בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש ההולך וגובר של הציבור הישראלי באמצעים טכנולוגיים בתחום הבנקאות ובתחומים פיננסיים נוספים, ובתוך כך, מעבר לקבלת הודעות בערוצים דיגיטליים, וזאת כחלק ממגמה עולמית רחבה. אנו ערים לכך שקיימים לקוחות המעוניינים להמשיך ולקבל את הודעותיהם בדואר פיזי מסיבות מגוונות, בהן, בין היתר, אי שימוש באמצעים דיגיטליים מתקדמים, קושי להסתגל לשימוש באמצעים אלה וכיו"ב. עם זאת, חלק נכבד מהלקוחות הם בעלי אוריינות דיגיטלית, והם עושים שימוש תדיר בערוצים דיגיטליים במגוון תחומי החיים. לקוחות אלו לא מעוניינים יותר לקבל את הודעותיהם בדואר פיזי, הן כיוון שקבלת מידע שוטף והודעות באמצעים דיגיטליים היא אפקטיבית ונוחה יותר עבורם והן כחלק ממגמה עולמית של צמצום השימוש בנייר ושיפור איכות הסביבה.
במטרה להבטיח כי ישמר האיזון בין עידוד המעבר לאמצעים דיגיטליים ובין הגנה על לקוחות אשר אינם מעוניינים בכך, וכצעד משלים לעמדת משרד המשפטים מיום 27 במאי 2020 בנושא "תקנה 4(ג) לתקנות כרטיסי חיוב לעניין אופן מסירת פירוט עסקאות בכרטיסי אשראי", ברצוני להבהיר כדלקמן:
1. סעיף 5 להוראת ניהול בנקאי תקין מס' 420 בנושא "משלוח הודעות בתקשורת" קובע כי תאגיד בנקאי רשאי לספק ללקוח שירות משלוח הודעות בערוצי תקשורת, חלף משלוח ההודעות באמצעות הדואר או באמצעות מסירתן בסניף, בהתקיים התנאים המפורטים בסעיף: האחד – הלקוח ביקש להצטרף לשירות, השני – התאגיד הבנקאי עומד בדרישות הוראות ניהול בנקאי תקין הנוגעות לאבטחת מידע ולבנקאות בתקשורת.
2. סעיף 31(ב) לכללי הבנקאות גילוי נאות ומסירת מסמכים קובע כי "אם ביקש הלקוח לקבל מהתאגיד הבנקאי הודעות או דפי חשבון באמצעי אלקטרוני שקבע המפקח, לא יהיה התאגיד הבנקאי חייב להודיע או לשלוח דף חשבון לאותו לקוח נוסף על משלוח ההודעות ודפי החשבון באמצעי האלקטרוני כאמור".
3. עמדתנו היא כי לעניין אופן משלוח הודעות בדבר פירוט עסקאות בכרטיסי אשראי, ניתן לקיים את התנאי הראשון הקבוע בסעיף 5 להוראה, לפיו הלקוח ביקש להצטרף לשירות משלוח הודעות בערוצי תקשורת, ואת האמור בסעיף 31(ב) לכללים, בהתקיים התנאים המצטברים המפורטים בעמדת משרד משפטים. תנאים אלו מבטיחים כי רק לקוח המעדיף לתקשר עם התאגיד הבנקאי באמצעים דיגיטליים ובחר בכך באופן מודע יקבל את פירוט העסקאות שלו באמצעים דיגיטליים, חלף קבלתם בדואר.
4. לעניין התנאי השלישי המפורט בעמדת משרד המשפטים, אשר עוסק בחובת הגילוי הנאות, יובהר כי על הגילוי בדבר המעבר למשלוח פירוט העסקאות באמצעי דיגיטלי והפסקת המשלוח באמצעות נייר בדואר, להינתן בהודעה ייעודית ברורה ונפרדת מהודעות אחרות.
5. התאגיד הבנקאי יאפשר ללקוח בכל עת לפנות אליו בדרך פשוטה בבקשה לשוב ולקבל את פירוט העסקאות בדואר.
6. אין באמור כדי לגרוע מחובות אחרות על פי דין החלות לעניין מסירת פירוט העסקאות ללקוחות.