חודש יולי היה חודש מצוין מבחינת התשואות. כפי שכתבתי בסקירה של יוני, יולי היה חודש מבטיח למדי, והוא קיים את הבטחתו החיובית. כל הקרנות עלו מ-1.67% (אלטשולר) ועד 2.47% (קסם אקטיב). העניין הוא שהמשך החיוב של הביצועים לא התגבש לשינוי דרמטי בגיוסים. וזו הדיכוטומיה הגדולה של מנהלי הכספים של הקרנות האלו, בכלל בארץ, ולדעתי, גם בעולם.
העליות במניות בעולם, ובמידה קטנה יותר בארץ, מלוות עד היום בפסימיות גדולה של ציבור המשקיעים. הסיבות לכך רבות: הריביות הגבוהות, ריכוז היתר של החיוב במניות טכנולוגיה, כאשר רוחב השוק היה קטן מאוד עד תחילת אוגוסט, ובמיוחד, הפחד ש"משהו יישבר" עקב מדיניות אגרסיבית של בנקים מרכזיים מול אינפלציה מתמתנת.
נכון שהיה לנו במרץ משבר בנקים זוטא (
SVB,
Credit Suisse, וכו...) אבל זה חלף לו, עם הרבה תמיכה, ועכשיו מחכים ל"נעל השנייה". מה גם שנתוני המקרו מתחילים להראות עייפות בסקטורי השירותים והתעסוקה, אשר היוו מגדלור חיובי עד כה. וכך, רק אי-בי-אי גייסה תוספת של 2.25% להונה, כאשר האחרות עומדות במקום או פודות. מפליא לציין שקסם, המובילה בתשואה, הייתה גם הפודה ביותר עם 2.73%-, ואחריה מגדל עם 2.38%- כאשר זו הניבה 1.87% בחודש יולי. כמו כן, יש לציין שהתשואות היפות באו למרות ששוקי ההון בארץ זועזעו שוב, ביולי ובתחילת אוגוסט, ממהלכי הרפורמה המשפטית.
וכמו כל חודש נאמר מחדש:
הבה נרחיב על הכללים שעל פיהם אנו החלטנו על אוסף הקרנות הספציפי. ראשית, נציין שאנו עוסקים במעקב אחרי הקרנות האלו, קרנות ה-30-70, מאז נובמבר 2021, והנה ההיגיון לשואלים על כללי הבחירה:
1) דרגנו את החברות המנהלות על פי היקף הנכסים הגדול ביותר בקרנות מסורתיות.
2) בחרנו קרן אחת מכל חברה, בקטגוריה עד 30% מניות באג״ח כללי בארץ.
3) הקרן הייתה צריכה להיות בגודל של כ-100 מיליון שקלים ומעלה.
4) הקרן הייתה צריכה להיות עם וותק של לפחות שנה, כאשר רצוי יותר משנתיים.
5) ניהול התיק בקרן הוא "נטו" של 30-70, ולא כעוקב תיק בנקאי, או אחר.
וכך, כרגע, על פי קריטריונים אלו, ישנן את 9 הקרנות שלפניכם, כאשר הקרן של הראל החלה דרכה עם 101.2 מיליוני שקלים. יתכן שנצרף בעתיד ״קרנות אורח״, שמבחינה אובייקטיבית אינן עומדות בקריטריונים המוזכרים לעיל, אולם שיהיו בעלות ייחודיות בפרמטרים מסוימים, וששווה להזכיר אותן מידי פעם. יש בוודאי הרבה מאוד בתי השקעות נהדרים וטובים בארץ הקטנה שלנו. אבל, ניסינו, בבחירה הזו, הקבועה על פי הכללים שהוזכרו, לתת תחושה של מה שעושים הגדולים והידועים בתחום. לדעתי, מעקב רצוף של אוסף הקרנות הזה, מראה לנו לא מעט על פילוסופית ההשקעות של מנהלי אותן קרנות. ואולי, גם קצת על אותה הפילוסופיה בארגון שלהם.
נתוני הקרנות
עיקר העניין של סעיף זה נמצא בנושא שכבר ציינתי לעיל, דהיינו הפדיון, או העמידה במקום, של ההון אצל רוב הקרנות. אבל, מעבר לכך, נציין כמה עובדות בנושא סטיות התקן, המייצגות, כידוע, קנה מידה של תנודתיות הקרנות. האם יש לנו כאן תופעה כללית, דומה, בין מנהלי ההשקעות של הקרנות? האם אנו רואים עלייה באהבת הסיכון שתתבטא בעלייה בתנודתיות של הנכסים? לא ממש. לדעתי, ניתן לחלק את הקרנות לשלושה חלקים:
אלו שלא שינו את אופי הסיכון בקרן, ואנו רואים בהן עמידה במקום של הסטיות עד שינוי של כ-2%, לכאן או לכאן. אלו שהגדילו את כמות הנכסים שמגדילים את התנודתיות (מור – 2.94%, קסם – 2.06%, ובמיוחד הראל עם 6.35%). וישנן הקרנות אשר נכנסו למצב של האטה בסיכון ובתנודתיות (פסגות – 6.41%-, אלטשולר שחם – 7.55%-).
שאלה מתבקשת מיידית היא זו: עקב האופי השמרני של המשקיעים הישראליים, האם הקרנות שסטיית התקן שלהן ירדה גייסו כספים? (אנו בונים על כך שהתשואות היו טובות גם כך...)? והתשובה היא: בצורה מזערית ממש. פסגות, גיוס של 0.41% ו-אלטשולר, גיוס של 0.13%. למרות הנתונים, אני עדיין חושב שהתמדה בכיוון הזה של שילוב תשואות טובות, עם ירידה בתנודתיות, תניב תוצאות טובות יותר בעתיד, בחזית ההון. בכל מקרה, נעקוב ונראה.
הרכבי תיקי הקרנות
כרגיל, נציין את העיכוב בזמן בין תצורת החשיפות, ושאר נתוני הקרנות (חודשיים). ואחרי שאמרנו זאת, יש החודש שינויים די גדולים בחשיפה למניות, כאשר לא היה ממש גידול של החשיפה לחו"ל מול הארץ. למעשה, רק מיטב שינתה בפחות מ-2% את החשיפה המנייתית שלה, כאשר הרבתה לעשות אי-בי-אי, עם גידול של 14.12%, והקרן של מור עם גידול של 12.42%. בקצה השני, ראינו ירידה של 6.13%- בקסם ו-5.25%- באלטשולר.
האם הגידול הניב תוצאות טובות יותר? הבה נבדוק: אצל אי-בי-אי כן, ואפשר לומר שגם במור. אבל, קסם, שדווקא הורידה מניות הכי הרבה, נמצאה המובילה בתשואות, ואלטשולר שהייתה המורידה השנייה יצאה אחרונה בביצועים. בקיצור: ירידה משמעותית באחוזים של חשיפה של מניות אינה אומרת בהכרח שינוי לחיוב או לשלילה בתקופה מסוימת. המהות הגדולה היא איכות האחזקה שנמצאת בתיק, וזו שתיקבע.
עולם האג"ח היה ממש חם ביולי, והביא די הרבה מהביצועים הטובים של הקרנות. האם היו שינויים בחשיפה מולם? בגדול, רק במגדל הרחיבו ב-7.79% את הכמות, כאשר רוב הקרנות עומדות במקום, או עלו במקצת. נציין: מור, מיטב, והראל הקטינו ביותר מ-2%, כאשר קסם ו-אלטשולר הגדילו ביותר מ-2%. לבסוף, נציין שרק קסם (המובילה בתשואה) מציגה דירוג ממוצע של +
BBB מול דירוג גבוה אצל האחרות, ושהמח"מ של כולן קצר-בינוני (2-4 שנים).
תשואות הקרנות
אין ספק שמנהלי הכספים בקרנות המוצגות יכולים להיות מרוצים ממה שקרה ביולי. כאמור, כל הקרנות עלו יפה, והאמת חייבת להיאמר שההפרש בין המובילה (קסם – 2.47%) והאחרונה (אלטשולר – 1.67%) אינו דרמטי עד כדי כך. ואם תסתכלו על ביצועי הקרנות, מאז תחילת השנה, תראו שהתחום גם קטן יחסית לקצוות. ראשונה: קסם, שוב, עם 6.26% והאחרונה היא פסגות עם 4.97%. בחלק של הביצועים השנתיים העניין קצת שונה. המובילה הינה אי-בי-אי, עם תשואה של 2.37%, כאשר השנייה היא אלטשולר עם 1.87%. זאת, מול האחרונה שהיא מגדל עם תשואה שלילית יחידה של 0.28%-. כאן יש טווח משמעותי לוגית.
תחום השלוש שנים נע בין הלוגיקה הראשונה, וזו השנייה: במקומות הראשונים אנו מוצאים את אי-בי-אי עם 19.71% ופסגות עם 19.40%, כאשר האחרונה מציגה רק 12.73% (מגדל). איתה נציין את קסם (שבינתיים השתפרה מאוד) עם 13.34%, והראל עם 13.54% תשואת ארוכת טווח. שימו לב שקסם פשוט מפליאה לעשות מאז תחילת השנה, כאשר אי-בי-אי יותר עקבית חיובית בכל הטווחים.
הנה השוואות גראפיות המציגות את המספרים בצורה ויזואלית:
לסיכום:
חודש יולי היה חודש של הצלחה גדולה עבור מנהלי ההשקעות של הקרנות שלפנינו. נוריד את הכובע במיוחד גם בגלל התנודתיות הגדולה שהייתה בשווקים המקומיים שלנו עקב הרפורמה המשפטית. בסה"כ המספרים מדברים בעד עצמם, כאשר כבר ציינתי שקסם אקטיב ממשיכה להיות הטובה מאז תחילת השנה, מול אי-בי-אי שנמצאת במקום השני ביולי, אבל במקום סביר וטוב מאוד בטווחים האחרים.
כל עניין התשואות הוא חשוב, ואף חיוני, אבל אל נשכח שמנהלי הקרנות עובדים על בסיס דמי ניהול הנגבה על בסיס ההון של הקרן. ובחזית הזו, המשקיעים לא ממש משתפים פעולה, פעם נוספת, וממשיכים להעדיף את השקט היחסי של הקרנות הכספיות, המניבות היום סביב ה-4% ויותר, מול חשיפה מקסימאלית אפשרית של 30% למניות. יש בכמה קרנות שיפור משמעותי בחזית הורדת התנודתיות, והשילוב הזה של תשואות ורוגע אהוב על המשקיע שלנו. לכן, העתיד נראה עדיין וורוד, במידה וימשיכו לבצבץ תשואות ירוקות בעתיד. המון הצלחה לכולם!