קרנות SmartBeta >> אלטשולר שחם ואלפא ביתא משיקים את חברת SmartBeta בהנהלת ליאור כגן -לשעבר מנכ"ל מבט תעודות סל

יציעו קרנות מחקות שיעקבו אחר מדדים שמפתחת אלפא ביתא, היחידה בישראל המוסמכת לערוך מדדים, פרט לבורסה

 

 
קובי שמר צ-פאנדרקובי שמר צ-פאנדר
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/05/2014

יציעו קרנות מחקות שיעקבו אחר מדדים שמפתחת אלפא ביתא, היחידה בישראל המוסמכת לערוך מדדים, פרט לבורסה

קרנות הסל smart beta רשמו זינוק של 90% בגיוסים ב-2013 בארה"ב  והיוו כשליש מההשקעות החדשות בקרנות הסל

בית ההשקעות אלטשולר שחם בראשות גילעד אלטשולר ורן שחם, חברת אלפא ביתא (AlphaBeta) בראשות קובי שמר וליאור כגן משיקים את חברת SmartBeta שתפעל בתחום המדדים החכמים, "סמארט בטא" (Smart Beta). החברה תציע למשקיעים בשלב הראשון ארבע קרנות מחקות חכמות, העוקבות אחר מדדים שעורכת ומחשבת חברת אלפא ביתא. שמר, שבנה בעקביות את המדדים בשנים האחרונות, הוכר באחרונה כעורך המדדים הישראלי הראשון והיחיד, מלבד הבורסה, שהוא בעל היתר לחישוב ופרסום מדדים עליהם ניתן להנפיק מוצרי מדדים.

הקרנות המחקות של SmartBeta מציגות חדשנות בכך שהן עוקבות אחר מדדים שפותחו והותאמו לשוק הישראלי על סמך אסטרטגיות סמארט בטא שנחקרות באקדמיה זה שנים רבות. זאת, בניגוד לקרנות המחקות שהיו עד כה בישראל, אשר עוקבות לרוב אחר מדדי שווי השוק המסורתיים.

לדברי רן שחם, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות אלטשולר שחם, ה-smart beta"" הוא אחד הכלים החדשניים בעולם בתחום ההשקעות שבאמצעותו אנחנו מביאים לשוק ההון הישראלי, למשקיעים וליועצים בשורה של חדשנות, לצד גיוון והרחבה של מוצרי ההשקעה העומדים לרשותם. באמצעות השותפות עם אלפא ביתא, אנו הופכים לבית ההשקעות היחיד שביכולתו לפתח ולשווק קרנות מחקות חכמות".

לדברי קובי שמר, מייסד ומנכ"ל אלפא ביתא, "אנו גאים להיות חלוצים בפיתוח מוצרי smart beta, פרי ידע מקצועי ישראלי-מקומי לשוק ההון הישראלי. החבירה לאלטשולר שחם מבטיחה היערכות מקצועית מתאימה למוצרים שהם פרי עבודת פיתוח שנעשתה במהלך חמש השנים האחרונות ומסתמכת על אסטרטגיות מעולמות האקדמיה ושוק ההון, דוגמת מומנטום, Low Volatility ו-Value. אנו מצפים לקליטה חמה של הקרנות החדשות, בדומה לעולם".

ליאור כגן, מנכ"ל SmartBeta, ציין כי "עולם המדדים באמצעות קרנות מחקות ותעודות סל מהווה כיום אבן יסוד בתיקי ההשקעות בארץ ובעולם, אך מאופיין בעיקר בהיצע של מדדי שווי שוק בהם המשקיע מקבל חשיפה גבוהה למספר מניות גדולות. החידוש האחרון בתחום הינו מדדים חכמים (smart beta) המבוססים על אסטרטגיות השקעה אחרות משווי שוק, כגון מומנטום ו-Low Volatily. השאיפה שבאמצעות אסטרטגיות אלו, שהותאמו לשוק ההון הישראלי על ידי מחקר ופיתוח של חברת אלפא ביתא, יקבל המשקיע חשיפה עם יחס סיכון-תשואה טוב יותר בהשוואה למדדי שווי השוק המסורתיים".

כגן הוסיף כי "מדדי smart beta הם שילוב מנצח של שני עולמות ההשקעה, האקטיבי והפאסיבי. מצד אחד המאפיינים המוכרים לנו מעולם המדדים, כגון שקיפות, דמי ניהול נמוכים ושיטת ניהול פאסיבית, ומצד שני מאפיינים של ניהול השקעות אקטיבי בבניית המדד, כלומר ניתוח חברות על בסיס פרמטרים כגון תשואת דיבידנד, סטיית תקן, מכפילים וכו'". לדבריו, זרימת הכספים העצומה למדדי ה- smart betaבארה"ב ובאירופה והשימוש שעושים בה משקיעים מוסדיים גדולים, מעידה כי מדובר בהתפתחות של גישת השקעה חדשה אותה אנו מביאים ומתאימים למשקיעים בישראל".

מה זה Smart Beta?

התפתחות המדדים בארץ ובעולם התבססה עד כה בעיקר על מדדי שווי שוק, כגון ת"א 100, נאסד"ק 100 או  S&P500. למדדים אלו נבחרות המניות בעלות השווי הגבוה ביותר, וגם המשקל של כל מניה נקבע על סמך שווי השוק שלה. כך נוצר מצב בו משקיע הרוכש מוצר מדד מקבל חשיפה גבוהה למניות בעלות שווי השוק הגבוה. כך לדוגמא, משקלן המצרפי של שש המניות הגדולות במדד תל אביב 100 הינו כ-40% (טבע, פריגו, לאומי, פועלים, בזק וכי"ל).

גישת ה-smart beta התפתחה על בסיס הטענה כי במדדי שווי השוק קיים כשל, שכן הם מעניקים משקל גבוה למניות עם שווי שוק גדול. לפי גישה זו, נטען כי דווקא המניות הגדולות מתומחרות במקרים רבים בעודף, ולכן צפויות להשיג תשואות חסר בעתיד יחסית למניות הבינוניות והקטנות יותר, בעלות שווי השוק הנמוך יותר. מדדי הסמארט בטא מספקים למעשה שיטת בניית מדדים שונה, המבוססת על אסטרטגיות שאינן שווי שוק ושנשענות על שנות מחקר אקדמי רבות והוכחו כיעילות מבחינת יחס הסיכון - תשואה.

ה smart beta, שיש המכנים אותה Alternative Beta, Strategy Indices, Factor Indices או Advanced Beta, קיימת זה מספר שנים, אך בשנה האחרונה הפכה לפופולארית בארה"ב וצברה נכסים רבים. בשנת 2013 גייסו קרנות הסל בארה"ב (ETF) המבוססות smart beta כ-65 מיליארד דולר, המהווים כשליש מהגיוס הכולל של  קרנות הסל בארה"ב. מדובר בגידול של 90% בנכסי תעשיית ה- smart beta, שהקיף גם את משקיעי הריטייל וגם את הגופים המוסדיים.

להשקעה באמצעות מדדי ה- smart betaיש מספר יתרונות: היא מאפשרת לגוון את החלק הפאסיבי בתיק ההשקעות (כלומר לא רק מדדי שווי שוק), מאפשרת לשלוט ברמת הסיכון (כך לדוגמא על ידי רכישת מדד Low Volatility אשר עוקב אחר מניות עם תנודתיות נמוכה), מאפשרת לראשונה לרכוש את האסטרטגיות באמצעות מוצרי מדדים, מבטיחה שקיפות גבוהה כפי שהנהוגה בעולם הקרנות המחקות וכל זאת בניסיון לספק יחס תשואה-סיכון טוב יותר בהשוואה למדדי שווי השוק המסורתיים.

אודות AlphaBeta
AlphaBeta הינה חברת מדדים אשר נוסדה לפני כחמש שנים על ידי קובי שמר ממייסדי חברת אנליסט. החברה הוקמה מתוך ראיה אסטרטגית של המשך התפתחות ושכלול שוק המדדים בארץ ובעולם, ובמטרה לפתח את הדור הבא של המדדים. מדדי AlphaBeta מייצגים אסטרטגיות השקעה חדשניות שפותחו במחקר אקדמי פיננסי יישומי בעולם ב-15 השנים האחרונות. אסטרטגיות אלו הן אבני הבניין לדור הבא של המדדים הקרוי SmartBeta.
AlphaBeta הינה חברת המדדים הראשונה והיחידה בישראל אשר קיבלה את היתר הבורסה והרשות לניירות ערך לשמש כעורך מדדים רשמי, כלומר שניתן להנפיק מוצרי מדדים המתבססים על מדדים שפותחו על ידיה.
כדי לבצע מחקרי תקיפות בישראל בנתה AlphaBeta מאגר נתונים פיננסיים ייחודי בארץ, שעל בסיסו נעשו מבחני Back testing של עד 15 שנים. המדדים החדשים של AlphaBeta מסווגים את המניות בת"א לא על פי גודל כבמדדים המסורתיים של הבורסה, אלא לראשונה גם על פי פקטורים וסגנונות השקעה שהוכחו באקדמיה.

מדדי AlphaBeta מתופעלים ומתוחזקים באפן שוטף על ידי צוות מומחים הכולל אנשי מקצוע שהינם דוקטורנטים ומומחים באקונומטריקה. כמו כן, בהתבסס על מערך מחשובי מתקדם, כל המדדים והנתונים, כגון הרכב נכסי המדד, משקל הנכסים במדד, ערך המדד, תשואות וסטיות תקן מחושבים ומפורסמים בתדירות יומית במדיה ובמקורות המידע כמו בלומברג והאתר הכלכלי TheMarker.

אודות אלטשולר שחם
בית ההשקעות אלטשולר שחם הוקם ב-1990 ומתמחה בניהול קרנות נאמנות, תיקי השקעות, קופות גמל וקרנות פנסיה. הקבוצה, המנהלת נכסים בהיקף כספי כולל של 47 מיליארד שקל, הוקמה על ידי קלמן שחם, בעל ניסיון של 40 שנה בשוק ההון וגילעד אלטשולר, בעל ניסיון של למעלה מ-20 שנה בשוק ההון ומתמחה בתחום האופציות, המניות ואגרות החוב. גילעד אלטשולר ורן שחם, מכהנים כמנכ"לים משותפים של בית ההשקעות.

"אלטשולר שחם גמל ופנסיה בע"מ" מנהלת קופות גמל לתגמולים ולפיצויים, קרנות השתלמות וקופות מרכזיות לפיצויים בהיקף כספי של 27 מיליארד ₪. כמו כן, מנהלת אלטשולר שחם קרן פנסיה מקיפה במגוון מסלולים וקרן פנסיה כללית; "אלטשולר שחם ניהול קרנות נאמנות בע"מ" מנהלת  33 קרנות נאמנות בהיקף של 18 מיליארד ₪ בהתמחויות שונות; אלטשולר שחם בע"מ מנהלת תיקי השקעות בהיקף של 6 מיליארד ₪  לכ-8,000 לקוחות על פי רמות סיכון שונות, בהתאם לבחירת הלקוח.

אודות ליאור כגן, מנכ"ל סמארט בטא
ליאור כגן הינו מחלוצי תעשיית המדדים בישראל והינו בעל ידע רחב בתחום פיתוח וניהול אינדקסים. בתפקידו האחרון שימש כמנכ"ל מיטב תעודות סל וניהל כ-40 עובדים וסך נכסים של כ-11 מיליארד שקל. כגן היה שותף לפיתוח שוק המדדים בישראל ולהנפקתן של מדדים ותעודות סל העוקבות אחר אינדקסים בארץ ובעולם.  
 
קרנות SmaertBeta


אלטשולר שחם SmartBeta Low Volatility ת"א 100
מטרת הקרן הינה לחקות את ביצועי מדד "אלפא ביתא Low Volatility ת"א 100" הכולל את 30 המניות בעלות החשיפה ההיסטורית הנמוכה ביותר לירידה במחיר מבין המניות הכלולות במדד ת"א-100. החשיפה ההיסטורית לירידה במחיר נמדדת לפי פרמטר ה- VaR (Value at Risk)  שמשמעותו הינו "ערך בסיכון", והוא משמש לצורך מדידת רמת הסיכון ותוחלת ההפסד של נכסים ותיקי השקעות, תוך שהוא בודק את החשיפה לירידה במחיר כשיעור משווי הנכס בהינתן הסתברות לתרחיש קיצון, בתקופה מוגדרת מראש.

אלטשולר שחם SmartBeta מולטי פקטור ת"א 100
מטרת הקרן הינה לחקות את ביצועי מדד "אלפא ביתא מולטי פקטור ת"א 100" המשקלל שלושה פקטורים: (1) פקטור ה-Momentum המהווה אינדיקטור לקבוצת מניות המאופיינות בתשואה היסטורית גבוהה (2) פקטור ה-VaR (Value at Risk) המהווה אינדיקטור לקבוצת מניות בעלות תנודתיות נמוכה (3) פקטור ה-Value, המהווה אינדיקטור לקבוצת מניות הנסחרות במחיר נמוך יחסית לנתונים הפיננסים שלהן. המדד כולל את 20 המניות בעלות הציון המשוקלל הגבוה ביותר לפי אסטרטגיות אלו, מבין המניות הכלולות במדד ת"א 100.

אלטשולר שחם SmartBeta 10/90
מטרת הקרן היא לחקות את ביצועי המדדים הבאים:

המדד

משקל המדד

אלפאביתא מומנטום קונצרני (A-) ומעלה

45%

אלפאביתא מומנטום ממשלתי

45%

אלפאביתא Low Volatility ת"א 100

10%



 מדד "אלפאביתא מומנטום ממשלתי" הינו מדד המדרג את התשואות ההיסטוריות (כפי שנמדדו בחודש האחרון) של אגרות החוב הממשלתיות בריבית קבועה, הצמודות והשקליות, בעלות תקופה לפדיון של עד 10 שנים, ומכיל את קבוצת אגרות החוב (בעלות מאפיינים דומים של תקופה לפדיון ובסיס הצמדה) המדורגות בדירוג הגבוה ביותר מבין אוכלוסיית אגרות חוב זו. הרכב המדד מתעדכן על בסיס חודשי.

אלטשולר שחם SmartBeta מומנטום קונצרני (A-) ומעלה - מטרת הקרן הינה לחקות את ביצועי מדד "אלפאביתא מומנטום קונצרני (A-) ומעלה" המורכב מ-30 אגרות חוב שהונפקו ע"י חברות שמניותיהן הינן בעלות התשואות ההיסטוריות הגבוהות ביותר מבין כלל אגרות החוב הכלולות במאגר אגרות החוב של אלפא ביתא.

   מאגר אגרות החוב של אלפא ביתא כולל את 100 אגרות החוב הקונצרניות הסחירות ביותר מבין כלל אגרות החוב הנסחרות בבורסה, אשר מדורגות בדירוג של לפחות A- בסולם הדירוג של מעלות או בדירוג של לפחות A3 בסולם הדירוג של מידרוג, ובעלות טווח לפדיון של מינימום 6 חודשים ומקסימום 30 שנים). משקל כל נייר ערך במדד הינו בהתאם לשווי השוק שלו, ביחס לשווי השוק הכולל של כלל ניירות הערך הכלולים במדד, כאשר מגבלת המשקל המקסימאלית לנייר ערך בודד ואו למנפיק הינה 9.5%.

  * הערות כלליות לכל המדדים:
 הרכב המדדים מתעדכן בתדירות של ארבע פעמים בשנה (מלבד מדד אלפא ביתא מומנטום ממשלתי אשר מתעדכן פעם בחודש"
כל נייר ערך הכלול במדדים מוחזק בו, נכון למועדי עדכון המדד, במשקל שווה (למעט במדד מומנטום קונצרני שהמשקל נקבע לפי גודל סדרת האג"ח).
לפירוט נוסף אודות המדדים ולצפיה במחירי המדד, התשואות ופרמטרים נוספים המתפרסמים על בסיס יומי, יש לעיין באתר The Marker:  https://finance.themarker.com/f/AlphaBeta.jhtml?iHeight=2800&url=https://indices.alpha-beta.co.il
 

 

 



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x