המשך העלאות הריבית בארה"ב ובישראל - הצרכן הישראלי ימשיך לסבול מהעלייה ביוקר המחיה עם עלויות אשראי גבוהות

הניתוק בין שוק המניות לשוק האג"ח אינו נדיר כל כך

 

 

 
אורי גרינפלד, קרדיט: רמי זרנגראורי גרינפלד, קרדיט: רמי זרנגר
 

אורי גרינפלד, אסטרטג ראשי, פסגות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/08/2022

הודעת הפד בשבוע שעבר שמה באור הזרקורים את הפער שנוצר בין שוק המניות לשוק האג"ח. בשוק האג"ח האמריקאי נדמה שהמשקיעים מצפים לשינוי כיוון של מדיניות הפד ולהפחתת ריבית כבר במהלך הרבעון הראשון של 2023. כדי שזה אכן יקרה חייבים להתממש שני תנאים: הראשון הוא שהאינפלציה בארה"ב תרד באופן משמעותי ותהיה נמוכה מ-5% (כיום 9.1%). השני הוא ששוק העבודה יהיה הרבה פחות הדוק מכפי שהוא כיום כך שהלחצים לעליית שכר ילכו וייעלמו. על מנת ששני התנאים הללו אכן יתממשו עד הרבעון הראשון של שנה הבאה, הכלכלה האמריקאית חייבת לעבור תהליך של מיתון עמוק, כולל בשוק הנדל"ן שתורם כיום לבדו כמעט 4% לאינפלציה. העניין הוא שתהליך כזה לא בדיוק עומד בקנה אחד עם שוק המניות שמתמחר אמנם תהליך של האטה אבל לא של מיתון עמוק כאשר ההערכות בקרב המשקיעים הן שרווחי החברות ימשיכו לגדול גם במהלך השנה הקרובה.
 
הניתוק בין שוק המניות לשוק האג"ח אינו נדיר כל כך והוא קורה בדרך כלל בנקודות זמן בהן המדיניות של הבנק המרכזי צפויה להשתנות. עם זאת, לאחר החלטת הריבית בשבוע שעבר ודבריו של פאוול לאחריה נדמה שהשינוי הצפוי במדיניות הפד קרוב יותר לזה ששוק המניות מתמחר. פאוול הדגיש שבפד נחושים להילחם באינפלציה וכי הסיכון שבלעשות מעט מדי (כלומר לא להעלות את הריבית מספיק) ולהשאיר את הכלכלה עם סביבת אינפלציה גבוהה באופן קבוע הוא סיכון גדול מדי. בכך, פאוול למעשה מודה שהפד מבין שאין ברירה אלא לגרום לשיעור האבטלה לעלות באופן אקטיבי ומתמשך, תהליך שלוקח בדרך כלל זמן ארוך. לכן, סביר להניח שהריבית בארה"ב תמשיך לעלות וחשוב יותר, תיוותר גבוהה למשך תקופה ארוכה יחסית, בניגוד למה ששוק האג"ח מגלם כיום.
 
גם פה בישראל התמונה די דומה. בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית בחודשים הקרובים כדי להילחם באינפלציה. יתרה מכך, גם כשהאינפלציה תראה סוף סוף סימני עצירה (כנראה בתחילת 2023) בבנק ישראל יעדיפו להותיר את הריבית גבוהה באופן יחסי כדי לוודא הריגה ולא יסתכנו בהפחתת ריבית מוקדמת מדי. המשמעות היא שהצרכן הישראלי שכיום סובל מהעלייה ביוקר המחיה שגם כך גבוה, יאלץ להתמודד בעתיד הנראה לעין גם עם עלויות אשראי גבוהות יותר במשכנתאות או בכל הלוואה אחרת. לכן, ענפים שבהם השימוש באשראי הוא גבוה יותר כמו ענף הרכב צפוי לסבול מהאטה משמעותית יותר. בנוסף, נתוני היצוא הראו שהפגיעה בענף הטכנולוגיה העולמי בא לידי ביטוי גם במשק הישראלי וסביר להניח שההאטה בקטר הצמיחה הישראלי תמשיך גם בחודשים הקרובים. תהליך זה עשוי לתמוך בהיחלשות של השקל ובעליה נוספת של יוקר המחיה דרך מחירי היבוא.
x