נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

רשות ההון ביטוח וחיסכון || פניה להצגת עמדות לקראת פרסום מכרז פומבי להקמה ותפעול של מאגר ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית עבור גופים מוסדיים

הרשות מעוניינת לפרסם בתקופה הקרובה מכרז פומבי לבחירת ספק להקמה ותפעול של מאגר ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית עבור גופים מוסדיים

 

 
אוהד מעודיאוהד מעודי
 

אדם כהן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/09/2020

סימן ב פרק 1 בחלק 2 של שער  5 "מדידת נכסים" בחוזר המאוחד קובע הוראות לחישוב שווי נכסים של משקיע מוסדי לצורך דיווח כספי וזקיפת תשואה ההוראות האמורות קובעות כי חישוב שווי נכסים בלתי סחירים יהיה על בסיס שווי הוגן שיחושב לפי הוראות החוזר.

על פי הוראות אלו, גוף מוסדי יתקשר עם חברה המתמחה בקביעת שיעורי הריבית להיוון תזרימי מזומנים, שהממונה הורה עליה לאחר שנבחרה על ידו בהליך תחרותי לעניין זה, לצורך חישוב שווי הוגן של נכסים מסוימים. החברה שנבחרה במכרז הקודם, לפני מספר שנים, היא חברת מרווח הוגן בע"מ ועל בסיס הנתונים של חברה זו משוערכים נכסי החוב שאינם סחירים. 

הצגת נכסים בהם משקיעים גופים מוסדיים בשוויים ההוגן (Fair Value) נועדה בכדי להבטיח שצבירת רווחים או הפסדים לחשבונות החוסכים תשקף את ערכם הכלכלי של נכסים אלו. קביעה זו משתלבת עם מגמת כללי החשבונאות הבינלאומיים הרווחת כיום, לפיה יש להעדיף את שוויו ההוגן של נכס על פני שוויו ההיסטורי לצורכי מדידה וגילוי. שיטת השווי ההוגן גם מאפשרת חלוקה מדויקת יותר של רווחי גוף מוסדי בין עמיתים וקבלת החלטות על בסיס שיקולים כלכליים.

הנכסים המנוהלים ע"י קופות גמל, קרנות פנסיה וחברות ביטוח הינם במגמת עלייה ונכון לחודש יולי 2020 , הינם בשווי של כ- 2.0 טריליון שקלים חדשים. היקף הנכסים המנוהל ושיעור ההשקעה של גופים מוסדיים בנכסים לא סחירים מחדדים את הצורך לוודא כי נכסים אלו מוצגים בערכם הכלכלי, וכדי למנוע, ככל שניתן, עיוותים בהקצאת המקורות בשוק ההון .

רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון (להלן: "הרשות") מעוניינת לפרסם בתקופה הקרובה מכרז פומבי לבחירת ספק להקמה ותפעול של מאגר ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית עבור גופים מוסדיים. 

להלן תחומי האחריות העיקריים שהספק נשא בהם לפי תנאי המכרז הקודם: 

א.    פיתוח המתודולוגיה לקביעת מחירים פרטניים ושערי ריבית להיוון תזרימי המזומנים של נכסים בלתי סחירים בכל אפיקי ההצמדה הקיימים, לצורך חישוב שווים ההוגן של נכסי החוב היכן שנדרש. 

ב.    הקמת מאגר מידע המכיל ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית, ואספקת ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית לגופים המוסדיים בדרך של התקשרות ישירה עימם, הקמת "לשכת רישום" הכוללת מידע אודות אג"ח לא סחיר, והפקת דוחות ומחקרים בדבר שערי ריבית ושווים ההוגן של נכסים ללקוחות המערכת ולגורמים נוספים ככל שיהיו. 

ג.    במהלך התפעול השוטף של המאגר היה על הספק לקיים  קשר עם הגופים המוסדיים ולספק באופן סדיר ותקין את הנתונים הנדרשים להם. הספק היה אחראי להעברת כל המידע הנדרש, לרבות העברת נתונים ודוחות שוטפים לרשות כאשר היקף המידע המועבר ייקבע על ידי הממונה. 

ד.    על צוות הספק היה לכלול אנשי מקצוע בעלי ידע ויכולת בתחומים הנדרשים במכרז אשר בין יתר תפקידיהם יעסקו בהפקת לקחים וריענון שוטף של המתודולוגיה שנבחרה לקביעת שווים ההוגן של נכסים, ציטוטי המחירים הפרטניים ושערי הריבית וכן בגיבוש המלצות לממונה על שינוי או עדכון המתודולוגיה לפי הצורך. 

לאור מורכבות הנושא, וכצעד מקדים בטרם היציאה למכרז החדש, הרשות מוצאת לנכון להזמין את הציבור להציג בכתב עמדות, וזאת על מנת לשפר ולייעל את אפיון המכרז הפומבי הבא לבחירת ספק להקמה ותפעול של מאגר ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית עבור גופים מוסדיים.

להלן הנושאים שלגביהם הרשות מזמינה את הציבור להציג עמדות: 

1.    תחולת המוצרים אשר לגביהם יינתנו שירותי ציטוט המחיר, ובכלל זה: האם המכרז יחול גם לגבי אספקת ציטוט לניירות ערך בלתי סחירים שאינם מהווים מכשירי חוב, כדוגמת זכויות בקרנות השקעה פרטיות או מניות לא סחירות; האם המכרז יחול גם על ציטוט מכשירים רשומים למסחר, אשר נקבע שלא מתקיים בהם "שוק פעיל", בשים לב להיקפי המסחר, ועוד;

2.    קשיים ואתגרים הכרוכים בהתאמת המודל למתודולוגיה לקביעת שווי הוגן בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים;

3.    קשיים ואתגרים הכרוכים בהתאמת המודל למערכות ניהול הנכסים של הגופים המוסדיים;

4.    סוגי המסמכים והמידע שיש להעביר ללשכת הרישום בהתאם להוראות החוזר המאוחד; 

5.    גמישות המודל והתאמתו לתרחישי שוק שונים בהתייחס לסקטורים מסוימים;

6.    אופן הקביעה ותיקוף שיעורי ריבית חסרת הסיכון, שיעורי מרווח והסיכון, משך החיים המקסימלי אליו יתייחס הציטוט וכל פרמטר מימוני אחר רלוונטי למודל;

7.    תהליך בחירת הספק הזוכה – תנאי הסף הנדרשים לצורך הגשת מועמדות ע"י מציע והפרמטרים לקביעת זהות הזוכה;

8.    מודל התשלום הרצוי (מרכיביו – תשלום קבוע ותשלום משתנה, תשלום נוסף בגין פיתוחים, וכיוצ"ב ).

על המבקשים להגיש עמדה לעמוד בתנאים המפורטים להלן:

1.    המגיש יפרט את עמדתו במסמך שלא יעלה על 2 עמודים, גודל גופן 13, רווח שורה וחצי.

2.    ניתן לצרף למסמך העמדה מסמכים רלוונטיים נוספים כנספחים.

3.    המגיש יציין בפתח המסמך אם הוא מעוניין להגיע לפגישה במשרדי הרשות על מנת להציג את עמדתו גם בע"פ.

4.    הרשות רשאית לזמן מגיש מסמך עמדה להופיע בפניה, אם תמצא לנכון, בכפוף לשיקול דעתה.

5.    הרשות רשאית להשתמש בתוכן המסמכים שיוגשו לה לצורך גיבוש המלצותיה לעניין ביצוע המכרז הבא, ולמגיש העמדה לא יהיו טענות בגין זכויות יוצרים.

6.    הרשות רשאית לפרסם כל חומר שיועבר אליה, לרבות באתר האינטרנט של משרדי הממשלה. הגשת מסמך עמדה בתשובה לפניה זו מהווה הסכמה לפרסום כאמור.

7.    המסמך וכלל החומרים המצורפים יישלחו לדואר אלקטרוני לרו"ח ענת פייער בכתובת
[email protected]  עד ליום א', 22/10/2020.

פנייה זו אינה בבחינת הזמנה להציע הצעות ואינה חלק מהליכי מכרז, לפיכך אין בה כדי ליצור מחויבות כלשהי כלפי מי מהמשיבים לה. הפנייה נועדה לקבלת עמדות בלבד, ובעקבותיה תשקול הרשות את המשך פעולותיה בהתאם לשיקולים מקצועיים וענייניים.

מענה לפנייה לא יהווה תנאי להשתתפות במכרז שייערך לבחירת ספק להקמה ותפעול של מאגר ציטוטי מחירים פרטניים ושערי ריבית עבור גופים מוסדיים.

מענה לפנייה לא יעניק יתרון במכרז ולא יחייב את שיתופו במכרז של העונה או התקשרות עמו בכל דרך אחרת.

בברכה
אוהד מעודי
סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון
ויו"ר ועדת המכרזים
 
x