עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים >> נאומה יילן בשילוב עלייה בסבירות אישור רפורמת המס תומכים בהעלאת ריבית בדצמבר

הנגידה ציינה שייתכן שהיא ועמיתיה טועים בנוגע לקשר בין חוזק שוק העבודה לבין האינפלציה, ואפילו לגבי הגורמים הבסיסיים הדוחפים את האינפלציה. המשמעות לדעתה, שעיכוב העלאת הריבית עד אשר האינפלציה תגיע ל-2 אחוזים, עלול ליצור מצב בו האינפלציה תחרוג מעבר ליעד 2 האחוזים ותחייב העלאות ריבית מהירות שייפגעו בפעילות הכלכלית.

 

 
עפר קליין עפר קליין
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/10/2017


ישראל

  • האינדיקאטורים לצריכה הפרטית באוגוסט חיוביים.

  • בסיכום חודשי הקיץ נרשם זינוק דו ספרתי בלינות תיירים בהשוואה לאשתקד.

  • לאחר 3 חודשים של עלייה, באוגוסט נרשמה ירידה בסך המשכנתאות שנלקחו. הריבית למשכנתאות ממשיכה לרדת מהרמות הגבוהות שנרשמו בסוף 2016.

  • הציפיות לאינפלציה רשמו עליה קלה בטווחים הארוכים והבינוניים.

ארה"ב

  • הממשל האמריקאי פרסם את ההצעה לשינוי המס בארה"ב. אמנם אין עדיין פירוט מלא של התוכנית, אך על רקע הבחירות לקונגרס ב-2018 להערכתנו, נראה סביר שהממשל והקונגרס יצליחו להגיע להבנות לגביה.

  • בניגוד לנאומה הניטרלי לאחר החלטת הריבית האחרונה, ג'נט יילין הייתה יותר 'ניצית' בשבוע שעבר.

  • סנטימנט ענף התעשייה ומשקי הבית המשיך להיות חיובי, ובמבט קדימה מדד ISM בתעשייה טיפס לשיא.

  • דד מחירי הליבה של ההוצאה של הצריכה הפרטית ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2015.

עוד בעולם

  • בגוש האירו נרשם גידול מהיר באשראי למשקי הבית, ושיעור האבטלה נותר ללא שינוי. אך, אינפלציית הליבה ממשיכה לדשדש.

  • נתונים חיוביים ביפן: סנטימנט החברות זינק ברבעון השלישי, והאינפלציה באוגוסט עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז 2015.

  • באוסטרליה הריבית נותרה ללא שינוי – 1.5 אחוז, ההחלטה משקפת התחזקות בכלכלה לצד התחזקות במטבע.
 
האינדיקאטורים הראשוניים לצריכה הפרטית באוגוסט ברובם חיוביים; לצד השיא בסנטימנט משקי הבית, והכנסות גבוהות ממסים, הרכישות בכרטיסי אשראי עלו ב-0.2 אחוז (חודש שלישי ברציפות של עלייה) לשיא חדש, והם גבוהים ב-10 אחוזים בהשוואה לרמתן באוגוסט אשתקד. גם מדד פדיון רשתות השיווק רשם עלייה באוגוסט (0.6%) והמדד גבוה ב-4 אחוזים בהשוואה לרמתו באוגוסט שעבר.
 

לינות התיירים בבתי מלון בישראל ירדו ב-5 אחוזים באוגוסט (על פי נתונים מנוכה עונתיות), לאחר שיא של 3 שנים ביולי. יחד עם זאת, בסיכום יולי-אוגוסט השנה נרשם גידול מרשים של כ-25 אחוזים בלינות תיירים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, וזאת לעומת ירידה של כ-2 אחוזים בלינות ישראלים.

באוגוסט נלקחו משכנתאות בהיקף של 4.7 מיליארד ₪, המהווים ירידה של כ-15 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. 

זאת כאשר במקביל, דווקא נרשמה ירידה בריבית הממוצעת למשכנתאות, מהרמות הגבוהות שנרשמו בה בסוף 2016, בתמיכת הירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות. 

כך, באוגוסט הריבית הממוצעת על משכנתאות צמודות מדד עמדה על 3.6 אחוזים לתקופה של 20 שנים, והריבית הממוצעת על משכנתאות במגזר הלא צמוד (בריבית קבועה) לתקופה של 15 שנים עמדה על 3.0 אחוזים.
בהשוואה לסקירה הקודמת, הציפיות לאינפלציה עלו קלות, אולי גם על רקע חתימת האוצר על ההסכם עם הנכים. הסכם זה (שהינו חיובי בעיקרו), אשר מגדיל את הקצבאות על פני זמן בעל השפעה אינפלציונית כפולה: מעלה את הביקושים לצריכה פרטית ומקטין את היכולת של הממשלה לבצע הפחתות מחירים יזומות נוספות. 
 
ביום חמישי האחרון פרסם הממשל האמריקאי טיוטה של הצעת החוק לשינוי המס בארה"ב; 

  • חברות: על פי ההצעה מס החברות ירד ל-20 אחוזים (מ-35 אחוזים), כשהמס לחברות קטנות ירד ל-25 אחוזים (מ 39.5 אחוזים). בנוסף, יונהג פחת מואץ על השקעות בחמש השנים הקרובות, דבר שיעודד השקעות חדשות של הסקטור העסקי, וכן קיימת כוונה להפחתה זמנית של שיעור המס בגין החזרת רווחים כלואים.

  • פרטים ומשקי הבית: מדרגת המס העליונה לפרטים ומשקי בית תרד ל-35 אחוז (מ-39.5 אחוז) ומספר המדרגות יצומצם לשלוש מדרגות, אך רוחבן – מבחינת טווחי שכר, טרם פורסם. מנגד, ישנה כוונה לבטל חלק מההוצאות שכיום מוכרות במס. 

אמנם אין עדיין פירוט מלא של התוכנית, וסביר שיהיו שינויים בנוסח שפורסם, אך להערכתנו סביר שהממשל והקונגרס יצליחו להגיע להבנות לגביה, כשברקע בנובמבר 2018 צפויות הבחירות לקונגרס. חברי הקונגרס הרפובליקאים והדמוקרטים יתקשו להסביר התנגדות להפחתת מס לבוחריהם בערב תקופת הבחירות. 

אמנם על פי ההערכות הראשוניות, התוכנית צפויה להגדיל את הגירעון ב-2 עד 3 טריליון דולר במהלך עשור, אך הערכות אלו אינן לוקחות בחשבון שהשיפור בפעילות הכלכלית יקזז בחלקו את הגירעון. בנוסף, גם אם אכן זה יהיה הגידול בגירעון, במונחים חודשיים המדובר בגידול בהוצאות הממשל בהיקף של 18-25 מיליארד דולר - לא גידול מהותי בהתחשב בכך שכבר כיום ההוצאה החודשית של הממשל עומדת על כ-570 מיליארד דולר.

בסיכום הדברים, להערכתנו, למרות מגרעותיה, תכנית זו חיובית לחברות ולמשקי הבית, וצפויה להוביל לשיפור בכלכלה, תוך פישוט (חלקי) של מערכת המס בארה"ב. 

בניגוד לנאומה הניטרלי לאחר החלטת הריבית האחרונה, ג'נט יילין הייתה יותר 'ניצית' בשבוע שעבר בפני כנס כלכלנים בקליבלנד אוהיו; הנגידה ציינה שייתכן שהיא ועמיתיה טועים בנוגע לקשר בין חוזק שוק העבודה לבין האינפלציה, ואפילו לגבי הגורמים הבסיסיים הדוחפים את האינפלציה. המשמעות לדעתה, שעיכוב העלאת הריבית עד אשר האינפלציה תגיע ל-2 אחוזים, עלול ליצור מצב בו האינפלציה תחרוג מעבר ליעד 2 האחוזים ותחייב העלאות ריבית מהירות שייפגעו בפעילות הכלכלית. דבריה אלו, בשילוב העלייה בסבירות לאישור רפורמת מס תרמו לעליית תשואות בארה"ב ובעולם ולהתחזקות הדולר בעולם. דברים אלו, תומכים בדעתנו שהפד יעלה את הריבית פעם נוספת בדצמבר.

האינדיקטורים בשבוע האחרון היו מעורבים, אך מצביעים על צמיחה מעט נמוכה יותר ברבעון השלישי (לאחר 3.1% ברבעון השני), בעיקר בשל השפעה שלילית זמנית של ההוריקנים שפקדו את המדינה;

  • הסנטימנט בענפי התעשייה המשיך להיות חיובי עם עלייה בסקרי הציפיות של הפד בפילדלפיה, קנזס ובריצ'מונד לרמתם הגבוהה ביותר השנה. גם מדד ISM לתעשייה טיפס בספטמבר ל-60.8 (מ-58.8 באוגוסט) על רקע גידול בהזמנות (לשוק המקומי וליצוא), בייצור בפועל, בתעסוקה ובמחירים בתחום.

  • מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת משיגן ירד בספטמבר ל-95.1 נקודות, מרמות שיא של 13 השנים האחרונות. עיקר הירידה מיוחס לסופות ההוריקן שפקדו את המדינה ולחששות הצרכנים מהנזק הכלכלי. 

  • היקף ההזמנות החדשות של מוצרי בני-קיימא זינק ב-1.7 אחוזים באוגוסט אך זה כתיקון לירידה החדה ביולי. 

  • היצוא עלה ב-1.4 אחוזים באוגוסט, מעל לצפי והגירעון המסחרי התכווץ. 

  • נתוני ההכנסה והצריכה הפרטית הריאליים לאוגוסט היו חלשים עם ירידה של 0.1 אחוז ועלייה של 0.2 אחוז בהתאמה. מדד מחירי ההוצאה של הצריכה הפרטית נותר 1.4 אחוזים, ומדד הליבה ירד ל-1.3 אחוזים, נמוך מהצפי והרמה הנמוכה ביותר בזה קרוב לשנתיים.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

הכותב/ים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת אף באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. 
ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע. העבודה אינה מהווה תחליף לייעוץ מס ואין בה תיאור ממצה של כל הוראות המיסוי.
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ, או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. וזו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה מהסתמכות על עבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים.
הפרסום אינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע/יחידות בקרן/תעודת סל והרכישה תיעשה רק על פי התשקיפים שבתוקף והדיווחים המידיים.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x