נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

סקר מנהלי הקרנות העולמי האחרון הראה שהמקצוענים לחוצים

סקר מנהלי הקרנות העולמי של בנק אוף אמריקה מצביע על שלושה אינדיקטורים טכניים המסמנים שהמשקיעים מודאגים, גם בזמן שהשווקים ממשיכים לעלות מעלה

 

 
איור: פאנדראיור: פאנדר
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
30/05/2023

אנליסטים של בנק אוף אמריקה מציגים שלושה סימנים שמשקפים חששות מצד המשקיעים על אף העליות בשווקים, אך למען האמת אפשר לומר שבמידה כזו או אחרת, ברוב המקרים כך זה מתנהל בשוק ההון.

אז כרגע, עדיין לא לגמרי ברור לאיזה כיוון השוק נוטה. האם השווקים ימשיכו לעלות למרות חששות המשקיעים, או שאנחנו בדרך למדרון עם תקווה בלב ולמעשה אנו במגמת ירידה שבסה"כ חוותה כמה עליות של אופטימיות? כמו שזה נראה עכשיו, השוק נוטה לכיוון מעלה, ונראה שהאנליסטים בבית ההשקעות בנק אוף אמריקה מסכימים עם זה. הנה שלושה אינדיקטורים שתומכים במחשבה הזו.

1. תבניות גרף

התבנית ראש וכתפיים היא אחד האינדיקטורים הטכניים הידועים והאמינים ביותר. כשנוצרת תבנית ראש וכתפיים, זה לעתים קרובות סימן לכך ששוק שורי עומד להיכנס לשלב דובי חדש ומדאיג.

מדד S&P 500 יצר תבנית ראש וכתפיים באפריל ומאי. מקור: TradingView

במהלך אפריל ומאי, החלה להתפתח תבנית ראש וכתפיים (זה ממש נראה כמו ראש בולט מעל שתי כתפיים שוות גובה). וכשזה קורה בזמן שוק שורי (שורי כי בכל זאת השווקים נמצאים במגמות גבוהות יותר מאז חודש אוקטובר שנה שעברה),  זה בדרך כלל סימן לא חיובי. אבל הפעם, השלמת התבנית נכשלה והשווקים עלו גבוה יותר, ולא נמוך יותר כפי שהיה מצופה. 

2. סקר מנהלי כספים

סקר מנהלי הקרנות העולמי של בנק אוף אמריקה עוקב אחר הסנטימנט של המשקיעים המקצועניים כל חודש ומציג את דעתם על השווקים והכלכלות. הסקר האחרון הראה שהמקצוענים לחוצים: הקצאות האג"ח המאובטחות שלהם גדולות ממה שהן היו ב-14 שנים. הם גם מחזיקים יותר מזומנים. אבל למרות שמשקיעים מקצועיים כוססים ציפורניים, זה לא מפריע לשוקי המניות להמשיך עם מגמת עלייה. וזה לא רק בארה"ב: מדד הדאקס הגרמני (טיקר: DAX) הגיע לאחרונה לשיא של כל הזמנים, גם FTSE 100 של בריטניה (טיקר: E100), ומדד טופיקס (טיקר: TOPIX) של יפן נמצא בשיא של 33 שנים. אז בפועל נראה שלמרות החששות ברקע, השווקים מטפסים למעלה.

מדד הדאקס הגרמני, מדד FTSE 100 של בריטניה ומדד טופיקס של יפן. גרף יומי מאת TradingView

3. ה-VIX

ה-VIX, מדד התנודתיות הידוע בשם "מדד הפחד" של השוק, מודד סנטימנט באמצעות מחירי אופציות של 30 יום. כשהמשקיעים מודאגים הם משתמשים באופציות אינדקס כדי להגן על התיקים שלהם מפני ירידה בשוק המניות. עליית מחירי האופציות ובכך עלייה ב-VIX הם סימן שהמשקיעים חוטפים את פוליסות הביטוח הללו כי הם מודאגים ממה שנמצא מעבר לפינה.

עכשיו, ידוע שכשה-VIX נמוך ויורד, זה בדרך כלל סימן למצב רגוע ולעיתים קרובות זה עומד בקנה אחד עם עליית מחירי המניות. כלומר, כשה-VIX יורד – המניות עולות. זה, כשלעצמו, גם לעיתים יכול להיות תמרור אזהרה, כי זה מה שקורה כשהמשקיעים הופכים להיות שאננים ומתחילים להתעלם מסיכונים שליליים.

אבל כשמשלבים מדד התנודתיות לטווח ארוך יותר, כמו מדד VIX ל-90 יום עם ה-VIX הרגיל של 30 יום, ומשווים את הביצועים של השניים, כוח הניבוי פשוט עולה. וזה הולך ככה: כאשר ה-VIX ל-90 יום עולה על ה-VIX של 30 הימים, זה בגלל שה-VIX עם הזמן הקצר יותר (של 30 יום) יורד מהר יותר, זה סימן שהמשקיעים אינם מודאגים לגבי נסיגה קרובה של השווקים. כשהמגמה הזו מתהפכת, וה-VIX ל-30 יום מתחיל להתעלות על ה-VIX של 90 הימים, זה בגלל שהמשקיעים קונים אופציות לטווח קצר יותר כדי לגדר את התיקים שלהם מפני סיכון מיידי. וזה סימן שלילי עבור S&P 500.

וזה בדיוק מה שקרה. ה-VIX ל-90 יום השיג ביצועים טובים יותר מאמצע חודש מרץ בערך עד אמצע אפריל. אבל אז נראה היה שהמגמה עומדת להתהפך, והוא מתהפך בדיוק בזמן שה-VIX של 30 הימים נתן ביצועים טובים יותר.

במילים פשוטות, אינדיקטורים של ה VIX  מראים שה-S&P 500 היה אמור לעבור תיקון. אבל זה לא קרה, ו-S&P 500 פשוט הצליח להמשיך לעלות. ובנוסף, הוא עלה למרות כל הכותרות השליליות כמו סיכון מיתון וסיכון ברירת מחדל של ממשלת ארה"ב וגם על רקע העובדה שחודש מאי הוא בדרך כלל חודש גרוע בשווקים.

מה אפשר לקחת לדרך מכל הנ"ל?

לפני הכל חשוב לזכור שבמקביל לשלושת האינדיקטורים שהוצגו כאן, יש שלל של אינדיקטורים שמאותתים בדיוק ההיפך. אך יחד עם זאת, כדאי לקחת גם בחשבון את העובדה שתמיד יש דאגות כאלה ואחרות בכל הקשור לשווקים. דברים שליליים תמיד ימצאו דרכם לכותרות הרבה יותר מאשר דברים חיוביים. בנוסף, בהשקעות תמיד יהיו סיכונים, ומי שמחכה יותר מידי זמן שהכל קודם כל "יסתדר", עשוי לפספס הרבה הזדמנויות.

לכן, במקום להיכנס לפאניקה מכל החדשות הרעות, אולי כדאי לקחת צעד אחורה ולזכור שגם כשיש עליות בשווקים, עדיין יש גם דאגות כאלה ואחרות כי זה פשוט חלק נורמלי לחלוטין מעולם ההשקעות. גם אם הכותרות מבשרות רעות, מבחינת משקיעי הטווח הארוך, לרוב זה יחשב כרעשי רקע בלבד. אז למה לא להתמקד בטווח הארוך?

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של מניות או ניירות ערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לנקוט בגישה ביקורתית ולעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x