מדד חודש ספטמבר 0.1% מה אומרים הפרשנים? שינוי כיוון?

מה הצפי לאוקטובר? איזה סעיפים הפתיעו לרעה? (דיור) מה עמד בציפיות? (תרבות למשל) האם המדד החיובי משנה את דעת הפרשנים לגבי הכיוון?

 

 
 

בעז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/10/2017

אקסלנס: למרות העלייה החדה בסעיף הדיור במדד עדיין מוקדם לקבוע שהזינוק במחירי השכירות צפוי להימשך

מדד חודש ספטמבר עלה ב-0.1%
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר עלה ב-0.1%, גבוה מתחזית הקונצנזוס לירידה של 0.3% והתחזית שלנו לירידה של 0.2%. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד הכללי ב-0.1%, זאת בהשוואה לעלייה של 0.2% ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט.

הסעיפים הבולטים במדד חודש ספטמבר:
  • מדד מחירי ירקות טריים עלה ב-7.9%.
  • סעיף הדיור עלה ב-0.4%. מדד מחירי הדירות (לא במדד) עלה ב-0.2%.
  • מדד מחירי ריהוט וציוד לבית עלה ב-0.5%.
  • מדד מחירי הבריאות עלה ב-0.2%.
  • מדד מחירי חינוך, תרבות ובידור ירד ב-0.5%.
  • מדד מחירי תחבורה ותקשורת ירד ב-0.3%.
  • מדד מחירי הלבשה והנעלה ירד ב-0.4%. בניכוי השפעת העונתיות ירד המדד ב-0.2%.
  • מדד מחירי השונות ירד ב-0.6%.

שינוי כיוון? כרגע זה נראה מוקדם. בפעם הראשונה מזה תקופה ארוכה הצליח מדד המחירים לצרכן להפתיע בחדות כלפי מעלה ולהציג שיעור שינוי גבוה בצורה משמעותית למדי מקונצנזוס החזאים. השאלה המיידית שאתם בטח שואלים את עצמכם היא האם המדד הנוכחי מדליק נורה אדומה שמאותתת על חזרתה של האינפלציה למחוזותינו?! להערכתנו עדיין מאוד מוקדם לקבוע זאת.

הדיור חוזר להפציץ
הסעיף שנתן את הטון במדד חודש ספטמבר היה סעיף הדיור (שכירויות). לאחר שבמחצית הראשונה של השנה אכזב סעיף הדיור והתקשה לעלות, בשלושת החודשים האחרונים חוזר הסעיף "להפציץ" ולהוות את העוגן החיובי למדד המחירים לצרכן. בחודש ספטמבר הפתיעו מחירי השכירות בחדות כלפי מעלה כאשר עלו ב-0.4% (צפי: ללא שינוי), זאת בניגוד לעונתיות המאפיינת אותם בתקופה זו של השנה ולאחר שבחודשיים הקודמים כבר עלו במצטבר בכ-1.5%! מתחילת השנה עלה סעיף הדיור ב-2.3%, זאת לאחר שעד לחודש יוני הציג שיעור עלייה מתון של 0.4% בלבד. מאז ביטולו של חוק 'מס דירה שלישית' על ידי בג"ץ והחזרתו לדיון מחודש בוועדת הכספים של הכנסת נראה היה ששיעור עליית מחירי השכירות יחזור להתמתן ויושפע מהקיפאון המאפיין בחודשים האחרונים את שוק הדיור המקומי.

עם זאת, כפי שזה נראה כרגע ניתן לתהות האם הקיפאון העמוק המסתמן בשוק דווקא מגדיל את הביקוש לדירות להשכרה בקרב "היושבים על הגדר" ומוביל לעלייה חוזרת במחירי השכירות בישראל. לחלופין נוכל לתהות האם על אף ביטולו של החוק, הצליחה הממשלה ליצור את התחושה כי החוק יעבור בסופו של דבר בשנית את מבחן וועדת הכספים. מכאן שאם נשלב את חזרת "הישיבה על הגדר" ואת הציפיות המחודשות לאישורו של חוק 'מס דירה שלישית', קשה להתעלם מחזרתו של תרחיש העלייה במחירי השכירות אותו תיארנו עם פתיחתה של השנה. ועל אף שהדברים נשמעים בסך הכל הגיוניים להערכתנו עדיין מאוד מוקדם לקבוע כי הזינוק במחירי השכירות צפוי להימשך.

שימו לב שעל אף העלייה התלת- חודשית הנאה במחירי השכירות, חודש ספטמבר היה החודש היחיד מבין השלושה בו העלייה שנרשמה לא תאמה את עונתיות הסעיף. המשמעות היא שבהחלט ייתכן שנוכל לראות תיקון שלילי להפתעה החיובית כבר בחודשים הקרובים. זה נכון שגם מחירי הדיור עצמם (הידועים בקורלציה החיובית שלהם עם מחירי השכירות) ממשיכים לעלות, אך כרגע לפחות אנו ממשיכים להעריך שהקיפאון בשוק הדיור בישראל יהיה זה בעל ההשפעה הגדולה ביותר על המחירים בשוק, וככל שיימשך זמן רב יותר כך יקשה על מחירי השכירות והדיור גם כן לחזור ולפרוץ בחדות כלפי מעלה.

ול"גזרת המתקנים". מדד חודש ספטמבר אמנם הפתיע כלפי מעלה, אך בואו לא נשכח כי הוא מהווה רק תיקון חיובי חלקי להפתעות השליליות החדות שהציגו מדדי יוני ויולי. בשונה מהחודשים יוני ויולי, בהם הפתיע סעיף הירקות והפירות כלפי מטה, הפעם סיפק הסעיף התנודתי הפתעה חיובית והוסיף קצת פחות מ-0.1% לשורה העליונה. חייבים לציין שסעיף זה, המושפע לעתים קרובות ממזה"א ומשינויים תכופים בהיצע החקלאים, אינו מהווה אינדיקציה להתפתחות כיוון המחירים בישראל ובדרך כלל נוטה להתיישר על פני זמן. סעיף נוסף שבחודשים האחרונים היה מאכזב מאוד והצליח הפעם להפתיע כלפי מעלה הוא סעיף הריהוט והציוד לבית, שעלה ב-0.5% (צפי: ללא שינוי), אך זאת לאחר שבשלושת החודשים האחרונים ירד בלמעלה מ-2.0% ולהערכתנו הושפע בין היתר מחוזקו של השקל בעולם.

מי שכן עמדו בציפיות היו סעיפי התרבות והבידור והתחבורה והתקשורת שהושפעו מאוד מסיומו של החופש הגדול והירידה במחירי הטיסות לחו"ל ובמחירי הנופש בארץ. גם עלייה של 1.0% במחירי הדלק בתחנות בתחילת חודש ספטמבר לא הצליחה להקפיץ את סעיף התחבורה והתקשורת לטריטוריה חיובית והסעיף ירד ב-0.3%. את ההפתעה השלילית של המדד הנוכחי רשם סעיף השונות שצנח במפתיע ב-0.6%.

אז בשורה התחתונה אנו מתקשים להכריז על בואה של האינפלציה. זה נכון שמחירי השכירות חזרו להוביל בבטחה את "החלק החיובי" של מדד המחירים בישראל ואף הצליחו להפתיע כלפי מעלה. עם זאת, אנו ממשיכים ממשיכים להעריך כי הסעיף יתקשה להפתיע בחדות כלפי מעלה לאורך זמן. הצמודים הקצרים, שנראו אטרקטיביים עוד טרם פרסומו של המדד מתפקדים היום בבוקר בצורה טובה. עם זאת, לאלו מכם שחושבים כי גם הציפיות בטווחים הארוכים צריכות להיות גבוהות יותר, היינו מציעים שלא למהר להסיק מסקנות ממדד יחיד שמפתיע לטובה.

מדד חודש אוקטובר צפוי לעלות ב- 0.2%  
עונת החגים שהתפרסה על פני חלק גדול מחודש אוקטובר צפויה להשפיע בצורה חיובית על שיעורו של המדד. כך, צפויים לעלות סעיפי המזון וההלבשה וההנעלה, כמו גם סעיף התרבות והבידור (אשר צפוי לעלות בצורה מתונה יחסית). דחיפה חיובית נוספת צפויה להתקבל גם מהעלייה במחירי הדלק בתחילת החודש (1.0%), עלייה שתוסיף לשורה העליונה 0.03%. בכל הנוגע לסעיף הדיור, שעלה בשלושת החודשים האחרונים בחדות, אנו מעריכים כי בחודש אוקטובר ירשמו מחירי השכירות ירידה קלה (0.1%-), זאת בהתאם לעונתיות המאפיינת אותם בתקופה זו של השנה.

עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים:
 
"העגבנייה ושכר הדירה עשו שרירים, והמדד הפתיע כלפי מעלה. יחד עם זאת סביבת האינפלציה קדימה נשארת נמוכה ובנק ישראל צפוי לעדכן את התחזיות (הצמיחה והריבית) ביום חמישי כלפי מטה.
                                     
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר עלה ב-0.1 אחוז, גבוה משמעותית מעל הצפי לירידה של 0.3 אחוז. הסעיפים שהפתיעו כלפי מעלה היו הירקות והדיור, בנוסף לא ניכרה השפעה של ההפחתה במחירי הצהרונים. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה חזרה מעל קו האפס ל- 0.1 אחוז. 
 
מחירי הדיור בבעלות (שאינן במדד המחירים לצרכן) שהראו עד לפני מספר חודשים קיפאון, רשמו עליה של 0.2 (בין אמצע יולי לאמצע אוגוסט), כך שבחצי השנה האחרונה חלה עליה של 2.4 אחוזים במחירי הדיור (4.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד).
 
בתחזית שלנו לאינפלציה אין שינוי משמעותי; להערכתנו, מדד אוקטובר צפוי לעלות בכ-0.2 אחוז (על רקע עלייה עונתית במחירי ההלבשה ההנעלה והנופש, שתקוזז עם ירידה עונתית בסעיף הדיור) ומדד נובמבר צפוי לרדת ב-0.2 אחוז. למרות המדד המפתיע סביבת האינפלציה נשארת נמוכה מאוד. ב-12 המדדים הקרובים אנו עדיין צופים אינפלציה של 0.5 אחוז.
 
למרות ההפתעה במדד, על רקע האינפלציה והציפיות לאינפלציה הנמוכות, ביום חמישי הקרוב בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, במקביל מחלקת המחקר תפרסם את תחזיותיה המעודכנות. להערכתנו, תחזית הצמיחה ל-2017 (3.4%) תעודכן כלפי מטה, אך תחזית הצמיחה ל-2018 (3.3%) תישאר כמעט ללא שינוי. בנוסף להערכתנו למרות המדד האחרון, בנק ישראל צפוי להפחית את תוואי הריבית החזוי ל-0.25 אחוז בסוף 2018 (לעומת 0.5% בתחזית האחרונה שלהם)."

רפי כהן, מנהל השקעות אינפיניטי 

מדד המחירים לצרכן עלה בחודש ספטמבר ב- 0.1%, גבוה מהציפיות בשוק, אשר עמדו על ממוצע של 0.3%-.
מתחילת השנה עלה המדד ב- 0.3% והמדד ללא דיור ירד ב- 0.5%.

ב- 12 החודשים האחרונים עבר המדד לטריטוריה חיובית ועלה ב- 0.1%, לעומת זאת המדד ללא סעיף הדיור ירד ב- 0.5%, גם במדידה שנתית סעיף הדיור היה הסעיף העיקרי שתרם למדד החיובי.

מדד ספטמבר היה גבוה במידה ניכרת מהעונתיות המאפיינת חודש זה. עיקר התרומה הגיעה מסעיף הדיור שעלה ב- 0.4%, בניגוד לתחזיות שהיו ללא שינוי. מחירי הירקות הטריים זינקו ב-8% ומחירי החופשות בחו"ל הפתיעו, כאשר ירדו ברמה מתונה מאוד בגובה 1.8%, ובמונחים דולריים נותרו ללא שינוי. בניגוד לעונתיות המאפיינת מחירי חופשות אחרי החגים.
סעיף הדיור שעד לפני 3 חודשים הציג עלייה קלה של 0.4% מתחילת השנה זינק כעת לעלייה מצטברת של 2.3%

בחודשים האחרונים ציינו את העובדה שהירידה בקצב מכירות דירות עקב המתנה של הזוגות הצעירים לתוצאות הגרלות מחיר למשתכן ויציאה הדרגתית של המשקיעים משוק הדיור מורידה את כמות היצע הדירות להשכרה, אך מעלה את הביקוש לדירות שכורות (עקב המתנת הזוגות הצעירים), ועל כן אנו צופים המשך עליות מדוד ויציב בשנים הקרובות במחירי השכירות, מעט מעל היעד החזוי העומד על 2% שנתי.

בזמן שסעיף הדיור ממשיך לשמור על קצב עליות שנתי של מעל 2% ישנם לא מעט סעיפים שליליים, עיקרם מוצרים סחירים. הבולט ביניהם הוא סעיף הלבשה והנעלה, אשר מושפע בעיקר מהתחרות הגוברת במרכזי המסחר הרבים והזמנות באינטרנט שממשיכות לצבור תאוצה ולתפוס נתח שוק אמנם עדיין קטן אך הולך וגדל. תופעה שהתחזקה בארה"ב בשנים האחרונות והובילה לירידה בפדיונות בקניונים.

לסיכום, למרות ההפתעה החיובית של חודש ספטמבר הגבוה מהעונתיות המאפיינת אותו בד"כ, ליבת האינפלציה נותרת נמוכה ועמה הגורמים העיקריים לכך, ביניהם התגברות התחרותיות במשק, רפורמות ממשלתיות להפחתת יוקר המחייה והתחזקות השקל מול סל המטבעות.

על כן אין שינוי נראה בסביבת האינפלציה והתחזיות 12 חודשים קדימה נעות בין 0.3%-0.5%, ולכן העלאת ריבית עדיין לא נראית באופק עד התבססות האינפלציה בתוך טווח היעד של בנק ישראל.





הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x