עדכון מידי 16:39
מדד המחירים לצרכן פורסם לפני דקות אחדות עם החמצה של התחזית לכיוון הגבוה. ההחמצה היא הן במדד עצמו והן במדדי הליבה, כאשר כמעט לכל קשת הנתונים חלה עלייה. הנתונים מחזקים את התחושה אצל המשקיעים שהפד "מאחורי העקום", ואם היתה הערכה שנתוני מרץ יהיו נתוני שיא עליית המחירים, מתברר שלא כך.
מדד המחירים עלה ב1% מול צפי של 0.7% חודשי, עם אינפלציה של 8.6% שנתית. מדד הליבה עלה 0.6% מול צפי של 0.5%, והנתון השנתי הוא של6% במדד הליבה.
ללא ספק נתונים גבוהים שמחזקים הערכה להעלאת ריבית נוספת של 0.5% גם בספטמבר.
השווקים מגיבים בירידות שממשיכות את הירידות של היומיים האחרונים. הדולר סיים את המסחר בצהריים מול השקל במחיר של 3.3889 שקלים לדולר אולם הירידות בשווקים צפויים להעלות אותו במסחר שיפתח שוב ביום שני אל מעל ל 3.40 שקלים לדולר.
נכון לשעה 16:39
-
S&P 500
3,941.42
-76.40(-1.90%)
-
Dow 30
31,721.87
-550.92(-1.71%)
-
Nasdaq
11,501.62
-252.61(-2.15%)
פרסומי מדד המחירים הבאים:
Schedule of Releases for the Consumer Price Index
| Reference Month | Release Date | Release Time |
|
|
|
| May 2022 |
Jun. 10, 2022 |
08:30 AM |
| June 2022 |
Jul. 13, 2022 |
08:30 AM |
| July 2022 |
Aug. 10, 2022 |
08:30 AM |
| August 2022 |
Sep. 13, 2022 |
08:30 AM |
| September 2022 |
Oct. 13, 2022 |
08:30 AM |
| October 2022 |
Nov. 10, 2022 |
08:30 AM |
| November 2022 |
Dec. 13, 2022 |
08:30 AM |
____________________________________________________________________
חמישי שחור
זה היה יום חמישי שחור עבור השווקים שבהחלט לא אהבו את מפת הדרכים שערך ה-ECB (הבנק המרכזי באירופה) שהעדיפו לרדת גם לאור נתוני האינפלציה הצפויים (להתפרסם היום ו') בארה"ב בחודש מאי, שעליהם כבר הודיע הבית הלבן, אמורים להיות גבוה מאוד. לכן המסחר היום יכול להיות קודר עוד יותר עבור המשקיעים במניות ואג"ח.
תשומת הלב של המשקיעים היום תהיה נתונה לנתון האינפלציה בארה"ב , שצפוי להיעצר ב-8.3% (שנתי) במאי, בעוד ש'הליבה', בניכוי אנרגיה ומזון, אמורה להאט מ-6.2% ל-5.9%. במשך חודשים קיוו כלכלנים ומשקיעים שהאינפלציה של ארה"ב הגיעה לשיא. לכן התנודות בכיוון זה או אחר של הנתונים של היום עלולות ליצור תנועות גדולות בשווקים.
האינפלציה בארה"ב
"אני צופה שהמחירים יגיעו שוב לשיא במאי, בגלל העליות בבנזין, במזון ובעלויות הנסיעות, שזינקו גם עקב המלחמה באוקראינה ומה שמבטיח להיות קיץ 'ללא קוביד' הראשון בארה"ב מאז 2019." אמר בהערה ללקוחות כלכלן בכיר. "אני צופה שהמחירים לצרכן יעלו ל-8.6% במאי ול-6.2% במחירי 'הליבה'". ואם ההערכות אלו יאוששו, זה יראה כמו עוד יום רע למשקיעי מניות ואג"ח.
הונג קונג יורדת, בעוד שנגחאי עולה, שמסתכלת באופטימיות רבה יותר על ההתאוששות הכלכלית בסין, גם אם הרשויות חוזות סגר חלקי חדש בשנגחאי ובבייג'ינג. החוזים העתידיים על וול סטריט עולים מעט, לאחר סגירה באדום עמוק, כשהנאסד"ק ירד אתמול ב-2.75%, בעקבות "מרחץ הדמים" של ענקיות הטכנולוגיה, המוטרדות מהעלייה באג"ח ממשלת ארה"ב.
השווקים בהחלט פירשו כמהלכים "ניציים" את אלה של הבנק המרכזי האירופי : סיום תוכנית הרכישה מה-1 ביולי, עלייה של 0.25 נקודות ביוני , ולאחר מכן התאמה שלאחר מכן בספטמבר, שטרם הוגדרה אך עשויה להיות גם עד חצי אחוז. מעבר לספטמבר, ה-ECB נוטה לנקוט במסלול הדרגתי יותר, פחות אגרסיבי מזה של הפד, אך עדיין נחשב למסוכן על ידי השווקים. האג"ח האיטלקי לעשר שנים, טס ל-3.72%, הפסגה מאז 2014.
באסיה, העלות של חבית ברנט יורדת חזרה ממעל 122 דולר וה-WTI לכ 120 דולר.
היום בארה"ב, בנוסף לנתוני האינפלציה, צפויות ביוני תוצאות מדד אמון הצרכנים של מישיגן. ברוסיה, הבנק המרכזי יחליט על הריבית, לאחר הקיצוץ מ-14% ל-11% במאי האחרון.
בסין
הלחצים האינפלציוניים בסין נרגעו מעט במאי. מדד המחירים ליצרנים עלו ב-6.4% בשנה, לעומת +8% באפריל ובהתאם לציפיות. זהו קצב הצמיחה האיטי ביותר ב-14 החודשים האחרונים. המחירים לצרכן עומדים על 2.1% לעומת צפי + 2.2%. הביקוש החלש לפלדה, אלומיניום וחומרי גלם תעשייתיים אחרים בשל הסגרים הקשים, שבמשך חודשיים השפיעו מאוד על מרכזי התעשייה ובפרט במרכז שנחאי, אחד המרכזיים בעולם.
בייג'ין החלה להיפתח מחדש בהדרגה, אך בימים אלה הסגירות החדשות והחלקיות שהוזמנו בשנגחאי ובבייג'ין מעוררות דאגה. אנליסטים משערים שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם יכולה להגיע ליעד הצמיחה הרשמי של הממשלה לשנת 2022 של כ-5.5%.
ה-ECB
"אחרי 11 שנים של הרחבה כמותית עדיף להתחיל לצמצם בהדרגה". כריסטין לגארד מודיעה על כך, לאחר מועצת ה-ECB, שהתכנסה באמסטרדם, מפרטת את המהלכים העתידיים של הבנק: סיום הרכישות ב-1 ביולי. העלאת ריבית ראשונה, ב-25 נקודות בסיס, בישיבת הדירקטוריון הבאה ב-21 ביולי. עלייה שנייה בספטמבר, אך בגודל לא מוגדר, ש"תלוי בתחזית האינפלציה". ליתר דיוק, ייתכן שיהיה צורך בהגדלה של 50 נקודות בסיס "אם סיכויי האינפלציה יימשכו או יחמירו".
לאחר מכן נמשיך בהידוק הדרגתי אך מתמשך, בהתאם להתחייבות להגיע ליעד של 2% בטווח הבינוני.
האינפלציה הממוצעת בגוש האירו צפויה להתייצב השנה ב-6.8%, לפני שתאט ל-3.5% ב-2023 ול-2.1% בשנה שלאחר מכן. סטטיסטיקת הצמיחה החדשה "עודכנה משמעותית למטה", עבור 2022, ל-2.8%, ול-2023, ל-2.1%, בעוד שבשנת 2024, יש שיפור קל בהשוואה להערכות קודמות עם + 2.1%. מעל לכל, המלחמה באוקראינה מהווה "סיכון צדדי משמעותי" אמרה לגארד, במיוחד אם היא תחריף.
ארה"ב והאיחוד האירופי פועלים להגבלת עליית מחירי הנפט
ארצות הברית פועלת עם בעלות בריתה ובפרט האיחוד האירופי כדי לנסות להגביל זינוק נוסף במחירי הנפט העולמיים. המטרה היא לקצץ בהכנסותיה של רוסיה ממכירת האנרגיה שלה, ולהגן על הכלכלה העולמית מפני מיתון אפשרי. הוול סטריט ג'ורנל מדווח, לפיו, כפי שאמרה השבוע שרת האוצר ג'נט ילן, ארה"ב עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם בעלות ברית אירופיות כדי ליצור קרטל של מדינות רוכשות ולהטיל תקרה על מחיר הנפט הרוסי.
אחת המטרות היא להשאיר את הנפט הרוסי זמין בשווקים הגלובליים עבור קונים כמו הודו וסין על מנת לייצב את המחירים ובמקביל לאמץ מנגנון שמדינות המערב יכולות להשתמש בו כדי לצמצם את ההכנסות של מוסקבה ממכירת נפט. "מה שאנחנו רוצים לעשות", אמרה ילן, "זה להשאיר את הנפט הרוסי לזרום לשוק כדי לשמור על מחירים עולמיים נמוכים וכדי למנוע זינוק שיגרום למיתון עולמי ויקפיץ את מחירי הנפט. עם זאת", המטרה שלנו נותרה להגביל את ההכנסות של רוסיה".
קבוצת מיליארדרים משיקה קרן לייצור שבבים בארה"ב
קבוצה מגוונת של מיליארדרים אמריקאים הקימה קרן הון סיכון יוצאת דופן ללא מטרות רווח, בשם Americs Frontier Fund, כדי להשקיע בייצור שבבים אמריקאים, תוך עמידה בהצעה שיזם הנשיא ג'ו ביידן.