הפאניקה בשווקי העולם גררה את וול סטריט לאחד מימי המסחר הסוערים ביותר בהיסטוריה של הבורסה בניו יורק. דקות אחדות לפני השעה שלוש בצהריים החלו המדדים המובילים בבורסה לצנוח בנפילה חופשית של קרוב ל-9% וכל זאת בתוך 90-120 שניות. בתחילה נראה היה כי הנפילה מתרחשת על
במהלך האירוע רשם מדד דאו ג'ונס צניחה של כ-1,000 נקודות שמציינות את הנפילה התוך יומית החדה ביותר מאז המפולת של 1987. ירידות השערים, שהיו מתונות במהלך היום והקצינו כשעתיים לפני סגירת המסחר, חזרו בסיום המסחר לרמה ששבהן התנהל המסחר לפני הזעזוע.
"בימים האחרונים ומאז שהתחיל משבר יוון השוק מתאפיין בעצבנות, אי ודאות ומתח. המשקיעים מחכים לתיקון כבר הרבה מאוד זמן. גם משברי חובות בעולם חיכו להם הרבה מאוד זמן. זה סוג של אפטר שוק של המשבר של 2008 - כולם חיכו זמן רב למשברי חוב בעולם", הסביר אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים.
"הירידה היום בוול סטריט היתה לא פרופורציונלית וללא טריגר מיוחד. יש שאמרו כי מדובר בתקלה טכנית אך אנשי וול סטריט הכחישו. יש סבירות אחרת שהמדובר בירידות טכניות - משקיעים רבים נותנים הוראות אוטומטיות למחשב שאם הירידות מגיעות לגבול מסויים - שימכרו את המניות בכל מחיר ויכול להיות שזה מה שקרה", הסביר כהנוביץ'.
"חברת הדירוג מודיס הזהירה כי המשבר האירופי עשוי לפגוע בבנקים ביבשת. חשוב להבין כי הדבר החמור ביותר שיכול לקרות הוא שהבנקים יפגעו", הוסיף כהנוביץ'. "מבחינתנו, שיוון תיפול, זה לא כל כך מעניין אותנו. חלק גדול מחבילת הסיוע מיועדת לבנקים כי מפחדים שהבנקים ייפגעו ויפסיקו לתת אשראי. משבר אשראי הוא החמור ביותר שיכול להיות. כל עוד המשבר נשאר משבר חובות של מדינות הוא בינוני, אבל כל סימן למשבר אשראי מלחיץ".
■
בזירת המקרו, פריון העבודה בארה"ב עלה ברבעון הראשון של 2010 ב-3.6%, האטה לעומת עלייה של 6.3% ברבעון הרביעי של 2009 אולם מעל תחזיות הכלכלנים. במקביל, מספר תביעות האבטלה הראשונות בארה"ב ירדו ב-7,000 בשבוע שעבר ל-444 אלף. תפוקת העובדים עלתה ב-4.4% ברבעון הראשון, ושבוע העבודה הממוצע עלה ב-0.8%.
יו"ר הבנק הפדרלי, בן ברננקי, אמר היום כי הוא אופטימי בנוגע לכך
הפרלמנט היווני אישר הערב את תוכנית הצנע השנויה במחלוקת, והסירה בכך את אחד המכשולים החשובים לקבלת סיוע של 110 מיליארד יורו מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. בעקבות אישור התוכנית, התחדשו ההפגנות האלימות ברחובות המדינה.
ראש ממשלת ספרד, חוזה לואיס רודריגז ספאטרו, הכחיש שלשום את השמועות בשווקים לפיהן ספרד תבקש סיוע חירום בסך 280 מיליארד יורו ממדינות גוש היורו. משרד האוצר הספרדי הודיע כי הנפיק היום אג"ח ממשלתיות לחמש שנים בסך 2.35 מיליארד יורו (3 מיליארד דולר) בתשואה ממוצעת של 3.53%. כשמשרד האוצר הספרדי הנפיק אג"ח זהות בסך 4.5 מיילארד דולר ב-4 במארס, התשואה עליהן היתה 2.81% בלבד.
בורסות אסיה רשמו יום רביעי ברציפות של ירידות חדות, שעה שעלות חוזי הביטוח נגד חדלות פירעון (CDS) של מדינות ביבשת זינקה לרמתה הגבוהה ביותר מזה שלושה חודשים בשל החששות מהתפשטות משבר החובות באירופה. בורסת טוקיו נפלה ב-3.3%. סיאול ירדה ב-2%, בורסת שנחאי ננעלה בירידה של 3.8%; סידני נסוגה ב-2.2%.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר דה מרקר. לאתר לחץ כאן.




