נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

קרן השתלמות במוקד: מגדל מעוז

מדוע בעוד קרנות הנאמנות המתמחות באג"ח קונצרני נהנות מגיוסים מאסיביים, קרנות ההשתלמות עדיין בצבירות שליליות?

 

 
 

גיל ליאור
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/03/2010

ענף אג"ח הקונצרני תפס תאוצה החל משנת 2006, לאחר שממשלת ישראל צמצמה משמעותית  את הנפקות  האג"ח הממשלתי, כך שנוצר מחסור למוצרים צמודים ומצד שני, בעקבות הצמיחה וועדת בכר, גדל הביקוש לאג"ח ככלי השקעה.

מאיגרא רמא לבירא עמיקתא ושוב לאיגרא רמא...

כמו כל תחום שמתפתח מהר וללא פיקוח נאות, בשנים 2007/8 הונפקו הרבה אג"ח לא מדורגות, מדורגות נמוך וללא בטחונות, דבר אשר בא לידי ביטוי בתחילה בתשואות גבוהות, אך בספטמבר 2008 מוצרים אלו התרסקו והפתיעו את המשקיעים, שהניחו שמדובר במוצר סולידי. לאחר כחצי שנה נרשמה התאוששות בדמות תיקון טכני חד, על חשבון הירידות של 2008 והתשואה הגלומה באג"ח. כלומר, אם נבחן את התנהגות המוצרים הקונצרנים הצמודים, ניתן יהיה להניח שחוסך מצמצם משמעותית את הסיכון להפסד אם זמן ההמתנה  למימוש  הוא מעבר לשנה.
כאמור, החל מ- 2009, הציבור חזר לקנות אג"ח, אם בצורה ישירה או אם בצורה עקיפה דרך קרנות נאמנות ותעודות סל המתמחות באפיק זה כהשקעה עם סיכון מחושב ותשואה נאותה.
כך לדוגמא, בחודש פברואר, כמיליארד ₪ גויסו לקרנות האג"ח הקונצרני, מתוך כ- 2.7 מיליארד ₪ שגויסו לכלל קרנות הנאמנות. משמע, כשליש מהציבור מאמין באג"ח הקונצרני.
אם כך, מדוע בעוד קרנות הנאמנות נהנות מגיוסים מאסיביים לאפיק זה,  קרנות ההשתלמות עדיין בצבירות שליליות לשנת 2009?

חומה ומגדל

לאחרונה, הוגשה תביעה ייצוגית בסך 63 מיליון ₪, נגד קרן ההשתלמות מעוז (שנוהלה ע"י בנק איגוד ונרכשה בתחילת 2005 ע"י מגדל גמל פלטינום), ע"י חוסך שנייד את הקרן בשנת 2006 באמונה כי היא קרן סולידית, והוא תובע בגין ניהול השקעות רשלני ובטענה שרכשו ני"ע ואג"ח "מפוקפקים".

התקנון של קרן ההשתלמות מעוז מציין בפירוש שהקרן מתמחה באג"ח קונצרניות וללא מניות. לפני המשבר, הוגדרה הקרן ע"י רבים כקרן סולידית, אבל כיום אנו יודעים שגם באג"ח קונצרני  טמון סיכון, כמו גם סיכוי להשיג תשואה מעל הממוצע, בסיכון נמוך מקופה כללית.
מנהלי ההשקעות בחרו לצמצם את הסיכון ע"י חשיפה לכ- 150 אג"ח קונצרניות שונות, המפוזרות על פני 16 ענפי השקעה שונים. יש לציין, כי החשיפה לענף הנדל"ן בקרן זו בולטת, עם שיעור אחזקה של 28%, המפוזר על 52 אגרות שונות. כלומר, חשיפה ממוצעת של חצי אחוז לנכס. שנת 2008 לא היטיבה עם קרן ההשתלמות מעוז, שרשמה תשואה שלילית של 32% (כמעט כפולה מממוצע השוק), אך היא תיקנה בשנת 2009 עם תשואה מדהימה של כ- 51%. ברבעון הראשון של 2010 תשואתה היא כ- 3.66%, קצב של 12-15% בשנה.


לדעתי, קרן השתלמות המתמחה באג"ח קונצרני מתאימה לחוסך המעוניין לפדות את הכספים תוך שנתיים-שלוש ומעוניין בשקט יחסי, כאשר למעשה מתבטל סיכון התנודתיות של שוק המניות, והסיכון להפסד קיים רק אם השווקים יתמוטטו.
קרנות ההשתלמות הנוספות המתמחות באג"ח קונצרני הן מועטות, כשהבולטות  הן ילין אג"ח, ישיר דינמית אג"ח ומנורה מסלול קונצרני.

תמהיל הנכסים של מעוז קרן השתלמות


פיזור על פי ענפי מסחר בתיק אגרות החוב של  מעוז קרן השתלמות

פיזור ודירוג תיק אגרות חוב של מעוז קרן השתלמות

 שעור מנכסי ההשקעה 
 (אחוזים)
1. נכסים המוצגים לפי שווי הוגן: 
א. מזומנים ושווי מזומנים7.169014
     1. תעודות התחייבות ממשלתיות14.57578
     3. אג''ח קונצרני68.74371
     5. תעודות סל0.964963
     7. כתבי אופציה0.004183
     10. מוצרים מובנים3.527826
ג. ניירות ערך לא סחירים: 
     3. אג''ח קונצרני4.202216
     6. כתבי אופציה0.058648
     9. מוצרים מובנים0.322443
ד. הלוואות0.47138
ז. השקעות אחרות-0.04016
סה''כ סכום נכסי ההשקעה100
מזומנים ושווי מזומנים       7.17
תעודות התחיבות ממשלתיות     14.57
אגח קונצרני סחיר ולא סחיר     72.94
תעודות סל/מוצרים מובנים ואופציות       4.80

נתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x