מור בית השקעות >> סקטורים להשקעה ב-2018: תעשייה ואנרגיה מעניינים וממה צריך להיזהר ?

 

 
 

ערן כהן, מנהל השקעות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/12/2017

סקטורים להשקעה ב-2018: תעשייה ואנרגיה מעניינים; אך כדאי להקטין חשיפה לתרופות ולהיות זהירים בכל הקשור לסקטור הצריכה

ב-2017 ראינו שהכלכלה הגלובלית מתחזקת, מגמה שתימשך להערכתנו אל תוך 2018, זאת כמובן אם לא יהיו הפתעות בלתי צפויות


לקראת 2018, זה הזמן להתבונן לרגע לאחור – ולמרות המכשולים הברורים בחיזוי העתיד, לנסות בכל זאת להסיק מסקנות לשנה הקרובה. ב-2017, ההתאוששות מההאטה בשנתיים שלפניה, החלה להתפשט לעולם כולו. קודם לכך, ההתאוששות התמקדה בעיקר בכלכלה האמריקאית – שסיפקה ביקוש למדינות חזקות פחות, כמו אירופה, ברזיל ויפן. ב-2017 ראינו שהכלכלה הגלובלית מתחזקת, מגמה שתימשך להערכתנו אל תוך 2018, זאת כמובן אם לא יהיו הפתעות בלתי צפויות.

אנו מעריכים כי שנת 2018 תושפע בעיקר מהתגובה המוניטרית להתחזקות הכלכלה העולמית, וכן מאירועים פוליטיים. העלאת הריבית בארה״ב, במקביל להקטנת מאזן הבנק הפדרלי, עשויה להערכתנו להגדיל את התנודתיות בשווקים. להערכתנו אירופה תמשיך בהתאוששות הכלכלית, בעוד השווקים המתעוררים עשויים לבלוט לאור התייצבות מחירי האנרגיה והסחורות.

בכתבה זו נתייחס כאמור, לטווח של ה-12 חודשים הקרובים. לצידם של הסקטורים עליהם נמליץ (או לא), ישנם סקטורים שאנו מוצאים בהם עניין לטווח הארוך, בגלל תהליכי עומק הנמשכים זמן רב ושאינם תלויים במחזוריות כלכלית, כך למשל ענקיות סליקת האשראי, חברות התעופה והתיירות ו"שליטי" האינטרנט דוגמת גוגל ופייסבוק , אך על כך לא נרחיב הפעם.

סקטור התעשייה: לשמור על משקל יתר

סקטור התעשייה, אשר להערכתנו נהנה מהתאוששות בביקושים ברחבי העולם, לצד עלייה בניצולת התפוקה שתורמת לרווחיות, נראה שממשיך להיות רלוונטי להשקעה. להערכתנו, המיקוד צריך להיות בחברות חזקות בכלכלות המובילות בעולם – ארה"ב כמובן, אך גם גרמניה, שם מפגינה התעשייה חוזק ויציבות, או סין ויפן, הנהנות אף הן מסקטור תעשייתי חזק.  

רפורמת המס בארה"ב, שאושרה בסוף נובמבר 2017 בסנאט, אמורה להוריד את מס החברות מ-35% ל-20% בלבד. החברות הצפויות להפיק את המיטב מהרפורמה הן חברות הפועלות, מייצרות ומשווקות לצרכנים בתוך ארה"ב, בהן גם חברות ממגזרי התעשייה והשירותים.

חברות שלהערכתנו כדאי לבחון בסקטור התעשייה בארה"ב הן, למשל, חברת מוצרי הבנייה מוהוק, ויצרנית הצבעים שרווין ויליאמס; בגרמניה – חברת קובסטרו, שפוצלה מענקית התרופות והכימיקלים באייר ועוסקת במוצרי פלסטיק; וכן יצרניות הקרטונים – כמו למשל ווסט-רוק האמריקאית – שנהנות מהעלייה במסחר הגלובלי, המזניקה את הביקוש לאריזות. 

סקטור האנרגיה – נפט וגז: עולים למשקל שוק

הסקטור הזה לא היה מעניין עד לאחרונה, ואנו מעריכים שב-2018 הוא צפוי לבלוט ביחס לסקטורים אחרים. אם ב-2014 התמוטט מחיר הנפט והגיע עד ל-40 דולר לחבית, כעת הוא התייצב באזור ה-60 דולר. בשנים החלשות, עברו המניות בסקטור הקזת דם שריסנה את תאבונן של ההנהלות לקדוח עוד ועוד חורים באדמה; כך שכיום, הביקוש וההיצע מאוזנים הרבה יותר, וכך גם המחיר לחבית. 


בנוסף לכך, רמת מחירים של 40 דולר לחבית מערערת את יציבות המשטר במדינות לא מעטות; לאלו יש אינטרס חזק לשמור על המחירים ברמה של 70-60 דולר. כך למשל, ונצואלה קורסת לחלוטין בעיקר כתוצאה ממחיר הנפט, ומפיקה פחות נפט; ואילו רוסיה מלבה את הלהבות במזרח התיכון, בנחישות ובעקביות, במטרה להביא את הנפט למחיר שהיא מעוניינת בו.

לאחר שנראה כי הושג שיווי משקל לטווח ארוך, סעודיה מעוניינת להנפיק את חברת הנפט הלאומית שלה השנה – כך שהיא זקוקה למחירי נפט גבוהים, שיעזרו לה להשיג מחיר טוב בהנפקה. כמו כן סביר להניח, כי בשנה הבאה הביקושים ימשיכו להשתפר בגלל ההתאוששות הכלכלית הגלובלית. פרמיית הסיכון הפוליטי חוזרת לנפט - ולכן הסקטור יתפקד להערכתנו טוב יותר, לאחר שלוש שנים של דשדוש. חברות מעניינות בסקטור כוללות, בין היתר, את נובל אנרג'י ורויאל דאץ' של.

סקטור התרופות והביוטק: מורידים למשקל חסר

בתחילת 2017, לאחר שסקטור התרופות סבל משנה וחצי של ירידות מחירים אגרסיביות, הוא נסחר במחירים אטרקטיביים ביותר לטווח הארוך, ולפיכך היווה הזדמנות קנייה פנטסטית להערכתנו, נכון לאותו זמן. אולם כעת, לאחר עלייה של יותר מ-20%, ההזדמנות כבר לא קורצת – וכסקטור, אנו מעריכים כי מניות התרופות והביוטק לא יפגינו ביצועי יתר.

לפיכך, אנו מורידים את ההמלצה למשקל חסר, וממליצים על גישה סלקטיבית ביותר. עם זאת, יש בכל זאת חברות אשר להערכתנו יש לשם אליהן לב בסקטור, דוגמת ג'ונסון אנד ג'ונסון. אנו מעריכים שזוהי החברה האיכותית בתחומה, ורמת הפגיעות שלה נמוכה ביחס לסקטור, היות שהסיכון שלה מפוזר בין פעילות בתחום התרופות לתחום המיכשור הרפואי.   

סקטור הצריכה הבסיסית: מורידים למשקל חסר

סקטור זה כולל מניות צריכה בסיסית, כמו חברות שמייצרות מזון או מוצרי ניקוי – שהביקושים להם יציבים למדי, ללא קשר למצב השוק. בזמנים של התאוששות כלכלית גלובלית, חברות אלה מציגות ביצועי חסר ביחס לסקטורים אחרים, שהביקושים להם עולים בקצב מהיר יותר - וכך יהיה להערכתנו גם הפעם. רובן נסחרות במחירים גבוהים למדי, מאחר שבעבר הן היוו תחליף דיבידנד בסביבת הריבית הנמוכה, כך שכעת המחיר די יקר, והאטרקטיביות, לעומת זאת, נמוכה יותר.

עם זאת, גם בסקטור זה ניתן למצוא הזדמנויות, ואפילו מקומיות. להערכתנו, שטראוס היא דוגמה לחברת מזון שאנו אופטימיים לגביה למרות כל הנאמר על סקטור הצריכה הבסיסית. הסיבה היא ששטראוס נהנית מחשיפה מצוינת לשווקים מתעוררים שצומחים בעוצמה, למשל למים בסין דרך תמי 4 ולקפה בברזיל ובמזרח אירופה; ויש לה פעילות יציבה וחזקה בישראל ובארה"ב. 

בשורה התחתונה

כמו תמיד, חשוב להקפיד, גם בשנה הבאה, על חלוקה מאוזנת של התיק בין סקטורים ובין שווקים שונים, כאשר הדגש צריך להיות על בחירת חברות על בסיס ניתוח כלכלי מעמיק.

ערן כהן, מנהל השקעות חו"ל במור בית השקעות

הכותב הינו ערן כהן עובד בקבוצת מור בית השקעות בע”מ (להלן: “החברה”) המצהיר כי האמור בכתבה משקף נאמנה את דעתו האישית. מר ערן כהן הינו בעל רישיון 5612 על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995.אין לראות בכתבה, בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות או תחליף לכזה. כתבה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור ועשוי להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי החברה ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות 


בין ההערכות המובאות במידע בכתבה לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג בכתבה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בה, לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ/שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עשויים, בהתאם למגבלות הדין, לרכוש ו/או למכור ו/או להתעניין עבור עצמם בניירות ערך ו/או נכסים פיננסים הקשורים במישרין ו/או בעקיפין לחברה ו/או לניירות הערך ו/או לנכסים הנסקרים בכתבה, וכן עשויים לרכוש ו/או למכור ו/או לבצע עסקאות בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים עבור תיקי השקעות המנוהלים על ידי החברה, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות, ו/או בעבור ניהול השקעות של קרנות נאמנות בניהול מור ניהול קרנות נאמנות (2013) בע”מ. החברה אינה עוסקת בחיתום, הנפקת תעודות סל, או ניהול קופות גמל. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או למי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה.  אין באמור התחייבות להשקיע בקרן בהתאם למפורט בכתבה
החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה אינם לוקחים על עצמם כל אחריות שהיא לכל הפסד ישיר או נסיבתי הנובע משימוש בכתבה זאת.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x