באינדיאנה שבארה"ב הוחל ב-2004-2006 שעון קיץ רק על חלק מהמדינה ולא על כולה. הסיבה לכך היתה שהמדינה שוכנת בין שני אזורי זמן, שבאחד מהם הונהג אז שעון קיץ ובשני לא.
מצב זה הביא את הכלכלנים מתיו קוטכן ולאורה גראנט מאוניברסיטת קליפורניה לחקור אם אמנם חוסכת הנהגת שעון קיץ אנרגיה - וכמה. החוקרים ביססו את ממצאיהם על בחינת 8 מיליון חשבונות חשמל של כ-850 אלף דירות בשני אזורי הזמן במשך כל ימי שעון הקיץ. כך הם הגיעו למסקנה הלא מפתיעה שצריכת החשמל באזור שעון הקיץ גדולה יותר - ב-1% בממוצע על פני כל התקופה - מאשר באזור נטול שעון קיץ. בימי הסתיו הפער גדל ל-2%-4%.
החוקרים מצאו ששעון הקיץ הקטין את צריכת התאורה, אך הגדיל את צריכת קירור הבית וחימומו. ואכן, חיסכון בנרות היתה המטרה המקורית כשעלה הרעיון להנהיג שעון קיץ. מאחורי הרעיון עמד בנג'מין פרנקלין, שהציע ב-1784 להשכים עם הנץ החמה ולאסור האפלת בתים בווילונות בשעות היום. הרעיון יושם בראשונה בזמן מלחמת העולם הראשונה, אז הנהיגה גרמניה שעון קיץ כדי לצמצם את צריכת החשמל ולהפנות את הפחם, שבאמצעותו הוא יוצר, לטובת המאמץ המלחמתי. 31 מדינות וארה"ב בתוכן הלכו בעקבות גרמניה, וכולן חדלו מכך בתום המלחמה. מלחמת העולם השנייה הביאה לחידוש שעון הקיץ ב-52 מדינות. לאחר המלחמה הופסק שעון הקיץ והוחזר לסירוגין החל בשנות ה-70.
ואולם מאז אותן שנים חל שינוי בצריכת החשמל הביתית, והתאורה היתה לחלק קטן ממכלול המכשירים החשמליים שפועלים בבית - שהם צרכני החשמל העיקריים, ושלדידם שעון קיץ כלל אינו רלוונטי. זו הסיבה לממצאי המחקר. החוקרים מציינים כי כבר בשנות ה-70 נערכו בארה"ב מחקרים שהטילו ספק בכך שהנהגת שעון קיץ מביאה לחיסכון באנרגיה. מחקר שנערך ב-97' קבע כי שעון קיץ מעלה צריכת אנרגיה ואינו מוריד אותה.
מדוע ממשיכים להנהיג שעון קיץ? מכיוון שלאמונות תפלות יש כוח התמדה גדול בהרבה מנימוקים מבוססי נתונים. הכלכלה מלאה באמונות כאלה, שרק שעת משבר כלכלי מנפצת אותן. ולפעמים, אפילו משבר אינו יכול להן.
הכותב הוא דוקטורנט בבית הספר להיסטוריה של אוניברסיטת תל אביב
הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker.co.il. לאתר לחץ כאן.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





