ניהול אישי של קופות גמל והשתלמות IRA – יתרונות גדולים

בפרוס שנת 2012 חשבתי איזה נושא עשוי להביא תועלת לכולנו, ציבור המשקיעים והחוסכים הפנסיוניים – ומצאתי: קופות גמל וקרנות השתלמות בניהול עצמי בשיטת (IRA (Individual Retirement Account, כמקובל בארה"ב,קנדה, אנגליה ואולי ארצות נוספות.

 

 
יואש זיגלמןיואש זיגלמן
 

יואש זיגלמן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/01/2012

חיסכון פנסיוני במסגרת גוף מוסדי – חסרונות

1. בחיסכון מוסדי אנחנו חלק ממאות ואלפי חוסכים אחרים שבחרו באותה קופת גמל או קרן השתלמות. מנהל ההשקעות קונה ומוכר ניירות ערך (בעיקר בישראל) על פי קריטריונים שנקבעו על ידי הגוף המוסדי (מניות,סולידי, אג"ח בדרוג גבוה, טייקונים, ועוד). הרכב הקרן אינו מותאם אישית עבורנו, על פי פרופיל סיכון והעדפות אישיות שלנו – אלא על פי מסלול השקעות שנקבע על ידי הקרן.

2. כדי שנוכל לדעת את רשימת ניירות הערך בקרן ההשתלמות שבחרנו, והשינויים שחלים ברשימה מפעם לפעם,עלינו להשקיע מאמץ, זמן חיפוש וגם התקשרות טלפונית למנהלי ההשקעות בקרן. ובכל מקרה – ניירות הערך לא נרכשו על פי פרופיל משקיע אישי שלנו – אלא לפי מסלול השקעות שנקבע על ידי הקרן מפעם לפעם. וכמובן שלא מודיעים לנו על קניה או מכירה של נייר ערך כזה או אחר.

3. לעיתים עשוי להיות ניגוד אינטרסים שבו מנהלי הקרן קונים אג"ח בהנפקה של טייקונים, אולי כדי לשמור על קשר. בשנים אחרונות מתברר שהמוסדיים לא דאגו לביטחונות מתאימים כמו הבנקים, וניהול הסיכונים לא היה מקצועי.

4. כאשר משקיעים בקרן השתלמות מוסדית נוטשים אותה ועוברים לקרן אחרת – יתכן שהקרן תמכור חלק מניירות הערך, כדי לשמור אל איזון מסלול ההשקעות, וזה עשוי להוריד את מחירי ניירות ערך אלו. הקרן לא מתנהלת עבורי באופן אישי, אלא לפי כניסות ויציאות של משקיעים בקרן.

5. גם כאשר מנהלי הקרן צופים ירידות במניה מסוימת, הם לא יכולים למכור את כל הכמות שלה בקרן, כי זה יוריד את המחיר שלה בשוק, במיוחד אם מניה כזו נמצאת בעשרות מיליוני ₪ במספר גופים מוסדיים, כמו למשל מניות בנקים, חברות ביטוח וחברות טייקונים מובילות בישראל.

6. גופים מוסדיים לא יכולים להיכנס לשורט כי זה בניגוד לתקנות. ולכן כאשר הבורסה יורדת, אין להם כלים להגן על החיסכון שלנו על ידי קניית תעודות שורט (בעיקר בחו"ל), ואנחנו עלולים להפסיד כסף רב עד עשרות אחוזים. בניהול עצמי ARI החסרונות הופכים ליתרונות
ניהול עצמי של קופת גמל וקרן השתלמות שלנו אינו כפוף למגבלות הגוף המוסדי, שתיארנו לעיל. ניהול עצמי יכול להתבצע במספר דרכים:

1. על ידנו באופן עצמי, אם יש לנו ידע וניסיון בניהול תיק השקעות. אפשר לפעול גם כסוחרי יום שנכנסים למניה בתחילת יום המסחר, ויוצאים מהפוזיציה בסיום יום המסחר – למי שכך מעדיף לנהל את תיק ההשקעות שלו.

2. אפשר להיעזר במנהלי השקעות חיצוניים, בהמלצות על מניות בתקשורת הכתובה והאלקטרונית, ובכל דרך אחרת, ולבצע את הקניות והמכירות בעצמנו, באמצעות חדר המסחר בישראל ובחו"ל.

3. אפשר למסור את הקרן לניהול מנהל השקעות חיצוני, שגם יבצע טכנית את הפעולות בחדר המסחר. זה יגדיל את דמי הניהול, ואני ממליץ ללמוד לפעול בחדר המסחר וכיצד ללחוץ על הכפתורים לביצוע פעולות קניה ומכירה.

בכל דרכי הניהול שנבחר, אמורה להיות שקיפות מוחלטת ועדכון מיידי של החוסך בקרן על ידי מנהל ההשקעות, לגבי פעולות קניה ומכירה, והסבר מקצועי לבחירת ניירות ערך, מדוע נקנו, ומדוע נמכרו.

4. ניתן לקנות תעודות סל ETF לונג ושורט על מדדים, ארצות וסקטורים בישראל ובעולם, כולל לונג ושורט כפול. (קישור לתעודות סל).

סיכום

1. ניהול קופת גמל והשתלמות בניהול עצמי IRA משלב בתוכו את יתרונות הגופים המוסדיים (מומחיות, מקצוענות וניסיון בניהול השקעות), אך ללא המגבלות של ניהול עשרות ומאות מיליוני ₪ של ניירות ערך, שלא ניתן לקנות או למכור אותן בבת אחת בגלל השפעה מיידית על מחיריהן (עליות מחיר בקניה, ירידות מחיר במכירה – ובשני המקרים הפסד כספי לחוסכים הפנסיוניים).

2. קניית ומכירת ניירות ערך יכולה להתבצע על בסיס יומי, בשקיפות ובהתאמה לפרופיל הסיכון האישי שלנו.

3. יכולת התגובה שלנו על אירועים בשוק היא מהירה ומיידית (למשל – בגלל הפסדים לחברה גדולה הנמצאת בתיק), וכך אנו עשויים למנוע הפסדים גדולים יותר לחיסכון שלנו.

4. אנחנו רשאים לקנות תעודות סל לונג ושורט (גם כפול) על השוק, וכך להרוויח גם ממגמת עליות וגם מירידות.

5. אנחנו יכולים להיחשף למאות הזדמנויות של מניות ותעודות סל בחו"ל, זאת כאשר המוסדיים בישראל ממשיכים להשקיע את רוב הכסף שלנו דווקא בביצה הישראלית, בעלת נפח מסחר נמוך מאוד, קושי להיפטר מסחורה, וזאת כאשר המשקיעים הזרים עוזבים את הבורסה הישראלית בהמוניהם. כי מה לעשות, ישראל איננה המרכז הפיננסי של העולם, והשקל כבר מזמן במגמת ירידה מול הדולר, היין, ומטבעות נוספים. רבותי, ההזדמנויות הגדולות והבלתי נגמרות נמצאות בוולסטריט, בין אם הבורסות עולות או יורדות. שורט כבר אמרנו?.

6. אנחנו יכולים לבצע את ניהול התיק (כולל פעולות קניה ומכירה בחדר המסחר) באופן עצמי, אם יש לנו ידע  וניסיון מקצועי, וגם להיעזר במנהלי השקעות מומחים שאנחנו בוחרים, שיעזרו לנו בניהול העצמי.

7. בית ההשקעות שבו מתנהל חשבון IRA שלנו, אמור לעקוב אחרי כל לקוח ולקוח, לוודא שלא קנה מניה מסוימת מעל פיזור הסיכון (תקרה של עד 10% מכל התיק למניה בודדת), וכן להתריע במקרה שמומחי בית ההשקעות חושבים שהמניה שנקנתה נמצאת בסיכון גדול יחסית. זו עבודה אישית מול הלקוח הבודד, הדורשת מעקב יומי כמעט, ועל כך מגיע להם דמי ניהול. בקרן מוסדית כל הלקוחות מקבלים את אותו "האוכל" ואין צורך במעקב אישי.
   
יש לציין ולהדגיש שבקנדה, ארה"ב, אנגליה ואולי גם אוסטרליה, ניהול עצמי בשיטת IRA ידוע ונפוץ, ורבים פועלים על פי שיטה זו, כל אחד בדרך המתאימה לו.

נכתב ע''י יואש זיגלמן


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 

x