האם העליות האחרונות במחירי הנפט, מאיימים על האינפלציה הכוללת?

התרגלנו להסתכל על האינפלציה ה'דביקה' בניכוי מחירי הסחורות, אבל יתכן ומתפתח איום חדש כשהנפט עלה כמעט 16% החודש לרמות שלא נצפו מאז ינואר שנה שעברה

 

 
רונן מנחם, קרדיט: יח״צרונן מנחם, קרדיט: יח״צ
 

רונן מנחם, מזרחי טפחות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/08/2023

לאחרונה מתפרסמים נתונים המצביעים על ירידה דרמטית של האינפלציה במדינות המפותחות, אך בניכוי מחירי הסחורות האינפלציה עדיין דביקה.

והנה שוק הנפט מאיים שוב גם על האינפלציה הכוללת, עם מחירים שחזרו לעלות והגיעו לשיא של שלושה חודשים. מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI עלה כמעט 16% החודש, נתון שלא נצפה מאז ינואר אשתקד. גם פלישת רוסיה, שהתרחשה בחודש מרץ אשתקד, לא הצליחה לגרום להתייקרות חודשית כה חזקה. אם התופעה תימשך, הציפיות לעצירה של עליית הריבית בעולם ייחלשו מאוד ואופק ההורדה שלה יתרחק. ההשפעה על שוקי האג"ח הריבוניים במדינות המפותחות תהייה שלילית.

הסיבה להישנות עליית המחירים בשוק הנפט התנודתי קשורה הן לצד ההיצע והן לצד הביקוש.

בצד הביקוש, מתברר כי הפעילות הכלכלית הגלובאלית ממשיכה לצמוח ובינתיים מסתדרת גם "בלי סין" שמתקשה להתאושש. כפועל יוצא הביקוש לנפט ותזקיקיו לתשומות ייצור מפתיע כלפי מעלה והתחזיות לגביו להמשך השנה ולשנה הבאה חוזרות לעלות. זה קורה הן במגזר העסקי והן בקרב משקי הבית, שנהנו מהכנסות גבוהות ונטו פחות לחסוך מאז הסתיימה הקורונה.

הביקוש היומי לדלקים בארה"ב עלה, לפי נתוני אתר trading economics, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2019, עוד לפני תחילת הקורונה. לכך יש להוסיף את עונתיות עונת הנופש והחופשות.

בצד ההיצע, אנו עדים זה זמן להשפעת מדיניות ניהול הסיכונים של חברות OPEC ובת בריתן רוסיה. השבוע אמורות מדינות קרטל הנפט להתכנס שוב ומנהיגתן, סעודיה, נוקטת קו תקיף מאוד של צמצום התפוקה, על מנת לתמוך ברמת המחירים. מדי חודש בחודשו מאריכה הממלכה הסעודית את המגבלות שהשיתה על עצמה ויחד עם העיצומים המוטלים על מכירות הנפט מרוסיה היצע הנפט העולמי ימשיך להיות מרוסן בתקופה הנראית לעין. גם בזירת המגעים בין איראן למעצמות בראשות ארה"ב אין חדש לאחרונה וחזרתה לשוק הנפט לא נראית באופק.

לא זו בלבד, פיחות הדולר בעולם תומך אף הוא בעלייה הנומינאלית של מחירי הנפט, הנקובים בדולרים.

סעיפי האנרגיה חשובים מאוד בחישוב מדדי המחירים לצרכן והאינפלציה. כך לדוגמא, הירידה המדוברת של קצב האינפלציה השנתי בארה"ב מ-4% בחודש מאי ל-3% בחודש יוני  נבעה מכך שסעיף עלויות האנרגיה צלל ב-16.7%, תעריפי הדלקים איבדו 36% והבנזין הוזל ב-26.5%. מספרים דומים הוליכו לירידה נאה גם בקצב האינפלציה בגוש האירו. אך המספרים הללו יתהפכו והשפעתם תהייה דרמטית אם התייקרות הנפט תימשך. לשם דוגמא, אך לפני שנה הזניקו מחירי הנפט והמזון את האינפלציה בארה"ב ל-9.1%, מה שהיה אז שיא של 40 שנה.

במצב דברים זה, הבנקים מרכזיים יהיו זהירים מאוד במדיניות המוניטארית שלהם ולמרות הירידה בקצב האינפלציה בפועל, נראה כי הם ישתדלו להותיר את הריביות גבוהות ככל שניתן. כל עוד התעסוקה גבוהה ונתוני המאקרו לא מצביעים על ההתמתנות הרצויה מבחינתם, הם לא ייקחו את הסיכון שירידת האינפלציה תיבלם.
x