נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

לאומי || עד סוף החודש החולף בוצעו כ-42% מסך התוכנית הכלכלית - קצב ביצוע נמוך יחסית

קצב הביצוע של החלק התקציבי של תוכנית הסיוע הממשלתית נמוך והסתכם בכ-22.5 מיליארד שקל בסוף יולי

 

 
 

לאומי שוקי הון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/08/2020

הכלכלן יניב בר מלאומי שוקי הון מתייחס בסקירת המאקרו השבועית לקצב הביצוע של תוכניות הסיוע הממשלתיות: "ההיקף הכולל של התכנית הכלכלית של הממשלה להתמודדות עם השלכות משבר הקורונה עומד על כ-135 מיליארד שקל, נכון לחודש יולי, מתוכם כ-82 מיליארד שקל מתוך תקציב המדינה. בחינה של הביצוע בפועל מול המכסה הלקבועה בחוק בפריסה חודשית, מעלה כי עד כה קצב הביצוע של החלק התקציבי של תכנית הסיוע הממשלתית הינו נמוך. היקף זה, עד לחודש יולי, כעמד על כ-22.5 מיליארד שקל לעומת מכסה מותרת של כ-35 מיליארד שקל.  כמו כן, כמעט שני שלישים מסך התכנון של ההוצאה התקציבית לשנת 2020 טרם בוצעו, כאשר הביצוע במזומן עמד על 27.5% בלבד. בנוסף, סך התשלום המצטבר לעובדים בחל"ת עד סוף יולי, שמתבצע באמצעות הביטוח הלאומי, עמד על כ-7 מיליארד שקל מתוך הקצאה כוללת של 12 מיליארד שקל, כך שנותרו כ-5 מיליארד לתמיכה בעובדים שנמצאים בחל"ת בחודשים הקרובים. בסך הכול, עד סוף חודש יולי בוצע נתח של כ-42% מסך התכנית הכלכלית – קצב ביצוע נמוך יחסית. במבט קדימה, אנו מעריכים כי במסגרת התכניות הנוכחיות, הגירעון התקציבי של ממשלת ישראל צפוי להגיע לכ-12% תוצר ב-2020. גם בשנה הבאה צפוי גירעון גבוה יחסית, תוך עליית היחס חוב/תוצר לכ-80-85% ב-2021".
 
בר מתייחס גם להוצאות של הציבור בכרטיסי אשראי ומציין כי "בחינה של האינדיקטורים המהירים לפעילות שמפרסם בנק ישראל, מצביעה על עלייה ברכישות בכרטיסי אשראי בשליש הראשון של אוגוסט, וכעת היקף זה נמוך רק במעט מהרמה שהייתה בתחילת 2020. מדובר בהוצאה שהינה, כפי הנראה, עונתית ברובה, שכן חלק גדול ממשקי הבית יוצאים לחופשה בחודש אוגוסט, דבר שמתבטא בעלייה בנסיעות ובבילויים. יש להמתין לנתוני חודש אוגוסט כולו והחודשים הבאים  בכדי לבחון אם מדובר בעלייה שאינה נובעת רק מגורמים עונתיים.
 
"במבט קדימה, להערכתנו, התוצר המקומי יתכווץ ב-7.9% בסיכום שנת 2020, תוך התכווצות משמעותית של 8.2% בצריכה הפרטית, שצפויה לכלול גם ירידה בצריכה של מוצרים בני-קיימא וגם ירידה בצריכה של שירותים כחלק מהצריכה השוטפת. באשר לשנת 2021, בתרחיש שמניח חזרה לפעילות בשלב מאוחר יותר השנה, הערכתנו היא לצמיחה של 5.5%, אולם בתרחיש שמניח שההגבלות על הפעילות יימשכו מעבר לשנה הנוכחית, אנו צופים צמיחה מתונה יותר של 3.2%. עם זאת, ראוי לציין את מידת אי הוודאות הגבוהה במתן תחזיות בעת הנוכחית, או כפי שהיטיב לציין זאת בנק ישראל בדוח היציבות הפיננסית שפורסם ב-11/7/2020: "רמת האי-וודאות לגבי הסביבה המקרו-כלכלית גבוהה מאוד, וזאת בעיקר בגלל קצב התפשטות הנגיף בגל השני, עומק המגבלות המוטלות על המשק וקצב החזרה לשגרה. תחזיות הצמיחה והאבטלה מתעדכנות בתדירות גבוהה, כפונקציה של החלטות היציאה מהשבתה הן בארץ והן בעולם.".
 
x