נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

סעודיה מאותתת שלא תיתן למחיר הנפט לרדת

היא מסמנת את גבול הגזרה מבחינתה למחיר

 

 
רונן מנחם, קרדיט: יח״צרונן מנחם, קרדיט: יח״צ
 

רונן מנחם, מזרחי טפחות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/06/2023

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות: 

הודעת סעודיה על כך שתפחית שוב את תפוקתה היומית ב-1 מיליון חביות ליום החל מהחודש הבא חשובה ורבת השפעות. מעבר למכסה המוצהרת, יש כאן איתות שלמפיקת הנפט הגדולה במדינות אופ"ק יש גבולות גזרה והיא לא תאפשר למחירים להמשיך לרדת - גם אם הירידה נובעת מקיטון של הביקוש לנוזל. סין טרם שבה לגמרי לאיתנה ומדינות המערב מתמודדות עם ריביות גבוהות והאטה כלכלית, כך שהביקוש לא צפוי להתאושש בקרוב. במצב דברים זה, מוכנה סעודיה לצמצם את הכמות הנסחרת בשוק ובלבד שהמחיר לחבית לא ימשיך לרדת. נזכיר כי כל עוד איראן נוקטת גישה לעומתית כלפי המערב, גם מכסת הנפט שלה חסרה לשוק הנפט וזה יוצר לחץ על המחירים כלפי מעלה.

היום יש עיסוק בשאלה האם ארה"ב חותרת לעסקה נוספת עם איראן ולתוצאות תהיינה השלכות ניכרות על השוק מבחינת ההיצע והמחירים. אך מעבר לאמירה זו, יש כאן השלכות נוספות. הלא אם מחיר הנפט ישוב לעלות (כפי שראינו בעקבות תגובת המחיר להודעה הסעודית), מדובר בגורם אינפלציוני שיקשה על הריביות לרדת וכך ימשיך להעיב על הביקושים בעולם - כולל לנפט. סעודיה יודעת זאת ותצטרך להתנהל בזהירות בהמשך.

כמו כן, ככל שהריבית בארה"ב תצטרך להיות גבוהה יותר, או ירידתה תתעכב, הדולר עשוי להתחזק, מה שיוליך לירידה במחיר הנומינלי של הנפט, הנקוב בדולרים. בנוסף, יש לשים לב שרוסיה, בת הברית של סעודיה בקבוצת OPEC+ וממפיקות הנפט הגדולות בעולם, לא התחייבה לעשות צעד דומה ושיקוליה מובנים. גם איחוד האמירויות קיבלה היתר להגדיל את התפוקה בשנה הבאה ולכן הדעות בתוך הקבוצה חלוקות. כשמדובר בקרטל, לכל חברה יש עניין להגדיל את התפוקה אם בעקבות החלטה קבוצתית על צמצום התפוקה המחיר עולה. כל זה מוסיף אי וודאות לשוק הנפט ולא מיטיב עמו. בשורה התחתונה, הודעת סעודיה עשויה לתת בוסט לטווח קצר למחירים, אך כל עוד הביקוש לא מתאושש, לא נראה כי זה יתורגם לעלייה חדה ומתמשכת.
x