יממה לאחר שעבר החוק לביטול עילת הסבירות בכנסת, פרסמה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס אמש (שלישי) דו"ח חריג למשקיעים בישראל וציינה כי: "השיפוץ השנוי במחלוקת של מערכת המשפט בישראל עלול להכניס את המדינה לסערה נוספת שתפגע בכלכלתה ובביטחונה".
"האזהרות הכלכליות מתחילות להתממש לכדי נתונים", כך נכתב בדו"ח שפורסם על ידי שירות המשקיעים של מודי'ס. הסוכנות הזהירה כי המצב מעלה את הסיכון למשבר חוקתי בין הרשות המבצעת לרשות השופטת."המצב מסובך בשל העובדה שלישראל אין חוקה כתובה ומוסדותיה מסתמכים במידה רבה על פיקוח וביקורת שיפוטיים".
"אנו מאמינים שהאופי הרחב שלהצעות הממשלה עלול להחליש באופן מהותי את עצמאותה של מערכת המשפט ולשבש בדיקות ואיזונים אפקטיביים בין זרועות הממשל השונות, שהם היבטים חשובים של מוסדות חזקים",כך כתבה מודי'ס בדו"ח שפרסמה אמש.
ההערכה כי חברות הדירוג הגדולות הבינלאומיות הנוספות, יוציאו בקרוב אף הן אזהרות למשקיעים והמלצות שלא לבצע השקעות במדינה בשלב זה. סוכנות הדירוג פיץ' דיווחה כי תקדים את פרסום הדוח התקופתי שלה לגבי כלכלת ישראל לאמצע אוגוסט.
בנק ההשקעות מורגן סטנלי: "לא אוהב"
בנק ההשקעות האמריקאי, מורגן סטנלי, חתך אמש את האשראי הריבוני של ישראל לעמדת "לא אוהב" ("Dislike stance") לאחר שהכנסת העבירה את החוק לביטול עילת הסבירות שיגביל את כוחו של בית המשפט העליון.
"אנו רואים אי ודאות מוגברת לגבי התחזית הכלכלית בחודשים הקרובים וסיכונים להטיה לתרחיש השלילי שלנו. השווקים צפויים כעת להקצין את נתיב המדיניות העתידי ואנו מעבירים את האשראי הריבוני של ישראל ל'עמדה לא אוהב'". כתבו האנליסטים של מורגן סטנלי בהערת המחקר.
סיטי מזהירה משקיעים מפני השקעות בישראל: "תתאפקו עד שישקע האבק"
סיטי מזהירה משקיעים על ישראל, אומרת ש"המצבהרבה יותר מסובך ומסוכן", לאחר שהממשלה העבירה הצעת חוק החוסמת את בתי המשפט בישראל מלהפעיל ביקורת שיפוטית על "סבירות" החלטותיה. החברה מייעצת למשקיעים, "להתאפק עד שהאבק ישקע".
68% מהסטארט-אפים הישראלים נוקטים בצעדים משפטיים ופיננסיים
עוד לפני שעבר החוק לביטול עילת הסבירות בכנסת, שני שלישים מחברות הסטארט-אפ בישראל אמרו כי כבר נקטו בצעדים, כגון:משיכת עתודות מזומנים, העברת מיקום מטה החברה מחוץ לישראל, רילוקיישן לעובדים ופיטורים. כך על פי סקר שנערך על ידי Start-Up Nation Central, ופורסם ביום ראשוןהאחרון (23 ביולי).
כ-68% מהסטארט-אפים הישראלים נוקטים בצעדים משפטיים ופיננסיים בתגובה לשינוי במערכת המשפט, על פי הסקר. 22% מהחברות שנסקרו דיווחו שהן מגוונות את יתרות המזומנים מחוץ לישראל. 37% מהמשקיעים שנסקרו, דיווחו כי חברות שהם משקיעים בהן משכו חלק מעתודות המזומנים שלהן והעבירו אותן לחו"ל.