בדיקת FUNDER - פוליסות החסכון - היריב החדש של הקרנות >> "אנחנו נותנים פייט לבנקים"

פוליסות החסכון מהוות תחרות חדשה לקרנות הנאמנות ולתעודות הסל מכיוון חברות הביטוח על הכסף הנזיל של המשקיעים, FUNDER בודק לעומק את האפיק

 

 
אלמוג עזראלמוג עזר
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
30/12/2014

בעבר קרנות הנאמנות ותעודות הסל בישראל נלחמו מלחמה שערה האחד בשני על חסכונות המשקיעים. לאחר שבשנתיים האחרונות צמד הענפים הגיע לאיזון מסוים, הנה לאחרונה נראה כי לתחרות נוסף שחקן חדש שבאפשרותו לשמוט את השטיח מתחת לרגליים של השניים. אפיק ההשקעה ה"חדש" הוא פוליסת החיסכון של חברות הביטוח. נכון להיום פוליסות חסכון אלה מנהלות כמה מיליארדים בודדים, אך כרגע נראה שזרימת ההון מתגברת. נכון לתחילת השנה הנוכחית סך ההון שנוהל בה היה 9.3 מיליארד שקלים כאשר 3 מיליארד מתוך ההון המנוהל גויס בשנת 2013. סביר להניח שהיום התעשייה מגלגלת הרבה יותר, את התוצאות נדע לקראת סוף השנה.

קצת כמו גמל וקצת כמו קרן נאמנות

פוליסת החיסכון או כפי שהיא נקראת תחת פרסומים שונים כפוליסה פיננסית או חיסכון מנוהל, היא למעשה פוליסת פרט שמשווקת לחברות הביטוח. המוצר אינו מוצר פנסיוני ובשל כך החיסכון בו אינו כולל פטור ממס, אך הוא כולל הטבות אחרות. בדומה לקרנות נאמנות, הענף כולל מגוון רחב של מסלולי השקעה וניתן למשוך בו את הכספים בכל רגע נתון. בניגוד לקרנות הנאמנות בהן יש לשלם דמי ניהול ויש עדין מספר מועט של קרנות נאמנות בהן עדין מונהג שיעור הוספה בעת קניית הקרן, בפוליסת החיסכון אין עלויות נוספות מלבד דמי הניהול. תשלום המס על רווחים ניתן לדחייה לסוף תקופה, כלומר מעבר ממסלול למסלול לא יחויב בתשלום מס. כמו כן ניתן לבצע הוראת קבע לקופה החוסכת. אלה היתרונות, אך יש גם חסרונות.

יתרון עיקרי – מול קרנות הנאמנות המנייתיות

פוליסות חסכון מהוות אופציה השקעה אטרקטיבית באופן בולט יותר אל מול קרנות הנאמנות המנייתיות בלבד שדמי הניהול בהן נע בין 2% ל-3%, בעוד דמי הניהול של פוליסות החיסכון נמוכים יותר ומגיעים עד לכדי 2%. בשוק האג"ח, שם עיקר הנכס המנוהל בקרנות, ושם התחרות הרבה יותר חזקה, קרנות הנאמנות גובות דמי ניהול נמוכים יותר של קרוב יותר ל-1%, פוליסות החיסכון מציעות דמי ניהול גבוהים יותר, ולכן ביחס אליהן האטרקטיביות נמוכה יותר.
בנוסף לדמי הניהול, בפוליסות החסכון השקיפות עדיין בעייתית. ביצועי ההשקעה אינם מפורסמים באופן סדיר, השקיפות היא לרמת אפיק ההשקעה בלבד, והדבר מקשה על השוואה יעילה בין פוליסות חסכון מתחרות ובין תשואותיהן, מה עוד שאין סטנדרטיזציה או אחידות בין מסלולי ההשקעה המוצעים.

המתנגדים: רוצים שינוי?! תשיתו אותו על כולם

נציין כי שוק פוליסת החסכון עדיין טרי ובתוך כך עדיין נתון לשינויים ולהתרחשויות משמעותיות. אחד השינויים התרחש בתחילת חודש דצמבר, כאשר אגף שוק ההון, בהובלת דורית סלינג'ר יצא בהוראה לחברות הביטוח, שאוסרת שיווק פוליסות החסכון לגופים עסקיים. הסיבה להחלטת האוצר הייתה ככל הנראה הפער ברמות הפיקוח. כלומר בעוד משווקי ומנהלי קרנות הנאמנות מצויים תחת פיקוח רגולטורי הדוק של הרשות לניירות ערך, בכדי למנוע כל סיכוי לניגוד אינטרסים. הפיקוח על שיווק פוליסות החסכון נמוך הרבה יותר. פוליסות החיסכון משווקות על ידי סוכני הביטוח שעלולים להיות מוטים בהמלצתם, כאשר הם מרוויחים מעצם ההמלצה על פוליסות חסכון שונות. במובן מסוים, ההחלטה של אגף שוק ההון מנעה לעת עתה את החדירה של פוליסות החיסכון אל התחום העסקי, אך גם כאן סביר שנראה עוד התפתחויות.

גורמים בשוק: הכל "בעזרת השם"

הצמיחה המהירה של התחום, כצפוי, דרכה על כמה בהונות בתעשייה. לאחרונה גוברים הקולות על כך שיש מקום להשוות את השוני ברגולציה בין התחומים. כמו כן קיימת טענה קשה כנגד התחום, על כך שהשם "פוליסת חסכון" הינו שם מטעה משום שפוליסת חסכון קשורה לחסכון סולידי שאי אפשר לפדות אותו במשך שנים, אבל הפוליסה הזו משמשת יותר כקרן נאמנות וכולה מושקעת בבורסה. השם הזה גם מותיר לפוליסה את המשך הפטור ממס שלה.
הבעיה השניה של התחום היא הבעיה בפיקוח. בקרנות נאמנות, המשווקים חייבים לעבור רישיון מיוחד בשביל לשווק השקעות. בתחום פוליסות החיסכון נוצר מצב מוזר שבו סוכני ביטוח ללא הכשרה ראויה בשוק ההון משווקים כלי השקעה בשוק. "אם פוליסות החיסכון מתחרות בקרנות נאמנות, אז הן אמורות להיות משווקות כמו קרנות נאמנות, לכן גם ראוי שהן יהיו מפוקחות על ידי הרשות לניע".

אך העיוות הגדול ביותר לדעת הבכיר הוא עיוות המיסוי שקיים בין האפיקים. "אני לא בא ואומר שיש להפסיק עם הטבת המיסוי שניתנות לפוליסות החיסכון (מעבר בין פוליסה לפוליסה אינו מצריך תשלום מס על רווחי הון), אלא שיש להשוות את ההטבה עם קרנות נאמנות וניהול תיקי השקעות. כלומר שמעבר בין קרן לקרן לא יהווה אירוע מס. להשקיע בפוליסות חיסכון זה אומר להשקיע בבורסה תוך דחיית תשלום המס למועד פדיון הפוליסה, כאשר מעבר בין פוליסות לא נחשב אירוע מס, אם הוענקה ההטבה לאחד מן האפיקים, יש להעניק אותה לכולם".

"אם התנאים לא יושוו", לטענת הבכיר, "קשה כרגע לחזות מתי דליפת הכספים משוק הקרנות ותעודות הסל אל תחום הפוליסות תיפסק". לדבריו "כבר היום אנחנו רואים שחלק מבתי ההשקעות מנסים להיכנס לתחום. בעתיד אם לא ישתנו התנאים הענף הזה עלול ממש להחליף את ענף הקרנות המנייתיות. כרגע לקוחות נחשפים לפוליסות על ידי סוכנים, ברגע שזה יחלחל לשאר שכבות המשקיעים, כבר לא יהיה דרך לעצור את זה. אתה צריך להבין, הבקשה של בתי ההשקעות שאינן בעלות אפיק ביטוחי להשיק ולשווק את המוצרים הללו אומרת שבתי ההשקעות יודעים שאינם יכולים להתחרות עם תחום פוליסות החיסכון".

התומכים: "אנחנו נותנים פייט לבנקים"

לאור ההצלחה, רוב חברות הביטוח הגדולות בישראל מפיצות את המוצר: הפניקס, כלל ביטוח, הכשרה ביטוח, מנורה, מגדל והראל. את התיק הגדול ביותר מחזיקה הראל עם ניהול של 2.8 מיליארד שקלים, נכון לסוף השנה שעברה. את הרשימה סגרה דאז הפניקס שמנהלת כ-חצי מיליארד שקלים (נכון לתחילת שנת 2014).

הכוכבת העולה של התחום היא חברת הביטוח הכשרה, שתוך שנה בלבד, יותר מהכפילה את כמות ההון שמנוהלת בפוליסות החיסכון. נכון לתחילת 2014, החברה ניהלה 827 מיליון שקלים. הצמיחה של הכשרה מגיעה מתוך שיתוף הפעולה עם בית ההשקעות הגדול בישראל – פסגות. בית ההשקעות שמנהל גם הון עצום בקופות גמל, משתמש בפלטפורמת הניהול שלו בכדי לשווק את פוליסות החיסכון של הכשרה.

שמעון מירון סמנכ"ל הכשרה ביטוח, מבין לחלוטין את גודל הפוטנציאל שיש לתחום פוליסת החיסכון והוא מציב אותו כמוצר האלטרנטיבי לפגועי הריבית האפסית והחוששים מקרנות נאמנות. לטענתו "כדאי להבין שפוליסת הביטוח היא מוצר שנולד בכדי לתת מענה מדויק לציבור. כיום, אין לך פתרון לחוסכים הקטנים. בתי ההשקעות מוכנים לנהל הון רק במעל לחצי מיליון שקלים וקרנות הנאמנות לא מתאימות לכולם באופן אישי ולעיתים הן יקרות מדי. אלטרנטיבת הפק"מ ומק"מ בהווה נטולת תשואה. לכן נוצר בשנים האחרונות הון אדיר שנמצא ב"ואקום" ואין לו לאן לזרום. חברות הביטוח שיכללו את הפוליסות בכדי שיתאימו לכולם. בשורה אמתית לציבור בישראל שמבין את זה."

חלק מהטענות הן שלמוצר יש יתרון משמעותי שאינו הוגן אל מול קרנות הנאמנות ותיקי השקעות. האם תוכל להגיב על כך?

"כשמשווים בין קרן נאמנות לפוליסת החיסכון, ניתן להבין שיש לפוליסה יתרונות רבים. מצד שני, המסלולים בפוליסת הביטוח הינן יותר מקובעים ואין בהם התאמה אישית. לכן אין דמיון רב בין שני האפיקים. המוצר של פוליסת החיסכון הוא יותר סולידי במהות שלו".

מה היתרון המשמעותי מבחינתך?

"מדובר במוצר שמתבסס על פוליסת חיים שבדמי ניהול בצבירה בלבד. כלומר כשמשווים בין הקרנות שמשווקות על ידי הבנקים לעומת המוצר שלנו, ניתן להבין שהעלויות נמוכות משמעותית. דמי הניהול נלקחים מהצבירה בלבד ואירוע מס נדחה. המוצר נותן פייט לבנקים".

מכה קלה בכנף

מה תגובתך לגבי האיסור של מכירה לחברות?

"אני חושב שזה מהלך נכון. זוהי פוליסה שמיועדת לאדם האישי אין טעם לשייך את זה לנוסטרו של חברות. כשמסתכלים על כמות הגיוסים בתחום, מבינים שההחלטה לא תשפיע מהותית על המוצר".
כמו כן מה תגובתך לגבי הרצון של הכניסה של בתי השקעות לתחום והאיסור הרגולאטורי על כך מצב במשרד האוצר?
"תראה בסך הכול זוהי פוליסת ביטוח חיים, לכן רק בעלי חברת ביטוח יכולות לשווק את הפוליסה".

מה לגבי הארביטראז' הרגולטוארי בשיווק? כאשר קרנות נאמנות משווקות על ידי סוכנים עם רישיון, לעומת השיווק של הפוליסות שנעשה על ידי סוכנים שלא בהכרח מבינים בשוק ההון ברמה דומה?

"קודם כל גם חברות הביטוח נמצאת ברגולציה כבדה יותר מהרשות לני"ע. לגבי המשווקים, בחירת פוליסה היא כמו לבחור פוליסת מנהלים, כאשר מסלולי השקעה קבועים ואין צורך להתאים את הרכב ההשקעה לחוסך. אנחנו לא צריכים את השכלול של יועץ ההשקעות לעומת הביטוח".

כפי שתיארנו המוצר משלב יתרונות משני העולמות, עולם הגמל ועולם קרנות הנאמנות, להערכתנו ראוי שמשרד האוצר והרשות לניירות ערך יסדירו את המוצר ואת הפיקוח עליו, וישוו את התנאים בין הקרנות לבין פוליסות החסכון, הן בניהול, הן בשיווק, והן בשקיפות. כפי שנראה מהודעת הפיקוח על שוק ההון, לעניין שיווק פוליסת החסכון לחברות, נראה שהרגולאטורים אכן נותנים דעתם על המוצר, ובכוונתם לבצע הסדרה של המוצר.

 

מאת: אלמוג עזר

 

 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x