כנס ישראל לצעירים נפתח הבוקר (ג') בעכו, במהלכו התקיים פאנל בנושא "דיור בר השגה לצעירים בישראל". האירוע נפתח בנאומו של מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן. בפאנל השתתפו שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, יו"ר קבוצת גאון אחזקות משה גאון, נציגת תנועת התעוררת מרב כהן, יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי, משנה למנכ"ל בנק הפועלים לילך אשר-טופילסקי, מנכ"ל חברת אור סיטי נדל"ן ענבל אור, וראש עיריית אשדוד יחיאל לסרי. הפאנל נערך בהנחיית העיתונאית קרן מרציאנו.
שר השיכון, אריאל אטיאס, ציין בנאומו כי מציאות שבה צעירים משעבדים חייהם למשכנתא, למרות שהם משלמי מסים ומשרתים במילואים, מקשה על הקיום המשפחתי. "בשנה האחרונה התחלנו להוציא מכרזים לדירות להשכרה וחלה בתחום התקדמות גבוהה, אך ישנם אזורים שלמרות שמגדילים את ההיצע - הדבר לא משפיע על המחירים", אמר השר. לדבריו, העלאת הריבית על המשכנתאות והמדיניות שבה נקט בנק ישראל לא משפיעים על המשקיעים, שכן עוד 0.5%-1% כלפי מעלה משאירים את האשראי זול.
השר חזר בדבריו על הנתונים שהוא נוהג להציג בהקשר לשוק הנדל"ן בארץ ואמר כי בישראל קיים צורך ל-40 אלף יחידות דיור בשנה, ואילו בעשור האחרון קיים חוסר ב-10,000 דירות בשנה. "ניסינו להילחם ולהיאבק בתחילה בהיצע, אך הגדלת ההיצע תתחיל להשפיע רק בעתיד. במקביל, אנו נאבקים בריבית במשק - הנמוכה בתולדותינו - שהכניסה משקיעים בהיקפים שלא הכרנו לשוק. היקף המשקיעים בנדל"ן ב-2008 היה 31% - כפול מהשנה שקדמה לה.
אטיאס ציין בדבריו שהיכולת שיש היום לראש עיר להחליט אילו דירות ייבנו אצלו ואזה לא היא גדולה מידי. "לראשי הערים יש כוח רב גדול להחיל רק את התפיסה שלהם בעיר, ללא התחשבות ביעדים של המדינה. אם ראש העיר לא רוצה שיבנו אצלו בעיר - אז לא יבנו", ציין השר.
לדבריו, "קיימת כיום בעיה בכמות הדירות הקטנות שבונים, וזו בעיה שידועה. הממשלה החליטה לגזור תוכניות שבהן לפחות 20% מהדירות הנבנות יהיו דירות קטנות, וכן אנו פועלים לבנייה שתיועד רק להשכרת דירות. בנוסף, הממשלה יזמה תמריצים שונים - הקבלנים זכו להנחה של 15% על מחיר הקרקע, ואנו מקדמים רפורמה ברישוי כדי שהתהליך יקרה מהר מידי.
בסוף נאומו ציין השר כי מזה שנים הוא זועק מתחת לכל רענן שיש לתת תמריצים והנחות לזוגות צעירים בפריפריה. "הגשנו הצעה - ואם צריך נתקע את תקציב המדינה בשביל זה - לפיה כל מי שיקנה דירה באזורי הפריפריה, משרד השיכון יסבסד 800 שקל בכל חודש מהמשכנתא. יש היצעים ענקיים בגליל ובנגב אבל אין דורש. אנו ניאבק שהמדינה תתן את התמריצים הללו", אמר.
כשנשאל אטיאס "עד כמה רחוק אתה כבכיר בש"ס מוכן ללכת בעניין הסבסוד?", השיב כי ברור שתקציב 2011-2012 הוא האחרון להשפיע עליו עד לבחירות. יש לנו מספיק מנופים כדי לפעול שהצעירים יקנו דירה בפריפריה, ואנו נפעל בעניין מול משרד ראש הממשלה".
ענבל אור: "ראש עיריית נתניה לא מאשרת דירה שקטנה מ-130 מ"ר"
לילך אשר-טופילסקי, משנה למנכ"ל בנק הפועלים, אמרה כי המערכת הבנקאות נוהגת באחריות גבוהה ומתמרנת בין יציבות הבנקים לבין הצורך של הזוגות הצעירים לרכוש דירה. "צריך לזכור שבסך הכל שוק הנדל"ן במשק הישראלי אינו ממונף כמו במקומות אחרים. אנו רואים עלייה בגובה המשכנתא, והבנק מצדו מנהל את הסיכונים.
ראש עיריית אשדוד הבטיח לצעירים לקדם דירות במחיר של עד 750 אלף שקל. "הגיעו אליי צעירים מאשדוד ואמרו לי שאם אתה רוצה להיבחר חייבים לשמור את הצעירים בתוך העיר. הם הציגו בפניי נתונים שמציגה הגירה שלילית של צעירים. בנינו תוכנית שכל סטודנט שתושב העיר שלוש שנים יכול לקחת הלוואה בגובה שכר הלימוד והעירייה משלמת את כל הריבית".
ענבל אור ציינה בדבריה כי אין בעיה להגיע לפריפריה ולבנות יותר דירות לזוגות צעירים, אך קיימות שם כמה בעיות: חוסר במקומות תעסוקה וראשי ערים שלא מוכנים להכניס לעיר זוגות צעירים. הקהל הגיב במחיאות כפיים לנוכח דברים אלה של אור. כדוגמה אור הציגה את נתניה: "יש שם ראש עיר (מרים פאיירברג) שלא מוכנה להכניס דירה שקטנה מ-130 מ"ר. כך גם בגבעתיים. יש לחוקק חוק שלפחות 10% מכל תוכנית בניין ערים בארץ יהיו לדיור בר השגה לזוגות צעירים - גם בפריפריה וגם באזור המרכז".
קינן: עליית מחירי הדיור יוצרת בעיה חברתית קשה
מנכ"ל בנק הפועלים אמר בתחילת הכנס כי אם פעם הפרמטר של הגיל היווה מחסום - אנו רואים חברות גדולות ופרויקטים רבים שמופקדים בידי צעירים. הוא מיין כי וורן באפט בחר במתמודד הצעיר לניהול האימפריה שלו, וכן אמר שההצלחות הגדולות ביותר כיום - גוגל ופייסבוק - נזקפות לזכותם של ינוקות, שלא התייחסו אליהם בגלל גילם הצעיר. "הצעירים לוקחים את ההובלה בכל תחום תוך שהם מגלים אחריות לסביבה", הסביר קינן.
"עולמם של הצעירים מתבסס על הפעלה של טכנולוגיות ושימוש בנסיונם של חברים ושל בני הדור הישן. באירופה יש בעיה של הזדקנות האוכלוסייה. ישראל היא בין המדינות היחידות שאינה סובלת מבעיה זו. שיעור גבוה של האוכלוסייה הצעירה מעצים את היתרון היחסי של המשק הישראלי בהשוואה למדינות המערב. הוצאות הבריאות הנמוכות וכוח עבודה צעיר וזמין הם היתרונות העיקריים. יש לבצע בדיקה קפדנית של מערכות החינוך בישראל. ההון האנשוי הגבוה הוא שנותן לנו את היתרון, ולכן נדרשות גם השקעות רבות במערכת החינוך".
"הישגיה הכלכליים של ישראל זכו להכרה בינלאומית בשנה האחרונה כאשר צורפנו לארגון ה-OECD. זהו הישג גדול וחשוב אך אסור לנו לנוח על זרי הדפנה. חולשותינו בולטות לעין - פער ההכנסות הוא שני בעולם לאחר ארה"ב. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נמוך באופן יחסי. הישגי התלמידים בארץ נמצאים במגמת ירידה מתמדת. אם לא נפעל בהקדם לתיקון הליקויים - הדבר ישפיע לדורות הבאים. לכן, חייבים להשקיע בתשתיות חינוך שמטרתן לעודד חינוך מדעי וטכנולוגי, ודבר שני חייבים להגדיל את השתתתפות הצעירים במעגל כוח העבודה.
"בעיה עיקרית המציקה לצעירים היא נושא הדיור: הצעירים הם הנפגעים העיקרים ממחסור בדירות ומעליית המחירים שטיפסו בשלוש השנים האחרונות בכ-50%, כאשר האינפלציה נמוכה והשכר הנומינאלי לא השתנה. חייבים למצוא פיתרון הולם לבעיה זו. אין מחלוקת שמחירי הנדל"ן גבוהים - נדרשים יותר מ-120 חודשי שכר ברוטו על מנת לרכוש דירה ממוצעת - וגם זה לא בטוח. מובן מאליו שבעיה זו מטרידה צעירים. התוצאה היא בעיה חברתית קשה: ללא עזרה מההורים - זוג צעיר מתקשה להגיע לדירה.
"לדעתי קיימת מחויבות של המדינה לצעירים בתחום הדיור - אך אם לא נעשה בנושא מאמץ נוסף נראה שהבעיה תלך ותחריף. מה שניתן לעשות הוא להגדיל את ההיצע בשוק הדיור. האחריות של הממשלה היא להגדיל את היצע הקרקעות במיוחד באזורי הפריפריה. לפני כשבוע ראינו צעדים ראשונים על ידי הממשלה - אולם אין ספק שהפעולות שננקטו הן מעטות מדיי, ולכן נדרשות רפורמות נוספות לפיתרון בעיה זו.
"אני קורא לממשלה להקים צוות חשיבה בנושא עם דגש לצעירים, על מנת להציג מסקנות קונקרטיות יותר. עשייה משותפת של הממשלה והסקטור העסקי ישכילו להתמודד עם אותן בעיות".
פורסם לראשונה ב- The Marker
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.




