עפר קליין הראל >> הצמיחה העולמית ממשיכה להשתפר

אומדנים האחרונים של קרן המטבע הבינלאומית שעודכנו שוב כלפי מעלה. תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית ול-2018 3.6 ו-3.7 אחוזים בהתאמה (עלייה של 0.1 נקודת אחוז). השיפור הוא תודות לצמיחה מהירה ביותר במרבית מדינות העולם, מפותחות ומתפתחות.

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
22/10/2017

ישראל

  • מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מעלה. יחד עם זאת, סביבת האינפלציה נשארת נמוכה ובנק ישראל צפוי לעדכן את התחזיות (הצמיחה והריבית) ביום חמישי כלפי מטה.
  • מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה עלו מעט בטווחים הבינוניים וירדו מעט בארוכים.

ארה"ב

  • האינפלציה בספטמבר עלתה בין היתר בעקבות ההוריקנים, אך מדד הליבה שמר על רמתו.

  • שאר האינדיקטורים היו ברובם חיוביים ומצביעים על פגיעה מתונה יותר בצמיחה ברבעון השלישי. עם האצה במכירות הקמעונאיות ועלייה חדה במדד אמון הצרכנים.
עוד בעולם

  • הצמיחה העולמית משתפרת, כך על פי האומדנים האחרונים של קרן המטבע הבינלאומית.

  • זינוק מדד הייצור התעשייתי  בגוש האירו באוגוסט, תומך בכוונת הבנק המרכזי לצמצם את  קצב הרכישות.

  • נתוני סחר החוץ בסין היו הטובים ביותר מזה 3 חודשים. מדד המחירים ליצרן עלה בהרבה מעל לצפי.
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר עלה ב-0.1 אחוז, גבוה משמעותית מהצפי לירידה של 0.3 אחוז. הסעיפים שהפתיעו כלפי מעלה היו הירקות והדיור, בנוסף לא ניכרה השפעה של ההפחתה במחירי הצהרונים. האינפלציה ב 12 החודשים האחרונים עלתה חזרה מעל קו האפס ל- 0.1 אחוז. 

למעשה, זהו מדד ספטמבר הגבוה ביותר מזה 7 שנים, וההפתעה החודשית הגדולה ביותר כלפי מעלה מאז אוגוסט 2012 (כאשר רק ביוני השנה הייתה ההפתעה החודשית השלילית ביותר מזה תקופה דומה).

בתחזית שלנו קדימה אין שינוי משמעותי; להערכתנו, מדד אוקטובר צפוי לעלות בכ-0.2 אחוז (על רקע עלייה עונתית במחירי ההלבשה ההנעלה והנופש, שתקוזז עם ירידה עונתית בסעיף הדיור) ומדד נובמבר צפוי לרדת ב-0.2 אחוז. למרות המדד המפתיע סביבת האינפלציה נשארת נמוכה מאוד. ב-12 המדדים הקרובים אנו עדיין צופים אינפלציה של 0.5 אחוז.

למרות ההפתעה במדד, על רקע האינפלציה והציפיות לאינפלציה הנמוכות, ביום חמישי הקרוב בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, במקביל מחלקת המחקר תפרסם את תחזיותיה המעודכנות. להערכתנו, תחזית הצמיחה ל-2017 (3.4%) תעודכן כלפי מטה, אך תחזית הצמיחה ל-2018 (3.3%) תישאר כמעט ללא שינוי. בנוסף להערכתנו למרות המדד האחרון, בנק ישראל צפוי להפחית את תוואי הריבית החזוי ל-0.25 אחוז בסוף 2018 (לעומת 0.5% בתחזית האחרונה שלהם).

מחירי הדיור בבעלות (שאינן במדד המחירים לצרכן) ממשיכים לזחול כלפי מעלה, וזאת רק שעד לפני מספר חודשים נראה שיש קיפאון במחירים. בין אמצע יולי לאמצע אוגוסט עלו המחירים ב-0.2, ונתוני החודשים הקודמים עודכנו כלפי מעלה, כך שבחצי השנה האחרונה חלה עליה של 2.4 אחוזים במחירי הדיור (4.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד).





מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה עלו מעט בטווחים הבינוניים וירדו מעט בארוכים.
 






האינפלציה עלתה ל-2.2 אחוזים בספטמבר (הרמה הגבוהה ביותר מאז אפריל), בעיקר בשל עליית מחירי האנרגיה בעקבות ההוריקנים, אך בניכוי מחירי המזון והאנרגיה, האינפלציה נותרה 1.7 אחוזים נמוכה מהצפי. 

שאר הנתונים היו ברובם חיוביים והצביעו על פגיעה מתונה יותר בצמיחה ברבעון השלישי בעקבות ההוריקנים; המכירות הקמעונאיות עלו ב-1.6 אחוזים בספטמבר וב-4.4 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים (לאחר עדכון כלפי מעלה של החודשיים הקודמים), בתמיכת העלייה במחיר הדלק ומכירות חזקות של רכבים (במקום אילו שניזוקו בהוריקן). 
 
גם מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה יותר מהצפי ל-101.1 נקודות באוקטובר (על פי האומדן הראשוני), הרמה הגבוהה ביותר מאז 2004, בעיקר בשל אופטימיות גבוהה יותר לגבי העתיד (צפי להפחתות מיסים).

נתוני התעסוקה ממשיכים להיות חיוביים כאשר סך הדרישות השבועיות לדמי אבטלה ממשיך לרדת במהירות ל 243 אלף בשבוע האחרון, לאחר קפיצה לכ-300 אלף בעקבות ההוריקנים. סך המשרות הפנויות ירד ב-1 אחוז באוגוסט, אך כבר 3 חודשים שהרמה היא מעל 6 מיליון משרות, קרובה לשיא.

מכלול הנתונים מחזק את דעתנו שאכן נראה עליית ריבית נוספת בדצמבר השנה. 

הצמיחה העולמית ממשיכה להשתפר, כך על פי האומדנים האחרונים של קרן המטבע הבינלאומית שעודכנו שוב כלפי מעלה. תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית ול-2018 3.6 ו-3.7 אחוזים בהתאמה (עלייה של 0.1 נקודת אחוז). השיפור הוא תודות לצמיחה מהירה ביותר במרבית מדינות העולם, מפותחות ומתפתחות. בזווית המקומית, הקרן עדכנה קלות את תחזית הצמיחה לישראל ל-3.1 אחוזים השנה ו-3.4 אחוזים בשנה הבאה – מעט גבוה מהערכותינו ל-2017. להערכתם, האינפלציה תגיע ליעד התחתון של בנק ישראל בסוף 2018 (אנחנו בספק לגבי זה).

לצד השיפור בתחזית מציינת הקרן גם את הסיכונים; הידוק מוניטרי מהיר מהצפי - במיוחד מכיוון הפד, האטה מהירה מהצפי בצמיחה בסין – במידה והממשלה תאיץ את מדיניותה למתן את קצב גידול האשראי, מדיניות של הגנה על תעשייה ומסחר של מדינות מקומיות – דבר שיכול לפגוע במומנטום החיובית בסחר העולמי וסיכונים גיאו-פוליטיים.

סקירה כללית של תחזיות הצמיחה המעודכנות של קרן המטבע הבינלאומית (אחוזים, אלא אם צוין אחרת)
 




בגוש האירו מדד הייצור התעשייתי זינק ב-1.4 אחוזי ם באוגוסט, הרבה מעל לצפי (והקצב המהיר ביותר השנה), וקרוב ל-4 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים בהובלת גרמניה, איטליה וצרפת (זאת לאחר שנתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה). הנתון עקבי עם השיפור החד שנרשם בחודשים האחרונים בסנטימנט חברות התעשייה, ותומך בכוונת הבנק המרכזי לצמצם את המדיניות המרחיבה במהלך השנה הבאה.

נתוני סחר החוץ מסין בספטמבר היו ברובם חיוביים עם עלייה ב-12 החודשים האחרונים של 18.7 אחוזים ביבוא, ו 8.1 אחוזים ביצוא, האצה בהשוואה לחודשיים הקודמים. 

מנגד, האינפלציה בסין ירדה ל-1.6 אחוזים בספטמבר, בהתאם לצפי, בעיקר בשל ירידה במחירי המזון, בניכוי המזון האינפלציה עלתה ל-2.4 אחוזים. 

במקביל מדד המחירים ליצרן עלה הרבה יותר מהצפי ל-6.9 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, בתמיכת עלייה מהירה במחירי הכרייה והחציבה ובמחירי חומרי הגלם לתעשייה. העלייה במחירי היצרן תומכת בעליה באינפלציה לצרכן גם בחודשים הקרובים.

בפן המוניטרי, הבנק המרכזי בסין הודיע שהוא מפחית את יחס הרזרבה שמחזיקים הבנקים כנגד הלוואות שיינתנו לחברות קטנות ובינוניות. מטרת המהלך לעודד הלוואות הבנקים להתרחבות חברות אלו, ומבלי להגדיל את חוב החברות הגדולות, שנמצא ברמה גבוהה ממילא.

ביום חמישי הקרוב יתפרסמו נתוני הצמיחה ברבעון השלישי, לאחר שהמחצית הראשונה הפתיעה עם צמיחה מהירה מהצפי. פרסום נתון הצמיחה יעשה במקביל לכנס הקונגרס ה-19 של ועדת המפלגה הקומוניסטית של סין, שייפתח ביום רביעי. 2,287 נציגים מרחבי סין ישתתפו בקונגרס בו יעוצבו המטרות והמדיניות הנגזרת של הממשל הסיני בחמש השנים הקרובות. בין היתר, סביר שבין הנושאים שיידונו יהיו המשך הטיפול באשראי החברות הגדול בסין, המתיחות באזור סביב צפון קוריאה, וכן, מדיניות החוץ הסינית מול הממשל האמריקאי החדש.  

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.

הכותב/ים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת אף באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. 
ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע. העבודה אינה מהווה תחליף לייעוץ מס ואין בה תיאור ממצה של כל הוראות המיסוי.
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ, או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. וזו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה מהסתמכות על עבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים.
הפרסום אינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע/יחידות בקרן/תעודת סל והרכישה תיעשה רק על פי התשקיפים שבתוקף והדיווחים המידיים.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x