בנק ישראל פרסם את דוח היציבות הפיננסית למחצית הראשונה של 2023. בפרק המוקדש לתחום הביטוח, מתייחס הדוח לתוצאות פעילות חמש החברות הגדולות (מגדל, כלל, הפניקס, הראל ומנורה).
על פי הדוח - "תוצאות יחס כושר הפירעון הכלכלי לשנת 2022 (שפורסמו במהלך חודש מאי 2023 ) מעידות כי ענף הביטוח הישראלי נשאר איתן ויציב. איתנות זו באה לידי ביטוי ביחסי כושר פירעון גבוהים ואשר עלו עם תחילת יישום הוראות משטר כושר פירעון כלכלי. ההון הכלכלי המצרפי של חמש חברות הביטוח הגדולות (הסתכם ב-68 מיליארדי ₪ ב-31 בדצמבר 2022 לעומת 73 מיליארדי ₪ ב-2021 ירידה של 7 אחוזים. ההון הנדרש לכושר פירעון ירד באותה תקופה ב-5 אחוזים להיקף של 41 מיליארדי ש"ח. כתוצאה מכך, יחס כושר הפירעון הכלכלי המצרפי של חמש חברות הביטוח הגדולות ירד ב-4 נקודות האחוז בין 2021 ל- 2022 ועמד על 167 אחוזים".
לירידות בשוק ההון הייתה תרומה שלילית משמעותית
בדוח מוסבר, כי "הירידה המתונה ביחס כושר הפירעון הכלכלי הושפעה בעיקרה מירידות בשוק ההון. הירידה במחירי המניות במהלך 2022 פגעה בשווי המניות בתיקי ההשקעות, הן בתיקי הנוסטרו והן בתיקי העמיתים, והייתה לה תרומה שלילית משמעותית ליחס כושר הפירעון. הפגיעה בשווי המניות הקטינה את שווי הנכסים של חברות הביטוח, את שווי החשיפה של רכיב המניות בדרישת ההון ואת עוצמת תרחיש מניות בדרישת ההון".
עוד מצא הדוח, כי פרסום לוחות מעודכנים של תמותת גמלאים על ידי רשות שוק ההון אף הוא השפיע באופן שלילי על יחס כושר הפירעון.
בנק ישראל מציין, כי "החברות פועלות מאז יישום משטר כושר פירעון כלכלי לייעל את תמהיל המוצרים והרכב תיק ההשקעות ולהתמקד בפעילויות עסקיות בעלות תרומה חיובית ליחס כושר הפירעון הכלכלי".
עליית הריבית קיזזה את רוב השפעת עליית האינפלציה
בבנק ישראל מציינים, כי לעלייה באינפלציה ולחלוקת דיבידנדים בקרב חלק מהחברות הגדולות הייתה השפעה שלילית מתונה על יחס כושר הפירעון. השפעות אלו קוזזו ברובן על ידי עליית עקום ריבית אשר הייתה לה תרומה מצטברת חיובית באופן משמעותי על חמש חברות הביטוח הגדולות.
על פי דוח היציבות הפיננסית, רכיב הסיכון המשמעותי ביותר עבור החברות הגדולות הוא סיכון בגין תיק בריאות ארוך טווח; "הסיכון הנובע מאי הוודאות הכרוכה במוצרי בריאות ארוכי טווח, ובראשם סיכון תחלואה, אשר מושפעים ממוצרי קצבה (אובדן כושר עבודה וסיעוד), סיכון ביטולים של מוצרי תאונות אישיות והוצאות רפואיות שהינם בעלי תרומה חיובית להון הכלכלי; סיכון תחלואה ואינפלציה במוצרי הוצאות רפואיות וסיכון אריכות ימים של סיעוד," נכתב בדוח.
"סיכונים משמעותיים נוספים הם סיכון שוק של תיק ההשקעות ובעיקר סיכוני מניות; וסיכוני ביטוח חיים – סיכון אריכות ימים למוצרי קצבה וסיכון ביטולים למוצרי ריסק שאף הם בעלי תרומה חיובית להון הכלכלי. הסיכונים בתיקי הביטוח הישנים, כגון סיכוני תחלואה ואריכות ימים בסיעוד, צפויים לקטון באופן משמעותי לאורך זמן, לאור התכלות תיקים אלו," מצוין בדוח בנק ישראל.