כחלק מהראיון לגיליון אוקטובר של עיתון פאנדר, כתבינו נפגש עם מנחה לילה כלכלי, שרון גל, בכדי לברר עימו את המניעים ושורשי ההצלחה של התוכנית לילה כלכלי. גל נאות לחלוק איתנו את הפרטים לגבי סדרת הטלוויזיה החדשה שצפויה לעלות באוקטובר בערוץ 10. בלעדי בפאנדר.
גל, על מה מדובר?
זוהי סדרה בת 4 פרקים, בשם המדריך למיליון הראשון, שאמורה לעלות ב19 לאוקטובר השנה. הסדרה, תפקידה לספר את סיפורם של אנשי עסקים בולטים בתעשייה על גווניה השונים; יזמות, פיננסים ושוק ההון. אלה חולקים אל מול המצלמה, את הדרך כיצד יש להרוויח את המיליון (שקלים, א.ע.) הראשון.
אני לא רוצה להרוס אבל מצאת מהו המכנה המשותף לכולם?
זה נורא כללי, אך כשתראה את הסדרה, תבין שזו הסדרה הכי מפורשת, שימושית ומושקעת שנעשתה עד כה בטלוויזיה בישראל- כיצד יש לפרוץ את גבולות היומיום שעוטפים את קהל השכירים.
והתשובה?
התשובה היא פחד. פחד מפני איבוד פנסיה, דאגה למשפחה והתחייבויות קודמות. הסוד הוא להשתחרר מהחששות והעכבות שאתה מגיע עימן עוד מילדות. הרי מה מלמדים אותנו? תצטיינו בביה"ס, למדו את מה שכולם לומדים, תמשיכו לאוניברסיטה ותצליחו להשיג עבודה קבועה ומסודרת עם ביטחון. הסדרה מנסה לטעון ש- "איזה בטחון? זה קשקוש" ! הסדרה לא מחנכת אותך להיות מולטי מיליונר, אלא כיצד יש להתנהג עם כסף. אם יש לו רעיון, שלא יפחד לגרום לרעיון להבשיל, אם יש לו כסף בצד, שידע מה כדאי לעשות איתו, אם יש לו זמן פנוי שידע שכדאי לו ללמוד מקצוע צדדי, שיעזור לו בעתיד. אלו דברים שהם נשמעים אלמנטאריים, אך הם רחוקים מכך.
בנוסף, באנו לשנות תובנות בסיסיות שיש לאנשים כלפי התנהלות אשראי. אנשים שחושבים שבכדי להצליח הם צריכים הון עצמי ראשוני רחב. בחיים האמיתיים המציאות מעט שונה- ישנו הבדל עצום בין אשראי עסקי לאשראי משק בית.
על כמה מרואיינים מדובר?
עשרות, למרות שלא כולם שרדו את חדר העריכה.
יש לך דוגמה מהסדרה?
כן, חיים קצמן למשל יו"ר חברת הנדל"ן המניב גזית-גלוב אשר ניגש למכרזי בנייה בארה"ב, כשכולם מסביב היו בטוחים שהוא יצא מדעתו. לבסוף, בעזרת הידע והחושים הנכונים, אחרי כמה שנים, הוא מימש את עסקת חייו. שאר הפרטים תמצאו בסדרה.
זה נשמע כאילו הסדרה השפיעה עליך אישית?
בהחלט. בגלל שעבדנו בצורה יסודית כל כך, נשארו רעיונות שלא הצלחנו להטמיע בארבעת הפרקים שעמדו לראשותנו. לכן, בהווה, אני עובד על ספר חדש, שכנראה ישא את אותו השם כשמה של הסדרה (המדריך למיליון הראשון). הספר ישלב תובנות אישיות שלי, שתשולבנה עם הסיפורים של הדמויות אשר ראיינו לצורך הסדרה.
ובכל זאת, לא חסרות סדרות לאחרונה שמדברות על מצליחנים, במה הסדרה הזו שונה?
במילה אחת- הסדרה הזו מלמדת. אם תשב לראות את הסדרה לאורכה תצא עם כללים שיעזרו לך בהמשך. זה לא הבטחה שתצליח לעשות את המיליון הראשון, אך חלק גדול, אני מאמין, דווקא כן יצליח.
אני יודע שניסו להפיק תוכנית דומה לתוכנית האמורה בעבר, מה השתנה שדווקא עתה התוכנית יוצאת לאוויר?
אני בתחושה אישית כי כולם הבינו שהמציאות מסביבם השתנתה. המשבר לימד כי כשחוטפים- אז כולם חוטפים חזק. בעבר כאשר היינו מקבלים את הדו"ח מחברת הביטוח, היינו מתעלמים ממנו לחלוטין, מן המחשבה שממילא לא נבין מה שמדווח שם. דא עקא, בסוף שנת 2008, עם הדוחות השנתיים, כולם הבינו טוב מאוד מה זה ירידה של 20% בנכסים הכלכליים שברשותם. לכן מאז יש רצון כנה של הציבור ללמוד את הנושאים הכלכליים בכדי להבין יותר את אשר מתרחש סביבם ומשפיע עליהם.
המיליון הראשון אמור להיות הקשה ביותר, לא?
כך מספרים, חלקם טוענים שאין באמירה זו אמת של ממש.
הראיון המלא עם שרון גל יופיע בגיליון אוקטובר של עיתון FUNDER שיצא באמצע אוקטובר.

שרון גל- מנחה לילה כלכלי


