נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

ניהול אישי חוסכים יוכלו לנהל את קופות הגמל שלהם בעצמם

למרות ההתרסה כנגד ניתוב החסכון הפנסיוני אל אפיקים מסוכנים יותר והתרת הרגולצי, אישרה הכנסת את החוק לניהול אישי של קופות גמל. ההשלכות התגובות בפנים.

 

 
 

אתי אפללו
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
10/08/2009

עמיתים החוסכים בקופות גמל יוכלו לנהל את ההשקעות בקופה לפי טעמם האישי - כך אישרה אתמול ועדת הכספים של הכנסת.

כבר לפני יותר משנתיים החלו באגף שוק ההון באוצר לקדם את התקנות שמסדירות את הפעלת קופות הגמל, ובמארס 2008 הועבר לוועדת הכספים נוסח שלהן. בשנה האחרונה נדחה הדיון שוב ושוב והתקנות לא נדונו עד לפיזורה של ועדת הכספים, לפני הבחירות האחרונות. בתחילה היו אלה הבנקים שעיכבו את התהליך, משום שלא יקבלו עמלת הפצה עבור הפצת קופות אלה. בהמשך היה זה המשבר הכלכלי שגרם לדחיית הדיון בתקנות. בסוף 2008, כשהיה ברור שהנטייה היא לאמץ את המודל הצ'יליאני בקופות הגמל (לפיו, מותאם הסיכון בחיסכון של החוסך לגילו), נדרשו התאמות של התקנות העוסקות בקופות גמל בניהול אישי.

אתמול לאחר אישור ועדת הכספים לתקנות, פירסם איגוד הבנקים תגובה שבה הוא מזהיר כי "העברת חסכונות פנסיוניים לקופות גמל אישיות, כשלחוסכים אין כלים מקצועיים מספיקים לנהל אותם, עלולה לגרום לסיכון כספי הפנסיה, בעיקר של עמיתים מבוגרים. בנוסף, אישור התקנות של קופות הגמל האישיות במתכונת הנוכחית עלול לגרום לכך שהגופים המוסדיים המנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות, יעודדו את הלקוחות להעביר את כספי הפנסיה שלהם לקופות האישיות משיקולים לא מקצועיים - רק לאור העובדה כי אינם משלמים עמלת הפצה על הקופות האישיות".

משה פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, אמר: "המודל שנבחר על ידי משרד האוצר לוקח 100 מיליארד שקל מתוך החיסכון הפנסיוני של הציבור ושולח אותם לאפיקי השקעה מסוכנים; זאת בניגוד ללקחי המשבר האחרון בשוק ההון".

מצמצמם את קהל היעד

עם זאת, קשה לראות כיצד עוברים 100 מיליארד שקל לניהול בקופות אלו, מכיוון שהקופות מיועדות לאוכלוסייה מצומצמת, וההערכות בשוק החיסכון ארוך הטווח הן כי החוסך הממוצע ימשיך לנהל את הקופה שלו באמצעות אחד מגופי הגמל. בנוסף, הנוסח של התקנות, כפי שאושר אתמול, מצמצמם את קהל היעד של קופות אלו במטרה שאדם חובב סיכונים לא ינהל את כל כספי הפנסיה שלו בסיכון גבוה - וייהפך במקרה של הפסד לנטל על המדינה.

על פי התקנות, מי שיוכל לחסוך בקופות גמל אישיות יהיו חוסכים בקרנות השתלמות, חוסכים עצמאים שיוכלו להשתמש בעד 50% מכספי החיסכון הפנסיוני וחוסכים שכירים "במעמד עצמאי", כלומר שכירים שחוסכים כסף ב"רובד שני" של החיסכון הפנסיוני - הנוסף להפקדה של המעסיק.

באוצר מעריכים כי היקף הכספים המרבי שיכול להיות מנוהל בקופות גמל בניהול אישי הוא 70 מיליארד שקל. 60 מיליארד שקל הם כספי "שכירים במעמד עצמאי" ו-10 מיליארד שקל הם כספי חוסכים עצמאיים. מתוך 70 מיליארד שקל אלה - 50 מיליארד שקל הם כספים נזילים.

בתקנות קיימות מגבלות נוספות על השקעות הכספים, שנועדו לצמצם את הסיכון שהחוסך לוקח על עצמו. כך למשל, לפי התקנות ניתן להשקיע את הכספים רק בפיקדונות בנקאיים או בניירות ערך סחירים. ככלל, לא ניתן להשקיע באופציות, מלבד אופציות מכר בהיקף שלא יעלה על 5% מהסכום המנוהל בקופה. בנוסף, את ההשקעות של כספי החיסכון יש לפזר לפחות בין עשרה נכסים שונים.

קופות גמל אישיות- קופות הגמל בהן יכול החוסך להשקיע את כספי החסכון כראות עיניו
היתרונותחיסכון בדמי ניהול, התאמת ההשקעות בקופה לרצונות החוסך
ההגבלות יש הגבלות על ההשקעות כדי להפחית את הסיכון, יש איסורים על השקעות בניירות לא סחירים ובופציות, וכן יש צורך בפיזור
למי רלוונטילחוסכים בקרנות ההשתלמות, לעצמאים שיכולים לחסוך בקופות 50% מהחיסכון, ולשכירים שיכולים לחסוך בהן את את ה"רובד השני" של החיסכון
היקף הכספים שיכול לעבור לקופות:

70 מיליארד שקל

הכתבה פורסמה לראשונה באתר דה מרקר

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x