כלכלני הראל >> נראה שהאיום המרכזי על השגת יעד האינפלציה ממשיך להיות התחזקותו של השקל

עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: מכאן אנו מאמינים שהבנק ימשיך ויפעל לרכישת מט"ח, ואם יהיה צורך בכך גם יפחית את הריבית במהלך המחצית הראשונה של 2020

 

 
 

כלכלני הראל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/12/2019

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים:
 
בארץ
 
נראה שהאיום המרכזי על השגת יעד האינפלציה ממשיך להיות התחזקותו של השקל. מכאן אנו מאמינים שהבנק ימשיך ויפעל לרכישת מט"ח, ואם יהיה צורך בכך גם יפחית את הריבית במהלך המחצית הראשונה של 2020.
 
העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים נותר מאוד גבוה, על כמעט 4 מיליארד דולר במהלך הרבעון השלישי (על פי נתונים מנוכים עונתיות), בדומה לרבעון הקודם וקרוב ל-3.6 אחוזים מהתוצר במהלך 4 הרבעונים האחרונים. במהלך הרבעון ירידה קלה בעודף בחשבון השירותים קוזז עם ירידה בגירעון בחשבון הסחורות. גם "תיאבון" המשקיעים הזרים לחברות ישראליות נותר גבוה מאוד במהלך הרבעון השלישי עם השקעות ישירות של 3.2 מיליארד דולר וכבר כ-11 מיליארד מתחילת השנה (וזה לפני הרכישה האחרונה של אינטל).
 
העודף המרשים בחשבון השוטף לצד המשך זרימת הכספים של משקיעים זרים ממשיכים להוות את הגורמים הבסיסיים שתומכים בחוזקו של השקל. מכאן, נראה שהאיום המרכזי על השגת יעד האינפלציה של בנק ישראל ממשיך להיות התחזקותו של השקל. לכן אנו מאמינים שהבנק ימשיך ויפעל לרכישת מט"ח, ואם יהיה צורך בכך גם יפחית את הריבית במהלך המחצית הראשונה של 2020.
 
 
 
 הגורמים המאקרו כלכליים ממשיכים לתמוך בהמשך זחילה של מחירי הדירות כלפי מעלה.
 
בשוק הדיור, סך המכירות של הדירות החדשות הגיע לשיא חודשי חדש באוקטובר עם עלייה של כ-31 אחוזים בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה, בתמיכת עליית השכר, האבטלה הנמוכה, הריבית הנמוכה והירידה בריבית למשכנתאות. הפעילות הגוברת בענף הדיור תרמה להמשך עלייה במחירי הדירות ב-0.6 אחוז (בין אמצע ספטמבר לאמצע אוקטובר) וב-2.6 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, הקצב המהיר ביותר מזה כשנתיים כאשר הגורמים שציינו ממשיכים לתמוך בהמשך זחילה של המחירים כלפי מעלה.
 
 
 
בעולם,
 
אנו מאמינים שהסיכוי להורדת ריבית בארה"ב במהלך השנה הבאה גבוה ממה שמגולם בשווקים.
 
לאחר 3 הפחתות רצופות הבנק המרכזי החליט פה אחד להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של  1.5-1.75 אחוזים, בהתאם לצפי. על פי תחזית הריבית המעודכנת נראה שכמעט כל החברים בפד מאמינים שהריבית לא תשתנה במהלך 2020.
 
במסיבת העיתונאים ציין נגיד הבנק שהתחזית שלהם לצמיחה נותרה חיובית, עם התמתנות קלה בלבד בשנים הבאות, אך קרוב לפוטנציאל הצמיחה של המדינה תוך כדי שיעור אבטלה נמוך. יחד עם זאת, הנגיד הדגיש שרק עלייה משמעותית באינפלציה תגרום לריבית לעלות. אנו מאמינים שהסיכוי להורדת ריבית במהלך השנה הבאה גבוה ממה שמגולם בשווקים, בעיקר במחצית השנייה עם התקרבות המועד לבחירות לנשיאות ארה"ב.
 
 
 
זה לא מסתיים עד שזה מסתיים - מלחמת הסחר לא תסתיים עם חתימת הסכם הביניים (שעדיין לא התממשה) השגת הסכם סופי תהיה קשה בהרבה.
 
לאחר כחודשיים וחצי של משא ומתן, לפעמים פומבי ולפעמים וחשאי, ארה"ב וסין הגיעו להסכם סחר ראשוני שמנע את העלאת המכסים הנוספת שהייתה מתוכננת לאמצע דצמבר. החתימה על ההסכם תתבצע כנראה רק במהלך ינואר, ואז הציבור (ואנחנו) יהיה חשוף לפרטים המלאים. ע"פ פרסומים (הציוץ של הנשיא) בתמורה לאי‑העלאת המכסים הסינים הסכימו להגדיל משמעותית את הרכישות של מוצרי חקלאות, תעשייה, אנרגיה ועוד. עוד במסגרת ההסכם ארה"ב תפחית את המכסים שהוטלו בספטמבר ל-7.5 אחוזים בסכום של כ-120 מיליארד דולר, כאשר שאר המכסים שהוטלו בעבר יישארו כרגע על 25 אחוזים, אך אולי ירדו בעתיד במסגרת המשא ומתן על הסכם נוסף.
 
לאחר שהצדדים יחתמו על ההסכם הדבר ישיל משקולת משמעותית מהסחר ומהצמיחה הגלובלית, מקטין עוד את הסיכויים למיתון במהלך שנה הבאה, ואף תומך בשיפור בצמיחה בדגש על השווקים המתעוררים ועל אירופה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמלחמת הסחר לא מסתיימת עם חתימת הסכם הביניים ושהשגת הסכם סופי תהיה קשה בהרבה. בנוסף, יש לארה"ב גם סכסוכי סחר עם מדינות נוספות בהם צרפת ומדינות אירופאיות נוספות.
 
 
 
בבריטניה – אנו כבר לא מאמינים שהפאונד צריך להתחזק משמעותית.
 
בבריטניה, מפלגתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הציגה הישג כביר עם רוב מוחלט בפרלמנט, הפער הגדול ביותר מאז 1987 ומעבר לתחזיות המוקדמות. תוצאות הבחירות תרמו לעוד ייסוף חד בפאונד כאשר הסיכויים למימוש הסכם היציאה העקרוני בין ראש הממשלה לאיחוד האירופי גבר. הירידה באי-הודאות לצד ההבטחות של ראש הממשלה להרחבה פיסקאלית תומכים בהתאוששות הצמיחה בבריטניה בשנה הבאה. אך יש לזכור שעצם היציאה של בריטניה מהאיחוד תהווה עדיין משקולת שלילית על הצמיחה, לפחות עד ששרשראות האספקה יתאימו את עצמן. לכן, אנו כבר לא מאמינים שהפאונד צריך להתחזק משמעותית כפי שראינו בחצי השנה האחרונה.
 
 
 
נקודות מרכזיות  
 
ישראל
 
  • ירידה במחירי החופשות, הפירות והירקות הורידו את מדד המחירים לצרכן בנובמבר ב-0.4 אחוז.
  • העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים נותר מאוד גבוה גם ברבעון השלישי. הביקושים של זרים לחברות ישראליות לא דועך. נראה שהאיום המרכזי על השגת יעד האינפלציה של בנק ישראל ממשיך להיות התחזקותו של השקל. מכאן אנו מאמינים שהבנק ימשיך ויפעל לרכישת מט"ח, ואם יהיה צורך בכך גם יפחית את הריבית במהלך המחצית הראשונה של 2020.
  • הפעילות הגוברת בענף הדיור באה לידי ביטוי בשיא במכירת דירות חדשות והמשך עלייה מתונה במחירים.
  • נתוני סחר הסחורות לנובמבר היו מעורבים עם יציבות ביצוא וביבוא מוצרי צריכה ללא רכבים.
  • הציפיות לאינפלציה בטווחים של עד 5 שנים עלו.
 
ארה"ב
 
  • הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי וחברי הבנק אותתו שהם כרגע לא צופים שינוי בריבית.
  • האינפלציה בנובמבר הייתה מעל לצפי וחצתה את קו ה-2 אחוזים.
 
אירופה
 
  • הניצחון המוחץ של ראש הממשלה בבחירות בבריטניה מקטין את החששות מברקזיט ללא הסכם.
  • כריסטין לגארד נכנסה לנעליו של מריו דראגי ואותתה שהיא בינתיים דבקה בקו ה"יוני" שלו.
  • במערב אין חדש - מדד הייצור התעשייתי בגוש האירו ממשיך לאכזב, בהובלת גרמניה.
 
עוד בעולם
 
  • ארה"ב וסין הגיעו להסכם סחר ראשוני שמונע את העלאת המכסים הנוספת שהייתה מתוכננת לאמצע דצמבר. החתימה תהיה, אולי, כבר בחודש הבא. יחד עם זאת, מלחמת הסחר לא הסתיימה.
  • סנטימנט החברות ביפן נחלש גם ברבעון הרביעי, אך המדיניות המרחיבה של הממשלה לצד ההסכם עם ארה"ב והאולימפיאדה שתתקיים שם השנה תומכים בשיפור.
  • לאחר חודשיים מאכזבים, הייצור התעשייתי והמכירות הקמעונאיות בסין הפתיעו לחיוב בנובמבר.

 

x