בתחילת החודש עוד היה נדמה כי הדרך סלולה להמשך החרפת המשבר באירופה. הדולר המשיך להתחזק וכך גם שאר האפיקים הסולידיים במשק, דוגמת אג"ח המדינה בארה"ב (ובישראל). האמיצים טענו אז, כי למרות החששות ניתן למצוא עידוד בתמיכה שמפגינים הבנקים במטבע היורו ובתוך כך גם באיחוד כולו. הם לא שיערו עד כמה הם צודקים.
שבועיים מאז, הסנטימנט בשווקים ללא ספק השתנה. מכתבות וידאו שצולמו בשבוע שעבר באתרנו, שני המרואיינים טענו כי מדדי המניות של שנת 2010 דווקא יפתיעו. טענתם היא כי שנת 2010 עוד תרשם כשנה חיובית בה הסיכומים ייצבעו ירוק. ניתן להניח, שהדוברים מבינים היטב את הקורלציה בין המצב באירופה לשווקים בארץ ובכלל. והם שואבים עידוד משינוי הסנטימנט הן המקומי והן האירופי.
מפתיע ביותר הוא התפקיד שגרמניה ממלאת בשינוי זה. אומה שעד עתה קיבלה על עצמה דווקא את תפקיד "השוטר הרע". היום שאר אירופה מנתחת את היתרונות העצומים שהאחרונה מפיקה מן האיחוד. בלשון אחר: הפוליטיקה של גרמניה נחשפת. חילוץ שותפותיה לאיחוד הינו תשלום מידתי לעומת הדמים שהיא תיאלץ לשלם במקרה של פירוק האיחוד כולו.
פרסונה - התדמית שעוטה אדם על עצמו בחברה ויש בה מרכיב של זיוף. באדם המנסה להשתלב בסביבה שאינה מקבלת אותו בנקל עלולה הפרסונה להשתלט על האישיות כליל. ארכיטיפ זה הוא תוצר של פשרה בין אישיות היחיד לדרישות החברה.
(קרל גוסטב יונג)
כאמור, האומה הגרמנית החלה לאחרונה לשדר רצון להציל את האיחוד, לא מדובר בסולידאריות אירופאית או לחלופין רגשות אשם כנגד מעשי עבר. המניעים העיקריים של גרמניה לבסוף מנערים מעליהם את האבק ונחשפים לקהל הרחב. הפועל היווני יכול להמתין, המכירות של תאגידי התחבורה ממינכן ותאגידי האלקטרוניקה בהמבורג חשובים יותר.
| "גרמניה המשיכה לכרסם בכוח המשק והמיקוח של ספרד ויוון והותירה להם את תעשיית התיירות. כמה כסף אפשר לעשות כבר מהשכרת כסאות חוף ומכירת ארטיקים?" |
במילים אחרות, הגוש האירופאי שנהוג תחת אותו המטבע, העניק לתוצרת הגרמנית יתרון אדיר אל מול שאר התוצרת האירופאית. כאשר הראשון ידוע באיכויותיו אל מול מתחריו מן היבשת. בכלכלה חופשית, השילוב של יעילותו של העובד הגרמני והעלייה בייצוא היה אמור להביא להתחזקות המטבע הגרמני או לחלופין להביא לעלייה במשכורתו של הפועל. האיחוד, מיותר לציין, מנע משני התרחישים הללו לצאת אל הפועל. בינתיים, גרמניה המשיכה לכרסם בכוח המשק והמיקוח של ספרד ויוון והותירה להם את תעשיית התיירות. כמה כסף אפשר לעשות כבר מהשכרת כסאות חוף ומכירת ארטיקים?
"עקומת פיליפס - מתארת את הקשר ההפוך בין אינפלציה לאבטלה. מקורה של עקומת פיליפס במחקר אמפירי של הכלכלן הבריטי אלבן פיליפס שפורסם ב-1958. במחקרו מצא פיליפס קשר סטטיסטי הפוך בין עליות שכר נומינליות ושיעור האבטלה בבריטניה בין השנים 1861 ו-1957."
(עקומת פיליפס, וויקיפדיה)
ההשלכה המיידית לכך הייתה עלייה ברמת התעסוקה הגרמנית. את זה קובעי המדיניות אהבו. עם האיחוד של שני חצאי גרמניה, הם אהבו את זה אף יותר. עליית רמת התעסוקה, כפי שניתן ללמוד מהתיאוריה, יכולה להתקבל רק מתשלום כבד של אינפלציה וגם זה רק בטווח הקצר.
כנראה שגרמניה המתינה רק לרגעים הקשים באמת בכדי להפוך לעמוד הטווח של האיחוד. בינתיים הלך הרוח האירופאי דולק דווקא בעקבות דעתו של המשקיע האגדי ג'ורג' סורוס שדוחק בגרמניה לפעול יותר למען האיחוד (ואפשר, ועוד איך אפשר). מאז יוני היורו התחזק אל מול הדולר ב 6.6% .
![]() | מצבה של גרמניה בהווה אכן מפתיע. אם תבחר לתמוך ולחלץ את חברותיה לאיחוד היא תצטרך לקצץ משמעותית מתקציביה השונים. אם תבחר לתמוך בפירוק האיחוד היא פותחת דלת שספק אם אי פעם תוכל לסגור, כאשר תצטרך לשחק בכלכלה תחת התנאים האמיתיים של המסחר, ללא המניפולציה. |
סביר להניח שהיא תיבחר באופציה השנייה, ודאי בעולם בו אין אומה שבוחרת במסחר ללא מניפולציות שונות במטבע (סין, ארה"ב). הפעם בניגוד להיסטוריה המודרנית מתחילת שנות ה90 של המאה הקודמת, המניפולציה תעלה ביוקר.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.






