נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

נשיא ארה"ב מרגיע את ציבור המשקיעים בבנקים והשווקים עולים

בלי פאניקה: אחרי תל אביב, גם אירופה באדום בוהק - האם החשש מוצדק ? מילאנו נושקת ל-4% ירידה, גרמניה מתקרבת ל-3% ירידה

 

 
איור אילוסטרציה פאנדר AIאיור אילוסטרציה פאנדר AI
 

מערכת FUNDER
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/03/2023

עדכון: ביידן, מרגיע את ציבור לקוחות הבנקים, בנאום על התרסקות  בנק SVB: "שום הפסד לא יהיה על חשבון משלמי המסים"

"המערכת הבנקאית בטוחה". נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, חזר על כך מספר פעמים, בנאומו הקצר, מהבית הלבן כדי להרגיע את הציבור לאחר נפילתו של בנק Signature, ובעקבות נפילתו של בנק עמק הסיליקון. "לא יישא הפסדים למשלמי המסים", ציין ביידן, לאחר שהממשלה אישרה צעדים מיוחדים להבטחת כל ההפקדות, "הכסף יובטח על ידי קרנות הביטוח". "אבקש מהקונגרס ומהרגולטורים לבנקאות מחמירים יותר", אמר ביידן מאוחר יותר. תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (Fdic), סוכנות פדרלית המספקת ביטוח פיקדונות בנקאיים, השתלטה על בנק סיליקון ואלי, הזכיר ביידן, ועזב מבלי לענות על שאלות עיתונאים.

ביום ראשון, 12 במרץ, הנשיא האמריקני פרסם הצהרה שבה שיבח את "הפעולה הנחרצת" של הסוכנויות הפיננסיות הפדרליות להגן על בעלי החשבונות של בנק סיליקון ואלי, הבנק שפשט את הרגל בשבוע שעבר, ולחזק את המערכת הפיננסית לפני פתיחת השווקים מחדש. "העם האמריקני והחברות האמריקאיות יכולים להיות בטוחים שהפקדונות הבנקים שלהם זמינים עבורם כשהם צריכים אותם", אמר הנשיא האמריקני בהצהרה שבה הבטיח כי הנסיבות לגבי מה שקרה תתברר. "אני מחויב בתוקף לתת מענה מלא לאחראים לאסון הזה ולהמשיך במאמצים שלנו לחזק את הפיקוח והרגולציה של הבנקים הגדולים ביותר כך שהם לא יהיו עוד בעמדה הזו", הוסיף ביידן. 

בעקבות הנאום השווקים עולים


________________________________________________________

מוקדם יותר היום:





קריסת בנק SVB מכה בשווקים בחוזקה. לאחר שביום שישי חלו ירידות בוול סטריט, היום המסחר באירופה מתנהל בירידות שערים חדות. 

שוקי המניות באירופה חווים את יום המסחר הגרוע ביותר שלהם עד כה השנה. את הירידה מוביל המגזר הבנקאי, שנסחר לאור החשש מהידבקות של גורמים נוספים במערכת הבנקאית מקריסת בנק SVB ו-Signature לתוך המערכת הבנקאית האירופאית, ובכלל לכלכלה האירופאית בין אם חברות סטארט-אפ או קרנות הון סיכון אירופאיות. 

השינוי במדדי אירופה העיקריים

מדד

שינוי היום

שינוי בחודש האחרון

מתחילת השנה

Milano Italia Borsa Index

−3.80%

−4.37%

9.95%

Euro Stoxx 50 Index

−2.83%

−3.12%

8.08%

DAX Index

−2.67%

−2.74%

7.31%

CAC 40 Index

−2.55%

−1.80%

7.90%

UK 100 Index

−2.29%

−4.30%

1.60%

נתונים: tradingview.com

הפד מנסה להחזיר את האמון במערכת

התנאים הכלכליים מקשיחים, לאור עליית הריבית של הפד, והחשש הכללי הוא שבנק SVB הוא סנונית ראשונה שתבשר את המשבר. לאור זאת אמש הודיע הבנק המרכזי של ארה"ב כי הוא יאפשר הלוואות לבנקים עם קשיי נזילות, וכן יאפשר כיסוי מלא של פקדונות מעבר לביטוח הפקדונות הקיים בארה"ב, זאת כדי למנוע זליגה של חששות לבנקים אחרים.

צריך לזכור שהגורם החשוב ביותר במערכת הוא אמון. קריסת בנק SVB, מהווה גורם מערער אמון משמעותי, ובמצב כזה כל שמועה לכיוונו של בנק כלשהו, יכולה לערער את בטחונם של הלקוחות במוסד הזה. הפד מודע לכך, ומעוניין למנוע מהתפשטות חוסר אמון במערכת, ולכן החליט להגיב מהר. המהלך הזה אמור להחזיר את האמון בבנקים האזוריים, ולהקל את הלחץ של המשקיעים.

עקרונית, מהלך כזה אמור להיטיב עם השווקים, שמבינים שהפד רואה את החשש בשווקים. לזה מתווסף העניין שככל שהמציאות תהיה קשה יותר, כך הפד יטה לעצור את מהלך העלאות הריבית מוקדם יותר. כך שאם בשבועות האחרונים החשש היה מפני העלאות ריבית משמעותיות נוספות של הפד, כעת הסיכוי הוא שהפד יעצור אחרי העלאת הריבית הבאה.

כל זה עדיין בגדר ספקולציה, שכן מחר יתפרסמו נתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב. נתונים חלשים יעניקו לפד את התמריץ שהוא צריך להפסיק עם העלאות הריבית, ולשדר לשווקים שזו העלאת הריבית האחרונה. זאת לאחר שבשבוע שעבר אמר בקולו שהריבית תעלה מעבר למה שהשווקים צופים. בקיצור, המאזניים מאוינים עכשיו, וכל נתון לכל כיוון משפיע דרמטית. צריך להמתין לנתונים, ולהתפתחויות ולהגיב בהתאם.

גם הבנקים הגדולים בארה"ב יורדים

לקראת פתיחת המסחר בארה"ב היום, שתפתח ב-15:30 לאור מעבר לשעון קיץ שם, רואים ירידות של לא מעט בנקים, כולל Wells Fargo שיורד 3.3%, JPMorgan שיורד 1.2%, Citi שיורד 2.2%. First Republic Bank (סימול FRC) יורד היום לפני המסחר ב-70% בעקבות החששות למערכת הפיננסית בארה"ב. 

האם החשש הזה מוצדק? להערכתנו לא ממש. בטח בכל מה שמדובר בבנקים הגדולים בארה"ב. אולם המשקיעים מביעים כעת חשש מפני מה שלא ידוע, ולא מפני מה שידוע. את מה שאנחנו לא יודעים אנחנו לא יכולים להיערך בפניו, ומזה המשקיעים מפחדים. השאיפה היא שכפי שהפד הגיב בחדות ובמהירות לאפשר אפשרות הלוואות זולות למערכת הפיננסית, ולגבות את ביטוח הפקדונות, כך הוא יבצע צעדים נוספים בוני אמון למערכת, כדי למנוע אבדן אמון כללי.

x