בשיחות בין הלשכה לאוצר שהתחדשו השבוע, על תקנות החקיקה שמחייבת החזר עמלות היקף יחסי לאורך 6 שנים, חלה התקדמות לאחר שהאוצר לא פסל בקשת הלשכה להבחין בין סוכן שיזם בעצמו ניוד/ביטול מוצר, לבין סוכן שלקוח שלו ביטל או נויד באמצעות מינוי סוכן אחר. הלשכה דורשת, שרק סוכן שיזם ביטול או ניוד, יחזיר עמלות. מדובר במוצרי ביטוחי חיים, גמל ופנסיה.
עד שנתיים או עד 5 שנים
בשיחות מסתמן גם שהתקופה בה יתבצע הניוד/ביטול במהלכה יחויב הסוכן בהחזר עמלות מדורג, תקוצר משמעותית מ-6 שנים; עד שנתיים כשהניוד הוא לא ביוזמת הסוכן, ועד 5 שנים כשהסוכן עצמו מעביר את הלקוח מחברה לחברה.
ואולם, נודע כי סוכנים רבים לא אוהבים את הצעת הלשכה לאוצר ולדבריהם היא לא תשפר את מצבם. על פי עמדתם, במקרים לא מעטים סוכן יוזם ניוד של לקוח במוצר חיסכון פנסיוני, משום שהתשואה שהוא מקבל בחברה הקיימת אינה טובה: "אין לסוכן כזה ברירה אלא לנייד לחברה אחרת," הם טוענים.
לשכת סוכני הביטוח מקיימת גם שיחות בנושא עם חברי ועדת הכספים שאמורים לדון בקרוב באישור התקנות לקריאה שנייה ושלישית.
רשות שוק ההון פרסמה לפני כ-3 חודשים טיוטת תקנות והוראות לגבי הרפורמה הנוגעת להחזר מדורג של עמלות היקף בביטוח חיים, בעת ביטול הפוליסה או ניודה. במקביל פורסם תזכיר חוק החתום בידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לפיו יחולו אותן תקנות והוראות גם בגמל ופנסיה.
מדובר בהחזר עמלת ההיקף שקיבל סוכן הביטוח במקרה ש:
(1) העמית העביר כספים מקופת גמל אחת לקופת גמל אחרת לפי סעיף 23 לחוק קופות גמל;
2) העמית משך כספים מקופת גמל, למעט משיכה מקופת גמל להשקעה;
(3) העמית ביטל את מינוי סוכן הביטוח.
(א) נדרש סוכן ביטוח פנסיוני להשיב עמלה חד-פעמית בהתאם לתקנת משנה (א), שיעור ההשבה יעמוד על השיעור הקבוע בטבלה שבתוספת, לכל הפחות.
התקנות ייכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר 2023.
על פי דברי ההסבר בתזכיר החוק של האוצר וחוזר רשות ההון: "בפועל, העמלה החד פעמית (עמלת היקף) המשולמת לרוב במעמד מכירת הפוליסה מהווה תמריץ מכירה לסוכן הביטוח הפנסיוני. תמריץ זה מוביל להעברה תכופה בין מוצרים וחברות באופן שעלול לפגוע בעמית, שכן ניוד עודף במוצרי חיסכון מביא לניהול לא יעיל של כספי החיסכון ולפגיעה פוטנציאלית בתשואות העמית.... מערכת התמריצים הקיימת כיום, הכוללת מרכיב משמעותי של עמלות היקף חד פעמיות בגין מכירה או עמידה ביעד מכירות, עשויה להשפיע על פעילותו של סוכן הביטוח בכלל, ובפרט להטות אותו לשיווק של מוצרים מסוימים.
לאור האמור, ועל מנת לצמצם את הטיית המכירה, המובילה לתנודתיות עודפת בשוק שהתוצאה שלה היא עליית דמי הביטוח ודמי הניהול וניהול לא יעיל של כספי הפנסיה באופן שלא להתיישב עם האינטרס של הלקוח, מוצע להתקין תקנות אלו אשר קובעות מנגנון החזר מדורג של עמלת ההיקף במקרה של העברה תכופה ממוצר למוצר".