נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

זהירות ביטקויין - רגולציה ופיקוח || הביטקוין שסיבך את בית ההשקעות

האם דירקטוריון אי.בי.אי כשל באסדרת פעילות הקריפטו בחשבונות שלו? הרשות ערכה ביקורת על רקע כספים שהגיעו לחשבונות המסחר של בית ההשקעות ומקורם ככל הנראה בהמרת מטבעות דיגיטליים וללא בחינה מוקדמת של איביאי

 

 
bitcoin-Image by MichaelWuensch from Pixabaybitcoin-Image by MichaelWuensch from Pixabay
 

בועז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/09/2021

האם דירקטוריון אי.בי.אי כשל באסדרת פעילות הקריפטו בחשבונות שלו? הסיפור הזה צריך להדאיג כל מי שעוסק בהמרות והעברות ביטקויין ומטבעות קריפטוגרפים.  הדוח הכספי של בית ההשקעות חשף כי רשות ניירות ערך ערכה ביקורת בחודש מאי השנה בעקבות כספים שהגיעו לחשבונות חברת הברוקר של החברה. הכספים, שעל פי הערכות בהיקף של מאות מיליוני שקלים, נמצאו בחשבונות שמקושרים לברוקר של איביאי ומקורם בהמרה של מטבעות דיגיטליים (ביטקויון, את'ריום ועוד). ראוי לציין כי פעולת ההמרה והעברה לחשבונות נעשו בין אוקטובר 2017 לבין יוני 2018, כלומר לפני למעלה מ-3 שנים כשההסדרה בתחום היתה בחיתוליה.

על פי הערכות רשות ניירות ערך בדקה האם הכספים הועברו מחשבונות נאמנות של לקוחות לחברת הנאמנות של איביאי לצורך העברה לחשבונות בנקיים או לחשבונות מסחר בניירות ערך. כמו כן נבדק כיצד התנהל חבר הבורסה של אי.בי.אי עם הפקדות בחשבונות נאמנות ייעודיים באיביאי כחבר הבורסה וכיצד דיווחה על המהלך לרשויות המס. על פי הדיווח, בחברה החליטו שלא לעצור את הזרמת הכספים - עד שיקבלו חוות דעת משפטית איך לבצע את העברות הללו בצורה נכונה ואילו אמצעי בדיקה יש לנקוט. בנושא זה, הרשות מצאה בעיה בדרך שבה החשב התנהל ואישר את תחילת הפעילות. על פי הדיווח שהיה חבוי בתוך הדוח הכספי דוח הביקורת שהוציאה הרשות העלה טענות לליקויים שנפלו, לעמדת הרשות, בממשל תאגידי. 

(מתוך הדוח הכספי של איביאי לרבעון השני של 2021)

מהדיווח של איביאי עולה כי להשקפת הרשות עלה ליקוי בדבר עדכון הדירקטוריון חברת הבורסה אודות היקף הפעילות הכנסת הכספים ונמסר כי לפני מועד הדיון הוכנסו כ-70% מהכספים שמקורם בפעילות ההמרה. מהדו"ח עולה החשש שהנהלת חבר הבורסה של איביאי עלולה הייתה להטעות את הדירקטוריון או שהציגה בפניו נתונים שקריים. איביאי הכחישו את זה מכל תוקף. 

כדאי להסביר, על פי צו איסור הלבנת הון מחויב חבר בורסה שאינו בנק לבדוק את מקור הכספים שמוזרמים לחשבונות אותו הוא מנהל. על כן למן הרגע שהחלו לזרום לבנק הון שמקורו בפעילות השקעה לא מוכרת, עליו היה לבחון, לדרוש את מקור כספי הקריפטו ולקבוע סדר פעולה בהתאם. אי.בי.אי מציינת כי דירקטוריון חבר הבורסה ערך מספר דיונים ביחס לדו"ח הביקורת ולממצאים שהכיל. הדירקטוריון קבע בהחלטתו כי "בדיון על הסדרת הפעילות העתידית לא הוצגו בפניו מצגים חלקיים או בלתי מהימנים וכי לא הופרו או לא יושמו הוראותיו".

(מתוך הדוח הכספי של איביאי לרבעון השני של 2021)

בחמש השנים האחרונות זינק מחיר הביטקוין מ-600 דולר ליותר מ-51 אלף דולר והשוק שלו נאמד בכמעט טריליון דולר. מטבע האת'ריום עלה מ-8 דולר ליותר מ-3,800 דולר ושווי השוק של המטבע הדיגיטלי נאמד בכמעט חצי טריליון דולר. למרות הזינוק בשווים של מטבעות הקריפטו לקוחות שסוחרים בביטקוין התקשו הסוחרים הישראליים למצוא דרכים להמיר את המטבעות הדיגיטליים למזומן או הזרמתם למערכת הבנקאית. בתוך כך בחודש פברואר אישרה ועדת החוקה את התיקון לצו איסור הלבנת הון כך שיאפשר פיקוח גם על שירותים שניתנים במטבעות ויאכוף בצורה הדוקה יותר את המרת ההון ממטבעות דיגיטליים.

איביאי בית הששקעות, בניהולו של דייב לובציקי, הרחיב בשנים האחרונות שלו את מגוון הפעילויות שלו בשוק ההון. בית השקעות פועל באמצעות חברות בנות וקשורות על מנת לבצע - ניהול קרנות נאמנות (בית ההשקעות מנהל כמעט 13 מיליארד שקל נכון לסוף חודש יולי); שרותי קניה ומכירה של ניירות ערך ושרותי מסחר בניירות ערך; ניהול תיקי השקעות ושותפויות השקעה; ניהול הנפקות וחיתום; שירותי ניהול ותפעול הוניים וטיפול בתוכניות הטבה הוניות לעובדים; ייעוץ כלכלי ופנסיוני; חיסכון לטווח ארוך; פעילות עצמית בניירות ערך ועוד. במהלך השנים האחרונות בוצעו בקבוצה מספר מיזוגים ורכישות של גופים ופעילויות העוסקים בתחומי עיסוקה של הקבוצה וכן בוצעו שינויים מבניים בתוך הקבוצה.

מבדיקת הרשות עולה ניהול לא תקין של הדירקטוריון שעלול להביא לבדיקות נוספות של איביאי על ידי רשות ניירות ערך ואולי אף לעיצומים. למעשה, זו לא הבדיקה היחידה שביצעה רשות ניירות ערך באיביאי בשנה האחרונה. הרשות פשטה בחודש יולי על משרדי בית ההשקעות אי.בי.אי וזאת ככל הנראה חלק מחקירה אודות חשד לשימוש במידע פנים לקראת חתימת העסקה בין הפניקס לבין הלמן אלדובי. טרם מכירת הלמן אלדובי החזיק בית ההשקעות ב-35% ממניות החברה. 

 

 

x