נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

עקרונות לניהול אפקטיבי של סיכונים פיננסיים שקשורים לאקלים

(הוראת ניהול בנקאי תקין מספר XXX)

 

 
איור: פאנדראיור: פאנדר
 

בנק ישראל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/05/2023

מבוא

1. בשנים האחרונות גוברת המודעות בארץ ובעולם לקיומם ולהיקפם של סיכונים פיננסיים שנובעים מפוטנציאל הנזק של אירועים ותהליכים שקשורים לשינויי האקלים. התממשות של סיכונים אלה עלולה לבוא לידי ביטוי כהתממשות סיכונים פיננסים קלאסים (לרבות סיכוני אשראי, שוק, נזילות, תפעול ומוניטין), ובמקרים קיצוניים אף להשליך על יציבות תאגיד בנקאי, סולק, המערכת הפיננסית ו/או הכלכלה הריאלית. התאגידים הבנקאיים והסולקים (להלן "התאגידים הבנקאיים") חשופים בפני סיכונים אלה הן באופן ישיר והן באופן עקיף. נזק ישיר עלול להיגרם לתאגיד בנקאי, למשל, במקרה של פגיעת אירוע קיצון אקלימי בתשתיותיו הפיזיות של התאגיד שהן הכרחיות לשם המשכיותו העסקית. נזק עקיף עלול להיגרם בעקבות פגיעה בלקוחות התאגיד הבנקאי, בערך הבטוחות שבהן הוא מחזיק או בערך תיק ההשקעות שלו.

2. תהליך ההפנמה של הסיכונים הפיננסיים שקשורים לאקלים בא לידי ביטוי בעלייה משמעותית בהיקף האסדרה האקלימית בעולם. המאסדרים הפיננסים משקיעים מאמצים בפיתוח עקרונות להתמודדות נאותה של המערכות הפיננסיות עם סיכוני האקלים ואמצעים להפחתת הסיכונים. בין היתר, מתרחב הפיתוח של כלים ומתודולוגיות לזיהוי ולהערכה של סיכוני אקלים, מתגבשים עקרונות לניהול הסיכונים, נקבעות דרישות לגילוי מידע בנושאי סביבה וננקטים צעדים לעידוד המעבר ל"מימון ירוק".

3. הוראה זו קובעת עקרונות על פיהם נדרשים התאגידים הבנקאיים לפעול כדי לנהל בצורה מיטבית את חשיפתם לסיכונים פיננסיים שקשורים לאקלים. ההוראה מתבססת על מסמך שפרסמה ועדת באזל בחודש יוני 2022 שכותרתו: "עקרונות לניהול אפקטיבי ולפיקוח על סיכונים פיננסיים שקשורים לאקלים"(להלן: "מסמך באזל").

4. לצד יישום העקרונות שנקבעו בהוראה זו, תאגיד בנקאי נדרש לתת גילוי לסיכונים הסביבתיים אליהם הוא חשוף, לרבות סיכוני אקלים, ולתאר את אופן ניהולם, בהתאם להוראות הדיווח לציבור.

5. ההנחיות האיכותיות בהוראה זו תיושמנה בהתאמה למסגרת האסדרה של הוראות ניהול בנקאי תקין, בנושאי ממשל תאגידי וניהול סיכונים.

6. לאחר התייעצות עם הוועדה המייעצת בעניינים הנוגעים לעסקי הבנקאות ובאישור הנגיד, קבעתי הוראת ניהול בנקאי תקין מספר XXX בנושא "עקרונות לניהול אפקטיבי של סיכונים פיננסיים שקשורים לאקלים" (להלן – "ההוראה") כמפורט להלן:

להמשך לחצו כאן

x