המגזר שלא מוטרד מענייני הקורונה >> הסכם קיבוצי חדש לעובדי המגזר הציבורי

הסדר צורם במיוחד על רקע היעדר התגמול לקבוצות שלמות, היציאה לחל"ת והמחאה שעולה מקרב העצמאים על הכתף הקרה של הממשלה לסיוע עבור מי שמטה לחמו נפסק

 

 
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/04/2020

המצב המיוחד של הקורונה דן מגזר שלם למציאות כלכלית בלתי אפשרית. מגזר העצמאים נאנק תחת המצב הכלכלי החדש שנכפה עליו.

המצב הקשה, והתגובה הרפה של הממשלה, גררו גל של מחאה רבתי ברשתות החברתיות, על העובדה שהעצמאים שילמו ומשלמים כל הזמן, מסים וביטוח לאומי, וכעת במציאות הקשה שנוצאה, מצאו עצמם עצמאים רבים ללא שום תמורה ופיצוי מהממשלה. כאמור, אחרי גם המחאה, החליטה הממשלה לשפר את מתווה הפיצוי לעצמאים, בהסכם שנכרת לפני מספר ימים.

לעומת העצמאים, יש מגזר שלם של עובדים שלא רק שלא יצאו לחל"ת, לא רק שלא נדרשו בכלל לדון בפיצוי שהם מקבלים, אלא פשוט ממשיכים לקבל שכר כרגיל. קבוצת עובדים זו הם עובדי השירות הציבורי, שזוכים להגנה של ההסתדרות, וממש היום, נחתם הסכם קיבוצי חדש לעובדי המגזר הציבורי בתקופת הקורונה.

עם תום תקופת ההסכם הקיבוצי שנכנס לתוקף עם אישור התקנות לשעת חירום, הגיעו הממונה על השכר ויו"ר ההסתדרות להסכמות בדבר הסכם קיבוצי חדש המסדיר את אופן העסקת עובדי המגזר הציבורי לאחר חג הפסח ועד לסוף חודש אפריל.

במסגרת הבנות אלו סוכם כי עובדים שאינם חיוניים ישהו בתקופה שבין ה- 17.4.20- 30.4.20 בחופשה בתשלום שכמחציתה על חשבון יתרת ימי החופשה הצבורה של העובד וכמחציתה על חשבון המעסיק. 

למי שלא הבין, העובדים תורמים 5 ימי חופש, כשקשה לקרוא לזה תרומה, שכן הם מקבלים שכר מלא עבור הימים האלה, ובעצם, בפועל לא מעט מהם אכן באמת ישבו בבית. רק שלהבדיל מהעצמאים, ומהשכירים שעתידם הכלכלי לוט בערפל, לעובדי השירות הציבורי, שכספי המסים של כולנו מממנים אותם.

כמובן, שלפי האוצר, וההסתדרות, ההבנות מאפשרות למגזר הציבורי לשמור על רמת תפקוד ההולמת את העת הנוכחית, תוך הקפדה על ההגבלות שיחולו במשק ועל הנחיות הבריאות בנושא, והכל בראיה אחראית של תקציב המדינה בתקופה זו, ומתוך הבנה שהמגזר הציבורי חייב לתת כתף ולהיכנס תחת האלונקה בתקופת משבר מאתגרת זו.

ההסדר נועד לתת מענה לצרכי השעה, לשמור על רציפות ההעסקה של העובדים ולייצר ודאות לעובדים ולמעסיקים במגזר הציבורי.

כמו כן יחול ההסדר על המגזר הציבורי הרחב, ויכנס לתוקף לאחר אישור תקנות שעת חירום, ובהתאם להערכת המצב ולהחלטות שתקבל הממשלה בעניין.

הממונה על השכר, קובי בר נתן: "בשל התארכות הצפויה של ההגבלות בשל המצב הבריאותי וצמצום הפעילות במשק, עמד לנגד עינינו הצורך לייצר הסדר ראוי לעובדי המגזר הציבורי אשר יאפשר המשך תפקוד השירות הציבורי באופן המותאם לתקופה תוך שמירה על היציבות למעסיקים ולעובדים בתקופה זו, ותוך השתתפות בנשיאה בנטל של עובדי המגזר הציבורי.  אני מבקש להודות ליו"ר ההסתדרות אשר נרתם ליצירת הסדר בתנאים המורכבים הקיימים"

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד: "מאז פרוץ המשבר, העובדים במשק הם נושאי הדגל של התקווה והערבות הדדית. לכולנו יש אחריות לאומית והמגזר הציבורי שהיה הראשון להירתם מתחת לאלונקה, ממשיך להיות שותף בנטל. אני גאה בכל העובדים - אלו שנדרשים להיות שם לילות כימים לשירות אזרחי ישראל בשעת החירום, וגם באלו שעוזרים להבטיח את עמידת המדינה באילוצים הכלכליים. ההסכם הנוכחי הינו ביטוי לרוח הסולידריות ונותן למשק זמן יקר נוסף שנדרש בעקבות הנחיות משרד הבריאות. אני מודה לממונה על השכר על שיתוף הפעולה. אין ספק שאנו עומדים כאן בפני אתגר גדול אבל בזכות האחריות המשותפת שגילו הצדדים, נעבור בשלום גם את התקופה הנוכחית"

אין ספק שמי שקורא את הדברים האלה, של בר דוד מבין שכשהוא מדבר על ערבות הדדית, הוא בעיקר מתכוון לזה שיש מי שערבים לו, ויש מי שהוא הערב, אבל אף אחד לא ערב עבורו. לא ברור כיצד בדיוק המגזר הציבורי נכנס מתחת לאלונקה, אבל בר דוד אולי יודע.

x