיחה ב- 0.3%.

  • ההתחזקות ביורו צפויה גם לגרוע כ- 1.3% מהאינפלציה עד שנת 2019.

  • עקב כך, ה- ECB צופה אינפלציה נמוכה של 1.2% בשנת 2018.

  •  ה- ECB צפוי להתחיל ב- tapering בשנת 2018 אך לא יעלה ריבית לפני 2019.
מסתמנת ירידה בשיעור ההשתתפות 

חולשה בתעשייה למרות האופטימיות ב- PMI

התמתנות בגידול במספר המועסקים

שיעור האבטלה נותר יציב בחודש אוגוסט על 4.1% בדומה לחודש יולי. יחד עם זאת, בגילאים 25-64 (ללא חיילים וסטודנטים) שיעור האבטלה ירד ל- 3.6% מ- 3.7% בחודש יולי ו- 3.9% ברבעון ב', תוך כדי ירידה בשיעור ההשתתפות ל- 79.6% באוגוסט מ- 80.1% בתחילת השנה (נתוני מגמה). משמעות הדבר, פחות בלתי מועסקים נמצאים בתהליך של חיפוש עבודה, כנראה עובדים בלתי מיומנים אשר התייאשו מלמצוא עבודה.

 



מספר נתונים מצביעים על התמתנות בפעילות

  • מסתמן קיפאון בייצור התעשייה בחודשים מאי-יולי לאחר גידול של 4.5% בשלושת החודשים הקודמים (בחישוב שנתי). נתון זה סותר את האופטימיות אשר משתקפת במדד מנהלי הרכש. כנראה שבכל זאת השקל החזק ממתן את הפעילות בתעשייה בפרט בענפי התעשייה המסורתיים (אשר ירדו ב- 2.2% בייצור התעשייתי במאי-יולי).

  • מסתמנת התמתנות בצריכה הפרטית. במאי-יולי המסחר הקמעונאי עלה ב- 1.2% בחישוב שנתי לאחר עלייה של 5.9% בשלושת החודשים הקודמים. סך הפדיון של ענפי המשק עלה ב- 1% בחודשים מאי-יולי לאחר צמיחה של 3.4%.
הנתונים האחרונים מצביעים על התמתנות בפעילות הכלכלית (גם הצמיחה ברבעון ב' עודכנה ל- 2.4% מ- 2.7%). התמתנות זו תומכת באי שינוי בריבית לתקופה ממושכת.

מאקרו חו"ל

חברי הפד צופים העלאת ריבית נוספת השנה

ארה"ב:  מעט ערפול בנתונים בשל השפעת ההוריקנים

נתונים חיוביים

  • מדד האינדיקטורים המובילים עלה ב- 0.4% בחודש אוגוסט לאחר עלייה של 0.3% בחודש יולי. 

נתונים חלשים

  • מספר התחלות הבניה ירד ב- 0.8% בחודש יולי, אך באזור הדרום חלה ירידה חדה יותר של 7.9% בשל השפעת הוריקן הרוויי. לעומת זאת., מספר אישורי הבנייה עלה ב- 5.7%.

  • מספר המכירות של דירות יד שנייה ירד ב- 1.7% בחודש אוגוסט (לעמת יולי), וירד ב- 5.7% באזור הדרום, בהשפעת הוריקן הרוויי.

בפגישתו השבוע הפד הודיע שיתחיל לצמצם את המאזן שלו בהיקף 4.5 טריליון דולר החל מחודש אוקטובר. משמעות התוכנית אי מחזור מלא של פדיון אג"ח ממשלתי שבידי הפד (ההיפוך מ-QE). הפד יתחיל אופן מאד הדרגתי בהיקף של 10 מיליארד דולר לחודש (6 אג"ח ממשלתי, 4 באג"ח מגובה משכנתאות), כאשר  היקף אי המחזור יעלה ב- 10 מיליארד לחודש כל שלושה חודשים עד ל- 50 מיליארד דולר לחודש (30 מיליארד דולר באג"ח ממשלתי ו- 20 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות). כרגע ההערכות הן כי  הפד צפוי לא למחזר כ- 400 מיליארד דולר בשנת 2018, ולפי הערכת מרבית הכלכלנים צפוי להקטין את המאזן ב- 1.75 טריליון דולר ב- 3.5 השנים הקרובות. הפד לא הכריז על היקף המאזן הרצוי בסוף התהליך, אולם הוא ציין שהתוכנית תהיה מאד שקופה ולא אמורה להיות תלויה בנתוני השוק, כאשר במידת הצורך השימוש הכלי המוניטרי בדמות הריבית תחזור להיות הדרך היחידה להשפיע על השווקים. 

ההשלכות על שוק האג"ח צפויות להיות מאד מתונות, זאת בשל קצב אי מיחזור מאוד איטי והדרגתי, עם שקיפות מרבית והכנה מקדימה אידאלית  (בניגוד ל- taper tantrum ב- 2014) - או כפי שהגדיר את התהליך  יו"ר הפד של פילדלפיה  - כמו להביט בציור שמתייבש.

צמצום חזוי באחזקות האג"ח בידי הפד: 

 
השינויים העיקריים בתחזית המאקרו של חברי הפד:

  • הצמיחה השנה תגיע ל- 2.4% (עדכון מ- 2.2% בתחזית של יוני).

  • אינפלציית הליבה השנה תגיע ל- 1.5% (עדכון מ- 1.7%) ותעלה ל- 1.9% בשנה הבאה.

  • חברי הפד עדיין צופים העלאת ריבית נוספת השנה ושלוש העלאות ב- 2018.
  • ריבית שיווי משקל נאמדת ב- 2.8% (long run equilibrium), לעומת 3.0% בתחזית הקודמת.

לאחר הודעת הריבית, התשואות עלו והדולר התחזק. עיקר ההפתעה הייתה בתחזית הריבית של חברי הפד לגבי העלאת ריבית נוספת עוד השנה, כאשר רק ארבעה מתוך 16 חברי הפד סבורים שלא תהיה העלאת ריבית נוספת.  יחד עם זאת, קיימת חשיבות לנתוני אינפלציה בחודשים הקרובים.  כעת מסתמנת מגמת התמתנות באינפלציה, בפרט במחירי השירותים. ללא שינוי במגמת האינפלציה כלפי מעלה קשה לצפות להעלאת ריבית עוד השנה. 

זום אין:  איך הייסוף ביורו ישפיע על כלכלת ה- EU?

הייסוף ביורו צפוי לגרוע 0.3% מהצמיחה ו- 1.3% באינפלציה עד 2019

הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להיות חיוביים. מסתמנת אופטימיות בסקטור העסקי כאשר מדדי מנהלי הרכש נמצאים על רמה היסטורית מאד גבוהה.  בחודש ספטמבר ה- PMI המשולב שירותים ותעשייה עלה בנקודה ל- 56.7 נקודות. רכיב ההזמנות ליצוא נמצא על רמה גבוהה. חלק מההאצה בפעילות הכלכלית נובעת מהתרחבות בייצוא: ברבעון ד' 16 היצוא עלה ב- 1.5% (לעומת הרבעון הקודם, לא בקצב שנתי), ברבעון א' 17 היצוא עלה ב- 1.3% וברבעון ב' ביצוא עלה ב- 1.1%. קצב גידול שנתי בייצוא של כ- 4%-5%  תרם בין 0.5% ל- 0.7% לצמיחה בשנה האחרונה. 

במבט קדימה, עד כמה היורו החזק יפגע בצמיחה?

  • מתחילת השנה היורו התחזק ב- 6% מול סל המטבעות וב- 14% מול הדולר.

  • כמו בישראל, השינוי בסחר העולמי הינו הגורם הדומיננטי המשפיע על היצוא האירופי. יחד עם זאת, קיימת חשיבות גם לשער החליפין של יורו.

  • השפעת השינוי בשע"ח לא מתרחשת באופן מיידי בשל צבר ההזמנות. לפי נייר שפורסם על ידי ה- ECB כל ייסוף של 10% ביורו מוריד כ- 8% יצוא (80% השפעה). מספר בתי השקעות מניחים קשר חלש  יותר של 50%.

  • גרמניה נחשבת רגישה פחות לייסוף היורו בשל ההתמחות של התעשייה הגרמנית בנישות מסוימות, זאת לעומת התעשייה בצרפת, איטליה וספרד. הייסוף ביורו גם מעודד את היבוא (על חשבון הייצור המקומי) אך במידה פחותה.

  • ה- ECB מעריך שהתחזקות היורו בשיעור של 6% מול הסל צפויה למתן את הצמיחה ב- 0.3%.

  • ומה לגבי האינפלציה? ה- ECB מעריך שתמסורת של שע"ח על האינפלציה עומדת על 0.23% (כול אחוז ייסוף מוריד 0.23% באינפלציה) בהסתכלות על שלוש שנים קדימה (2017-2019), כלומר השפעה של 1.3%- על האינפלציה בשלוש השנים הקרובות. לכן, סביר להניח שהאינפלציה בשנת 2018 תתמתן לסביבות 1.2% מ- 1.5% השנה (לפי תחזית ה- ECB).

  • עקב התמתנות בצמיחה ובאינפלציה בשנת 2018, סביר להניח שה- ECB לא ימהר להעלות את הריבית, כנראה לא לפני 2019. ה- ECB כן צפוי להתחיל במדיניות של tapering מאד הדרגתי בשנת 2018, על רקע השיפור במצב הכלכלי והעדר מחנק אשראי.
היצוא של האיחוד האירופי:
 


יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון.

גילוי נאות
הדו"ח מתבסס על מידע אשר פורסם לכלל הציבור, על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים ומידע אחר אשר לידר ושות' בית השקעות בע"מ ("לידר ושות'") מניחה שהינו מהימן וזאת מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות ביחס למידע. עם זאת, מודגש כי אין לידר ושות', מחברי הדו"ח ועורכיו אחראים למהימנות המידע המפורט בדו"ח, לשלמותו, לדיוק הנתונים הכלולים בו או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחר בדו"ח. הדו"ח מופנה רק למשקיעים מוסדיים מקצועיים כחומר מסייע ואין לקבל על סמכו בלבד החלטות השקעה כלשהן. לידר ושות', מחברי הדו"ח ועורכיו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או להפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה משימוש בדו"ח זה ו/או כתוצאה מהסתמכות עליו. הדו"ח אינו מתיימר להיות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו, והדעות האמורות בו עשויות להשתנות ללא כל מתן הודעה נוספת. קורא דו"ח זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על הדעות וההמלצות המובאות בו, תיצור עבורו רווחים. הדו"ח אינו ייעוץ השקעות ואינו מהווה הזמנה לרכוש או הזמנה למכור את ניירות הערך הנזכרים בו. לפיכך, אין להסתמך על המידע הכלול בדו"ח ואין בו כדי להחליף שיקול דעת עצמאי וקבלת ייעוץ מקצועי, לרבות מיועץ השקעות אשר ייעוצו מתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הנחת קורא הדו"ח צריכה להיות שלידר ושות', עובדים ונושאי משרה בה, בעלי השליטה בה, וחברות בנות או קשורות שלהם ("קבוצת לידר") מחזיקים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים המתוארים בדו"ח ("ניירות הערך") ו/או שיש להם זיקה אחרת לניירות הערך וכן שהם יקנו או ימכרו את ניירות הערך כולם או חלקם אחרי או לפני הוצאת הדו"ח.
לידר ושות' ותאגידים מקבוצת לידר עוסקים בחיתום, שיווק השקעות, ניהול תיקי השקעות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, תיווך בעסקאות בניירות ערך, השקעות בניירות ערך לחשבון עצמם, ניהול והשקעה במיזמי הון סיכון ומיזמי private equity, בפעילויות מסחריות אחרות ופעילויות אחרות בשוק ההון. הדו"ח יכול שיתייחס לניירות ערך שללידר ושות' יש זיקה אליהם מכח השתייכותה לקבוצת לידר ו/או בשל התמורה שקיבלה או תקבל לידר ושות' או תאגיד אחר מקבוצת לידר מאת מנפיקי ניירות הערך ו/או מוכריהם ו/או מפיציהם במסגרת מתן שירותים בשוק ההון לרבות שירותי חיתום, ו/או בשל החזקה בניירות הערך האמורים ו/או ביצוע עסקאות בהם על ידה או על ידי גורמים אחרים מקבוצת לידר.





הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x