רקע
בימים אלה פוקד את העולם אירוע בעל השלכות מאקרו כלכליות, שמקורו בהתפשטות נגיף הקורונה במדינות רבות ברחבי העולם. מדינת ישראל נוקטת בצעדים משמעותיים בעקבות אירוע זה בניסיון למנוע את התפשטות הנגיף, וכך גם מדינות נוספות.
השבועות האחרונים מתאפיינים בירידות חדות במחירי ניירות ערך בשלל בורסות מרכזיות ברחבי העולם ובבורסה לניירות ערך בתל אביב, תוך עלייה בתנודתיות במחירי סחורות ונכסי סיכון שונים.
ענף קרנות הנאמנות סופג היקפים מצטברים חריגים של פדיונות בקנה מידה שלא ידענו בעבר, גם במשברים קודמים, ובנוסף לכך, בהתאם למגמת השווקים, נכסי הקרנות סופגים ירידות שווי. נוסף על אלו, ניתן לחזות בסבירות לא מבוטלת מהלך משמעותי של הורדות של דירוגי אג"ח בעתיד הקרוב. לכך תהיה השפעה ישירה על קרנות נאמנות אשר על פי מדיניות ההשקעות שלהן לא ניתן לייצר בהן חשיפה לאגרת חוב בדירוג נמוך מדירוג שנקבע בה.
במדיניות ההשקעות בקרנות אלו קבועות תקופות התאמה, היינו שבעת ירידת דירוג אגרת חוב המוחזקת בהן מתחת לדירוג המותר בהחזקה, מנהל הקרן עשוי להמשיך ולהחזיק בה לתקופה שנעה בין עשרה ימי מסחר לשלושים ימי מסחר, לפי העניין. מאחר שזוהי תקופת זמן מוגבלת אשר מתיישבת עם תכלית מדיניות ההשקעות להגביל את החשיפה בקרן לרמת דירוג מסוימת, סגל הרשות לא התערב בקביעת תקופת התאמה כזו במדיניות ההשקעות ולא ראה בה הכשרה של חריגה בפועל ממדיניות ההשקעות של הקרן.
ואולם, נוכח הצפי לירידות מאסיביות בדירוג אגרות חוב, קיים החשש שלא יהיה בתקופה זו לספק שהות סבירה בידי מנהל הקרן לבחון מהו העיתוי הנכון למכירת אגרות החוב באופן אשר יטיב עם בעלי היחידות ולא יביא בהכרח למכירה טכנית ולא כלכלית, ומנהלי קרנות מעוניינים להאריך את תקופת ההתאמה.
עמדת הסגל
אנו מצויים בתקופת משבר חריגה המשפיעה על מהלך העסקים הרגיל ומחייבת מתן מענה גמיש בעת הזו. לעמדת הסגל, האיזון הנכון בעת הזו, בין עמידה במדיניות ההשקעות מחד בקרנות כאמור, לבין מניעת נזק לבעלי היחידות, שעלול להיווצר בעקבות דרישת מימוש מהירה של אגרות חוב, הוא לאפשר הארכה של תקופת ההתאמה הקבועה במדיניות ההשקעות לתקופה שלא תעלה על שלושה חודשים מיום שהחלה החריגה, בכפוף להתקיים התנאים לחריגה הקבועים היום בסעיף 1 להוראה בדבר חשיפה אפשרית לאג"ח שאינן מדורגות בדירוג השקעה ולתאגיד בנקאי אצלו מוחזקים. זאת על מנת לאזן את סיכון האשראי המוגבר בקרנות בשל משך מזומנים ופקדונות של הקרן ההתאמה הארוך יותר באמצעות קיום דיון בדירקטוריון, מגבלות פיזור ודיווח. אין באמור כדי לגרוע מחובתם של מנהלי הקרנות להמשיך ולהקפיד על עירנות רבה וזהירות ביחס לסיכונים הגלומים בפעילות הקרנות שבניהולם ולפעול להערכת סיכונים אלו וצמצומם.
מנהל קרן אשר בכוונתו לנצל הקלה זמנית זו נדרש לדווח על אודות שינוי במדיניות ההשקעות בקרנות הרלוונטיות אשר יתייחס לאמור. דיווח כאמור יכול להיעשות באופן מרוכז עבור כל הקרנות הרלוונטיות בטופס אירוע בקרן (ק123) וגם מודעת הפרסום בעיתון תיעשה לכן באופן מרוכז ובהתאם להנחיית הסגל.
עמדה זו תעמוד בתקפה עד ליום 31 ביולי 2020 והארכתה תיבחן מעת לעת בהתאם להימשכות הנסיבות