אינפנטי >> רמת הסיכון והתנודתיות בשווקים יוותרו גבוהות

נחישותה של נגידת הפד, יילן, להעלות ריבית, גם אם סביבת האינפלציה בארה"ב נותרת נמוכה, ביחד עם הצגת תכנית המס של הנשיא טראמפ, מביאים לעליות בשוק המניות לצד הפסדי הון בשוק האג"ח

 

 
 

יוליה מסלוב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/10/2017

מבט עולמי: 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את מתווה רפורמת המס העשויה להשפיע על הכלכלה הגלובלית. המסמך לא כלל פרטי התכנית, אלא רק קווים כלליים המתארים את יעדי הרפורמה, בהם הורדת מס חברות מ-35% ל-20% וצמצום מדרגות המס מ-7 היום ל-3: 12%, 25%  ו-35%. כיום המדרגה הנמוכה ביותר עומדת על 10%. המסמך לא כלל התייחסות למקורות התקציביים למימון קיצוצי המסים. ע"פ הערכות בתי השקעות בעולם, הרפורמה תגדיל את חובות הממשל בכ-3 טרליון דולר בעשור הקרוב. מנגד, טראמפ מצפה שהאצה בפעילות תביא לתוספת גבייה.

ישראל: 

ברבעון השני 2017 צמח המשק ב-2.4%, נמוך מ-2.7% שנרשם באומדן הראשון. זאת, לאחר צמיחה של 0.6% ברבעון הראשון של 2017. הצמיחה הושפעה לחיוב מהתרחבות ההשקעות בנכסים קבועים ב-10.7%, מהעלייה של 6.5% בהוצאה לצריכה הפרטית ושל 3.1% בהוצאה לצריכה הציבורית. מנגד, חלה התכווצות של 7.0% ביצוא הסחורות והשירותים ועלייה של 3.4% ביבוא הסחורות והשירותים.  מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.3%, בהתאם לתחזיות המוקדמות בשוק. מתחילת השנה עלה המדד ב-0.2% וב-12 החודשים האחרונים ירד המדד ב-0.1%. סעיף הדיור ממשיך להיות בעל התרומה החיובית העיקרית לאינפלציה כאשר בשנה האחרונה הוא עלה בשיעור של 1.5%. המדד ללא סעיף דיור ירד בשנה האחרונה בשיעור של 0.6%. 

ארה"ב:

הבנק הפדרלי, כצפוי, הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.0%-1.25%. כמו כן, הכריז הבנק על תחילת תהליך צמצום המאזן החל מחודש אוקטובר לפי קצב של 10 מיליארד דולר בחודש. סכום זה יגדל ב-10 מיליארד דולר בכל שלושה חודשים. עד לקצב של 50 מיליארד דולר בחודש. בהודעת הבנק נאמר כי לא צפויה השפעה ארוכת טווח של ההוריקנים וכן מעריכים האינפלציה תתעורר באופן זמני. הפד עדיין מצהיר על צפי להעלאת ריבית אחת נוספת השנה ועוד 2-3 העלאות הבאה. לעומת זאת, ריבית הטווח הארוך ירדה ע"פ תחזיות הפד מ-2.9% ל-2.7%. ילן סבורה ששוק עבודה "מתוח" יתרום ללחצי אינפלציה ומעריכה שההתמתנות באינפלציה הינה תופעה זמנית.  כעת הפד צופה כי הצמיחה השנה תגיע ל-2.4% לעומת 2.2% בתחזית של יוני. אינפלציית הליבה השנה תגיע ל-1.5% (עדכון מ-1.7%) ותעלה ל-1.9% בשנה הבאה. 

האומדן הסופי לתוצר ברבעון השני עודכן כלפי מעלה ב-0.1% ל-3.1%, זאת לאחר צמיחה של 1.4% ברבעון הקודם. אומנם נתוני ה-Core PCE היו נמוכים (1.3% באוגוסט לעומת 1.4% בחודש קודם), אך השפעתם על השווקים היתה מתונה.

אירופה:

הנתונים הכלכליים מוסיפים להיות טובים, אך האינפלציה נותרה מתונה. האומדן הראשון למדד המחירים לצרכן בגוש האירו עלה ב-1.5% בקצב שנתי בחודש ספטמבר, לעומת צפי לעלייה של 1.6%, זאת בהמשך לעלייה דומה בחודש אוגוסט. קצה אינפלציית הליבה ירד ל-1.1% בספטמבר מ-1.2% באוגוסט. לפי ה-ECB, התחזקות מטבע האירו צפויה למתן את הצמיחה ב-0.3% וכן לגרוע כ-1.3% מהאינפלציה עד שנת 2019. עקב כך, ה-ECB צופה אינפלציה נמוכה של 1.2% בשנת 2018. מדד מנהלי הרכש של גוש האירו טיפס בספטמבר לרמה של 56.7 נקודות, שיא של 4 חודשים ומעל לתחזיות הכלכלנים. מדדי מנהלי הרכש של הכלכלות המובילות בגוש, גרמניה וצרפת, עלו לשיא של יותר מ-6 שנים. מדד בטחון הצרכנים טיפס בחודש האחרון לרמתו הגבוהה ביותר מאז אפריל 2001. 

בגרמניה התקיימו הבחירות הכלליות והתוצאות היו מעורבות. מחד, הקנצלרית המכהנת, אנגלה מרקל,  נבחרה כצפוי לכהונה רביעית ברציפות. מאידך, מפלגת הימין הקיצוני נכנסה לפרלמנט לראשונה מאז שנות ה-60 ותהיה המפלגה השלישית בגודלה.  

בבריטניה האומדן הסופי לתוצר מצביע על צמיחה של 0.3% ברבעון השני, בדומה לצפי ולאומדן הקודם, זאת לאחר צמיחה של 0.2% ברבעון הקודם. הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 0.25%, אך הציפיות לעליית ריבית עלו לאחר שחברי הועדה ציינו שייתכן והריבית תעלה בחודשים הקרובים, וזאת על רקע העלייה בסביבה האינפלציונית, שרשמה התייקרות של 2.9% בשנה האחרונה, בעיקר בשל הפיחות בשטרלינג.

ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הציעה תקופת מעבר בת שנתיים לאחר יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, שבמהלכו הסחר יימשך בתנאים הנוכחיים. 

אסיה:

ביפן הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של מינוס 0.1%. בנוסף, הבנק שב על התחייבותו לקנות אג"ח ממשלתיות בקצב של 80 טריליון ין (713 מיליארד דולר) בשנה.  הכלכלה צמחה ברבעון השני ב-2.5%, נמוך יותר מהערכות הראשונות, זאת על רקע האטה בהשקעות בעסקים. מדד המחירים לצרכן בחודש אוגוסט עלה ב-0.7% בקצב שנתי, זאת לאחר עלייה של 0.4% בחודש יולי. האומדן הראשון לייצור התעשייתי עלה ב-2.1% בספטמבר לעומת צפי לעלייה של 1.8% ולאחר ירידה של 0.8% באוגוסט. מנגד, קצב המכירות הקמעונאיות עלה באוגוסט ב-1.7% לעומת צפי לעלייה של 2.5%.
בסין נתוני מאקרו מעורבים. בחודש אוגוסט עלו המכירות הקמעונאיות ב-10.1%, נמוך מהצפי לעלייה של 10.5%. התפוקה התעשייתי צמחה ב-6% בהשוואה לצמיחה של 6.4% בחודש הקודם. מדד מנהלי הרכש של Caixin בענף הייצור ירד לרמה של 51 נק' בחודש ספטמבר לעומת צפי לירידה לרמה של 51.5 נק'. סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של ממשלת סין בדרגה אחת ל-A+ ושינתה את אופק הדירוג של סין מיציב לשלילי. הסוכנות נימקה את המהלך בסיכונים הנובעים מהחוב ההולך וגדל .

הערכות להמשך שנת 2017:

רמת הסיכון והתנודתיות בשווקים יוותרו גבוהות. נחישותה של נגידת הפד, יילן, להעלות ריבית, גם אם סביבת האינפלציה בארה"ב נותרת נמוכה, ביחד עם הצגת תכנית המס של הנשיא טראמפ, מביאים לעליות בשוק המניות לצד הפסדי הון בשוק האג"ח. מנגד, אישור התכנית עלול להתעכב בשל התנגדות הדמוקרטים ואף חלק מהרפובליקנים, כך שאישורה בפועל לא צפוי להיגרר לשנת 2018. הנתונים החיוביים באירופה מחזקים את ההערכות כי הכלכלה נכנסת לתקופה של צמיחה חזקה, מה שמעלה את ההסתברות כי הבנק המרכזי האירופי יצמצם את התמריצים המוניטריים. אולם, בשל האינפלציה הנמוכה, הריבית כנראה תיוותר על כנה בטווח הבינוני ויתכן שאף בטווח הארוך.  בישראל, התקררות בשוק הדיור והתמתנות הצריכה הפרטית,  ירידת מחירי הסחורות,  התגברות התחרות במשק וצעדי הממשלה צפויים לעכב את חזרת האינפלציה ליעד. גורמים אלה תומכים באי שינוי בריבית בשנה הקרובה. אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף תמשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם, לכן כדאי לנצל הזדמנויות שייווצרו בשווקים כתוצאה מתנודתיות. יחד עם זאת, אנו ממליצים על גישה זהירה לנכסי סיכון ובבחירה סלקטיבית של ההשקעות.  

יוליה מסלוב, אנליסטית בכירה בקבוצת ההשקעות אינפיניטי

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x