הדולר לאן? || כנראה שלפנינו עוד מבחן עבור בנק ישראל

יורו-דולר מדשדש ושקל מאוד חזק - כל אלו סימנים של חולשה בדולר המאיימת שוב על הייצוא שלנו

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
ניתוח שווקיםניתוח שווקים

משה שלום
19/10/2020

כל הסימנים מראים שבעולם המט"ח הגלובלי אנו נמצאים במצב של Standby (ישיבה על הגדר). או במילים אחרות: ממה שקורה בשווקים כרגע, ברור שהמשקיעים אינם מעוניינים לקחת עמדה ברורה לכאן או לכאן, בצורה משמעותית, כך שהמט"ח יראה מגמה ברורה. במקום זאת, היורו נמצא בדשדוש אופקי זמן רב (מאז אוגוסט) ואינו מוכן להתחייב למגמה כיוונית. יש לומר מיד שאין באמת סיבה שזה יקרה: הבעיות הכלכליות ביבשת כולה, במדינות השייכות לאיחוד האירופאי, ובמיוחד במדינות השייכות לגוש היורו, כולן קשות מנשוא הרבה יותר מאשר אלו של ארה"ב.

באמריקה, המכה הייתה אכזרית מאוד בתחילת התהליך של המגפה אבל בהחלט משתפרים מאז. באירופה, הבלמים הסוציאליים האטו את ההתדרדרות הראשונית אבל מאטים באותה מידה ואולי יותר את השיקום, אם בכלל. את זה ניתן לראות בהתפתחותו של הגל השני בתחלואה, כאשר הגירעונות שמציגים מדינות חזקות כמו גרמניה, בריטניה, וצרפת פשוט הופכים להיות דמיוניים. במיוחד כאשר מבינים שזהו חוב שבחלקו הגדול מגיע מן השוק החופשי ולא במעגל סגור של אזרחי אותה מדינה כמו ביפן או ארה"ב.

נכון שה-ECB ומוסדות הממשל של האיחוד נקטו בצעדי תמרוץ חסרי תקדים (750 מיליארד יורו ויכולת הנפקה של אג"ח אירופי שייקנה על ידי הבנקים והבנק המרכזי) אבל זה עדיין כלום מול מה שממשל טראמפ הצליח להציג, למרות שהקונגרס אינו בידו. אם כך, למה היורו לא יורד? כי הדולר נחלש כמטבע מפלט. עליות במניות גורמות לקורלציה הפוכה חזקה במיוחד כנגד הדולר (מוכרים מטבע כדי לקנות נכסים) וזה מה שמחזיק את המטבעות כנגד הדולר מעל המים.

כמו בחו"ל גם אצלנו. האם יש הגיון בריא מאחורי שקל כה חזק? בוודאי שלא אבל כמו שתראו מטה, הייתה פה ממש קריסה של המטבע האמריקאי מול השקל היפה שלנו (!!). עוד מעט וחזרנו לרמות שבנק ישראל חייב להתערב שוב על מנת לנסות ולהחזיק את היצואנים מעל המים, ומעל רמת הכדאיות העסקית שלהם. עולם מוזר של הפכים אבל שיש בו הרבה הגיון פיננסי כאשר חושבים תנועות הון ולא "מה שהגיוני שיהיה" על בסיס פונדמנטלי. הנה המצב הטכני של הדברים.



EURUSD

כמו שאמרתי בפתיחה, הדשדוש ברמה העליונה המינורית ממשיכה להתקיים ללא בושה כאשר מדינות אירופה שוקעות בבוץ מקרו כלכלי אדיר מימדים בקנה מידה היסטורי. המזל הוא שזו בעיה של כולם ביבשת ובמדינות הקשורות לבריסל. תארו לכם שהמגפה הייתה רק במדינה אחת, נניח גרמניה או צרפת. היינו רואים את כל הפרמטרים הפיננסים שלה פשוט קורסים כמו קלפים ברוח פרצים כאשר האלמנט החשוב והקריטי היה עליה דרמטית בריבית על האג"ח הממשלתי שלה. ומה אנו רואים? האם יש עלייה כזו במדינות היבשת? ממש לא. למעשה ההיפך. הריביות ממשיכות להיות נמוכות כתמיד כי זו הבעיה של כולם.... ויש עדיין בנק מרכזי עם הרבה תחמושת מאחורה. הנה התשואות (נכון ל-15-10-2020):



מה שהשתנה מאז הסקירה הקודמת היא העובדה שאנו מתחילים לראות שיאים יורדים כהכנה, אולי, לשפלים יורדים. השיא המינורי האחרון היה ב-1.1833 כאשר הקודם היה ב-1.19. האם השפל הבא יהיה נמוך מ-1.1615? את זה עוד נראה. בכל אופן, הנה מה שאני חושב על שני המחנות: עבור החיוביים הייתי מציע להתאושש ומיד לעלות מעל 1.1833. זו הבקשה היחידה ההגיונית שתשנה את הדעה השלילית המינורית כאן. שימו לב גם שה-סטוק לא הצליח לייצר מצב קיצון של קניות יתר במהלך העולה המינורי האחרון. עבור השליליים אציין: זה נכון שזה קצת רחוק אבל חייבים לשבור את 1.16 כדי להמשיך. אם תצלחו בכך תהיה כאן מגמה יורדת רשמית (זוג שיאים ושפלים יורדים). ועוד משהו: שימו לב שאין הרבה תמיכות עד 1.117....



דולר-שקל

האמת היא שאין הרבה מה לומר על השקל הישראלי חוץ מזה שהוא מהווה תמונה הזויה במקצת של מה שאנו היינו מצפים ממנו. מדינה עם כל כך הרבה נתוני מקרו חמורים, ומחמירים (במיוחד בחזית התעסוקה), עם גידול התחייבויות כה מוקצן עקב משבר הקורונה, ועם אי יציבות פוליטית הנמדדת בחודשים ספורים עד הכרעה להליכה נוספת לבחירות, כל זה בלי תקציב, ובכן, הייתם מצפים שהשקל יראה קצת חולשה או לפחות עמידה במקום. ומה אנו רואים? התחזקות מופלאה מול הדולר האמריקאי אשר מייצג מדינה שהמקרו שלה משתפר מרגע לרגע למרות אותו משבר קורונה בלתי נלאה.

לא רק זאת אלא שהמהלך המינורי היורד האחרון הינו די מדהים בעקביות שלו. מאזור ה-3.5 ועד האזור של 3.38 לא הייתה הפסקה קטנה אחת למנוחה. האם ניתן למצוא נקודה כלשהי של חיוב במה שקרה? כן, אבל ממש מינורית ונראה זאת בהמשך. בינתיים, המוצג כאן צריך לשכנע כל אדם חושב שמה ש"היה צריך להיות" אינו בהכרח מה שקורה בפועל, ובגלל זה לנקוט בצעדים כדי להכיל את המסקנה הזו במחשבה ההשקעתית שלו.

בכל אופן, הנה תמצית הדברים עבור צד ההיצע והביקוש: לחיוביים על הדולר שלנו אומר כך: רמזתי על כך מעלה שיש כאן נקודה חיובית טכנית קטנה והנה היא: המטבע הגיע למצב של מכירות יתר והתייצב בשפל גבוה (3.38) מן השפל הקודם (3.35). זו הנקודה האחת והיחידה באמתחתכם אבל עליכם לנצלה ולהביא את הדולר מעל 3.5 שוב כסימן ראשוני של כוח שכנוע. ולשליליים אומר: אוקי, אז הגעתם עד 3.38 בלבד. לא נורא, עוד Push קטן ושבירת 3.35 תהיה באמת משמעותית. אבל, תזכרו שבאזור הזה נמצאים פקידי בנק ישראל עם קצת מזומנים להגן על השער.

לגבי הגרפים:
כל הגרפים הם גרפים יומיים ומוצגים על בסיס נרות Heikin-Ashi. זאת על מנת לקבל תחושה מגמתית הרבה יותר ברורה. אזכיר שבנרות מסוג זה אין הבדל בגבוה ובנמוך היומי ביחס לנתונים הרגילים אבל, שהפתיחה והסגירה מחושבים, ושונים, מן הערכים האמיתיים שבשוק.