נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

דוחות כספיים ללא קובץ PDF - עוברים לדיגיטל

בלי PDF : עמדת אי אכיפה בנוגע לדיווח הדוחות הכספיים במתכונת iXBRL ללא צירוף קובץ PDF עמדה משפטית מספר 105-34

 

 
איור אילוסטרציה פאנדר איור אילוסטרציה פאנדר
 

רשות ניירות ערך
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/02/2023

תקנה 12 לתקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני), התשס"ג - 2003 (להלן: "תקנות הדיווח האלקטרוני"), קובעת כי מסמך המצורף לטופס דיווח יוכן כקובץ PDF. בהתאם לכך, כיום התאגידים בישראל מדווחים את דוחותיהם התקופתיים במערכת המגנא בקובץ PDF.

לצד האמור, עם אימוץ IFRS בשנת 2008, נדרשו התאגידים המדווחים בישראל להזין באופן ידני, מספר שדות מהדוחות הכספיים בטופס הדיווח האינטרנטי (HTML) של מערכת המגנא (להלן: "טופס הדיווח הנלווה". נתונים אלו תורגמו על ידי מערכת המגנא לנתונים בפורמט XBRL. כאשר המטרה היתה לאפשר דיווח נתונים כספיים דיגטליים נבחרים. ואולם, לאורך השנים צומצם מספר השדות המחויבים בדיווח בשיטה זו, בין היתר כדי לצמצם את היקף השגיאות בנתונים שהוזנו, כך שכיום דרישה זו חלה על היקף מוגבל של שדות מסכמים מתוך הדוחות הכספיים של התאגידים המדווחים.

בשנת 2019, על רקע השימוש הגובר בעולם בטכנולוגיות מתקדמות לדיווח כספי דיגיטלי, החלה הרשות במהלך הדרגתי של אימוץ סטנדרט דיווח בינלאומי iXBRL, המאפשר קריאת נתונים מתוך הדיווח הכספי הן על ידי אדם והן על ידי מכונה, ומאפשר להנגיש כמות גדולה יותר של נתונים מזאת האפשרית כיום על בסיס הנתונים המוזנים בטופס הדיווח הנלווה. מעבר לדיווח בפורמט זה, כמידע מובנה ובשפה סטנדרטית, מקנה תועלות ויתרונות רבים, ועיקרם שיפור יכולת הגישה והניתוח של משתמשי הדוחות הכספיים בנתונים המופיעים בהם, ומתן מענה למגוון אתגרים הקיימים באופן בו הדוחות התקופתיים מדווחים כיום. בכלל זה, המעבר לשיטת iXBRL מסייעת להצגה ועיבוד של הנתונים הכספיים בצורה טובה יותר מהמצב הקיים, בנוסף, היא מאפשרת לתייג את הנתונים על גבי הדוחות עצמם (בשונה מהזנה ידנית), ובכך מסייעת להגברת אמינות הנתונים.

כחלק ממהלך זה, מוצע כי תאגידים יידרשו לדווח את הדוחות התקופתיים בפורמט מובנה, תוך שימוש בטכנולוגיית iXBRL המקובלת בשווקים מפותחים, ובעיקר באירופה ובארצות הברית.

המעבר לדיווח iXBRL מבוצע באופן הדרגתי ובשלבים, ונכון למועד פרסום עמדה זו, מתקיים שלב דיווח ניסיוני פומבי וולונטרי ("השלב הוולונטרי"), המאפשר לחברות לדווח את דוחותיהם הכספיים בפורמט iXBRL, וזאת לאחר שהחברה דיווחה את הדוחות הכספיים באופן מנדטורי בפורמט PDF.

מטרת עמדה זו, היא לאפשר לתאגידים שמתנסים בדיווח iXBRL במסגרת השלב הוולונטרי לדווח במתכונת זו בלבד ולהימנע מהצורך בדיווח כפול – הן דיווח בפורמט PDF והן דיווח בפורמט iXBRL. זאת, על-אף החובה הקבועה בתקנה 12 לתקנות הדיווח האלקטרוני לדווח את הדוחות בפורמט PDF.

לעמדת הרשות, המעבר למתכונת דיווח לפי iXBRL מגלם יתרונות משמעותיים לציבור המשקיעים ומשכך יש בו כדי לשרת את האינטרס הציבורי הרחב במעבר למתכונת דיווחים עדיפה. בנוסף, אין בדיווח לפי פורמט זה כדי לפגוע במשקיעים שכן כל המידע הנדרש להיות בקובץ ה-PDF יופיע גם בדיווח לפי מתכונת ה – iXBRL, אך יונגש לציבור בצורה טובה יותר. תוספת המידע לכן לא צפויה לגרוע מהיקף המידע המובא בפני המשקיעים בפורמט הקיים. תקנות הדיווח האלקטרוני לא חזו את מצב הדברים נשוא העמדה, ועדכונן נדרש בשל התפתחויות טכנולוגיות. בנוסף, וכאמור, יש בעמדה זו כדי לשרת את האינטרס הציבורי הרחב במעבר למתכונת דיווחים שתהיה עדיפה עבור ציבור המשקיעים ושוק ההון בכללותו.

משכך, סגל הרשות מודיע בזאת כי לא יתערב במקום בו תאגיד המשתתף בשלב הוולונטרי יצרף לדיווח של דוח על המצב הכספי (ת930), את סט הדוחות הכספיים במבנה מותאם לדיווח בשיטת iXBRL חלף צירוף האמור בפורמט PDF.

x