נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

9.1% מכלל דורשי העבודה שהיו רשומים במהלך חודש אוקטובר היו אנשים עם מוגבלות

שיעורם באשכולות הנמוכים גבוה פי 4 משיעורם באשכולות הגבוהים

 

 
Image by StartupStockPhotos from PixabayImage by StartupStockPhotos from Pixabay
 

מורן שקד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/12/2021

נתונים עיקריים: 

הבדלים מגדריים, בעיקר בקרב הורים לילדים תלויים: שיעורם בקרב גברים גבוה יותר מאשר בקרב נשים, אולם בהתפלגות לפי הורות עולה כי מקור ההבדלים הוא בקרב הורים לילדים תלויים. בעוד דורשות העבודה עם מוגבלות היוו 6% בקרב אימהות לילדים תלויים, דורשי העבודה עם מוגבלות היוו 10.1% בקרב אבות לילדים תלויים. 

ככל שעולים בגיל, כך שיעור האנשים עם מוגבלות בקרב דורשי העבודה גבוה יותר: שיעורם בקרב דורשי העבודה המבוגרים היה גבוה כפי 8 משיעורם בקרב דורשי העבודה הצעירים. 

ככל שהקבוצה חסינה יותר, כך שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בה נמוך יותר: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות באשכולות הנמוכים (1-3) היה גבוה כפי 4 מאשר שיעורם בקרב האשכולות הגבוהים (8-10) וכפי 1.5 מאשכולות הביניים (4-7). 

מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור: "הנתון הגבוה של דורשי העבודה עם מוגבלות מלמד שוב על החשש שהביע שירות התעסוקה מפני נסיגה בשילוב אוכלוסיות מוחלשות בשוק העבודה. בשנים האחרונות, בין היתר בזכות תכנית מעגלי תעסוקה של שירות התעסוקה, שילובם של האנשים עם מוגבלות בתעסוקה הלך ועלה. כדי להשיבם למעגל העבודה, יש צורך מיוחד בתכניות אקטיבציה ובדגש על חיזוק המיומנויות הדיגיטליות שלהם"  

לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שחל מחר, מפרסם הבוקר (חמישי) שירות התעסוקה את מספר דורשי העבודה עם מוגבלות. מהנתונים עולה, כי במהלך חודש אוקטובר היו רשומים בשירות התעסוקה 25,402 דורשי עבודה עם מוגבלות. בקרב כלל דורשי העבודה היוו האנשים עם מוגבלות 9.1%, אולם בקרב דורשי העבודה שתבעו הבטחת הכנסה עלה שיעורם לכדי 20.1%, יותר מכפי שניים. לשם השוואה, רק 6.5% מהשוהים בחל"ת ותבעו אבטלה היו אנשים עם מוגבלות ואילו בקרב תובעי האבטלה שאינם בחל"ת היוו האנשים עם מוגבלות 5.9% בלבד. 

תרשים 1: שיעורם האנשים עם מוגבלות בקרב דורשי העבודה בהתפלגות לפי סיבת רישום – אוקטובר 2021 


דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי מגדר והורות: 

בפילוח מגדרי של דורשי העבודה עולה כי שיעור האנשים עם מוגבלות היו גבוה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים, 10.3% ו- 8.2% בהתאמה. כאשר עיקר ההבדל נרשם בקרב דורשי עבודה עם ילדים תלויים (מתחת ל-18), שבקרב האבות לילדים תלויים היוו האנשים עם מוגבלות 10.1% ובקרב האימהות היוו 6%. כאשר לא נרשמו הבדלים משמעותיים בקרב דורשי העבודה ללא ילדים, בקרב נשים 10.4% ובקרב גברים 10.1%. 

תרשים 2: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות מגדרית כוללת – אוקטובר 2021 


תרשים 3: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי הורות ומגדר – אוקטובר 2021 

דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי גיל: 

מהנתונים עולה בבירור השפעתה של המוגבלות בגיל מבוגר יותר, ואכן שיעורם של האנשים עם מוגבלות בקרב דורשי העבודה המבוגרים (מעל 51) עמד על 14.8% שיעור כפי 8 בהשוואה לשיעורם בקרב דורשי העבודה הצעירים (עד 34) שעמד על 1.8%. בשירות התעסוקה מציינים כי נתון זה מלמד על הסיכון הגבוה בו נתונים דורשי העבודה המבוגרים להזדקק לקצבאות סוציאליות כהבטחת הכנסה ונכות כעת, משתמה זכאותם לדמי אבטלה. 

תרשים 4: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי גיל -אוקטובר 2021 


דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי אזורים גיאוגרפיים, אשכולות סוציו אקונומיים ורמת מיומנות דיגיטלית:

מהנתונים עולה, כי שיעורם של האנשים עם מוגבלות היה גבוה יותר בקרב דורשי העבודה ממחוז הצפון ומחוז חיפה, 13.4% ו- 10.4% בהתאמה, והנמוך ביותר נרשם במחוז יהודה ושומרון ועמד על 4% בלבד. למעשה, בכלל המחוזות שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות היה נמוך מהממוצע הארצי, שעמד כאמור על 9.1%. בשירות התעסוקה מסבירים כי לגיל יש השפעה, היכן ששיעור דורשי העבודה הצעירים גבוה יותר כך יורד שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות ולהפך. מכאן, גורסים בשירות, עומד שיעורם הנמוך של דורשי העבודה עם מוגבלות במחוז מרכז שעמד על 6.7%. 

תרשים 5: שיעור דורשי העבודה בהתפלגות לפי אזורים גיאוגרפיים – אוקטובר 2021: 


כאשר נבחנו הנתונים בהתפלגות לפי אשכולות סוציו אקונומיים, עלה כי שיעור האנשים עם מוגבלות היה גבוה יותר בשאולות הנמוכים (1-3) ועמד על 12.8% והיה הנמוך ביותר באשכולות הגבוהים (8-10) ועמד על 3.2% בלבד. נתונים דומים עלו גם כאשר נבחן שיעורם בהתפלגות לפי רמת מיומנות דיגיטלית, בעוד דורשי העבודה עם מוגבלות היוו 14.2% מכלל דורשי העבודה נעדרי הכישורים הדיגיטליים הרי שבקרב בעלי הכישורים הדיגיטליים עמד שיעורם על 8% בלבד. 

תרשים 6: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי השתייכות לאשכול חברתי-כלכלי – אוקטובר 2021: 


תרשים 7: שיעור דורשי העבודה עם מוגבלות בהתפלגות לפי רמת מיומנות דיגיטלית – אוקטובר 2021 


x