נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

קרנות נאמנות בצמיחה: גיוס ענק של 5.5 מיליארד ₪ בהובלת הקרנות הפסיביות והכספיות

חודש אוגוסט בתעשיית קרנות הנאמנות

 

 
איור: פאנדראיור: פאנדר
 

שון אשכנזי, מנהל קשרי יועצים במיטב בית השקעות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
04/09/2023

הירידה במגמת הפדיונות בתעשייה האקטיבית המסורתית נמשכת, כשהחודש היא רשמה פדיון של כ-1.3 מיליארד ₪.

המגמה החיובית בתעשייה הפסיבית נמשכה החודש עם גיוס נאה של כ-2.4 מיליארד ₪. קרנות הסל סיימו את החודש עם גיוס של כ-1.9 מיליארד ₪ והקרנות המחקות הוסיפו סכום של כ-0.5 מיליארד ₪, כשכמעט כל הגיוס בתעשייה הפסיבית הגיע לקטגוריית מניות בחו"ל.

הגיוסים המשמעותיים ביותר נרשמו גם החודש בקטגוריית הקרנות הכספיות עם כ-4.4 מיליארד ₪.

סך נכסי התעשייה כולה עלה בחודש אוגוסט בכ-6.6 מיליארד ₪, שמהווים עלייה של כ-1.6% מכ-418.9 מיליארד ₪, לכ-425.5 מיליארד ₪. עלייה שנובעת מתשואה חיובית זעירה של כ-0.3%  (השפעה של כ-1.1 מיליארד ₪), וגיוס של כ-5.5 מיליארד ₪. 

מתחילת השנה סך נכסי תעשיית הקרנות עלה בכ-57 מיליארד ₪, שמהווים עלייה של כ-15.5% מכ-368.6 מיליארד ₪ לכ-425.5 מיליארד ₪, עלייה שנובעת מתשואה חיובית של כ-8% (השפעה של כ-29 מיליארד ₪), וגיוס של כ-28 מיליארד ₪.

אוגוסט בשווקים הפיננסיים

חודש אוגוסט בשווקים הפיננסיים נפתח עם הורדת דירוג האשראי לארה"ב על ידי סוכנות הדירוג פיץ' מדירוג מקסימלי של AAA לדירוג AA+. חברת הדירוג נימקה את הורדת הדירוג בחוב המתנפח והגירעון התקציבי.

דווקא על רקע הורדת הדירוג, כלכלת ארה"ב המשיכה להפתיע עם נתונים כלכליים שרובם העידו על איתנות הכלכלה האמריקאית. בתגובה  לכך,  נרשמו ירידות שערים באיגרות החוב הממשלתיות, ושוק המניות שרשם עליות חדות מתחילת השנה, חתם את החודש במגמה שלילית. המגמה השלילית, צריך לומר, בשוקי המניות והאג"ח התמתנה מאוד בימים האחרונים של החודש. 

שוק המניות הישראלי רשם חודש שלילי מתון. נתון האינפלציה שפורסם העיד על ירידה חדה באינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (3.3%), אך על פי התחזיות מדובר בירידה טכנית ובחודש הבא האינפלציה השנתית תחזור לרמה של כ-4%, גם כן עקב שינוי טכני (יציאת מדד נמוך מלפני 12 חודשים).

המצב בסין מושך עניין רב בקרב העולם המערבי, כשמשבר הנדל"ן וסקטור הבנקאות המושפע ממנו, החמצות תשלומי ריבית של מספר חברות נדל"ן, אחוז האבטלה הגבוה בקרב הצעירים ומכירות חיסול של מניות סיניות במיליארדי דולרים של משקיעים זרים, גורמים לממשל הסיני לנקוט בצעדים מקלים ולא רגילים לתמיכה בשווקים כמו הפחתת המס על מכירה וקנייה של מניות והאטת הנפקות ראשוניות לציבור.  

שער השקל רשם פיחות משמעותי נוסף מול הדולר והאירו, כשבחודש אוגוסט הוא נחלש בשיעור של כ-2.9% מול הדולר וכ-1.5%  מול האירו.

שוקי המניות בחו"ל סיימו את החודש במגמה שלילית כאשר מדד S&P500  ירד בכ-1.8% , מדד הנאסד"ק ירד בכ-2.2%, מדד הדאקס הגרמני ירד בשיעור של כ-3.0%, ומדד הניקיי היפני ירד בשיעור של כ-1.7%.

שוק המניות הישראלי סיים את חודש אוגוסט במגמה שלילית מתונה, כאשר מדד ת"א 35 ירד בכ-1.3% ומדד ת"א 125 ירד בכ-0.8%.

איגרות החוב הקונצרניות סיימו את חודש אוגוסט במגמה חיובית. מדדי התל בונד 60, 40, 20 עלו בשיעור של כ-0.3% עד כ-0.4%.

מדד אג"ח קונצרני כללי עלה בכ-0.4% ומדד אג"ח ממשלתי כללי, סיים את החודש עם ירידה מזערית בשיעור של כ-0.1%.

התעשייה האקטיבית המסורתית בחתך של קטגוריות

הקטגוריות המגייסות בתעשייה האקטיבית המסורתית רשמו גיוסים קטנים. קטגוריות אג"ח בחו"ל ומניות בחו"ל רשמו גיוסים של כ-250 מיליון ₪ וכ-20 מיליון ₪ בהתאמה.

אבל, קטגוריית אג"ח כללי, הקטגוריה הגדולה ביותר בנכסיה, בהפרש ניכר משאר קטגוריות ההשקעה, ממשיכה לפדות אם כי במגמת התמתנות בפדיון. היא רשמה גם החודש את הפדיון החודשי הגדול ביותר מבין כל קטגוריות ההשקעה, פדיון של כ-600 מיליון ₪.

קטגוריית אג"ח מדינה פדתה החודש סכום של כ-520 מיליון ₪.

קטגוריית מניות בארץ סיימה את החודש עם פדיון של כ-210 מיליון ₪.

קטגוריית חברות והמרה רשמה החודש פדיון של כ-130 מיליון ₪.

קטגוריות גמישות וממונפות ואסטרטגיות פדו סכומים של כ-40 מיליון ₪ וכ-30 מיליון ₪ בהתאמה.

קטגוריית אגד קרנות פדתה סכום זעיר של כ-5 מיליון ₪.

הקרנות הכספיות: מהוות כבר כ-21% מכל נכסי התעשייה וכ-37% מכלל נכסי התעשייה האקטיבית!

גם החודש נמשך הגיוס של הקרנות הכספיות כאשר באוגוסט נכנס אליהן סכום של כ- 4.4 מיליארד ₪. הקרנות הכספיות השקליות גייסו כ-4 מיליארד ₪ והקרנות הכספיות הדולריות גייסו כ-0.4 מיליארד ₪. הגיוס הגדול לכספיות השקליות נובע משורה של העלאות ריבית, מהיותן כתובת לחנייה לכספים שיצאו מהקרנות המסורתיות, ומהיתרון המיסויי הניכר שיש להן מול השקעה בפיקדונות שקליים בפרק זמן זה של אינפלציה, וזאת בנוסף ליתרון הנזילות שלהן. ב-18 החודשים האחרונים גייסו הקרנות הכספיות סכום גדול של כ-70 מיליארד ₪ ונתח השוק שלהן נסק מכ-4.2% לכ-21.2%. נתח השוק שלהן מתוך תעשיית הקרנות האקטיביות בלבד (בקרנות הפסיביות אין קרנות כספיות) עומד על יותר משליש!: 37%. סך נכסיהן של הקרנות הכספיות עומד על כ-90.3 מיליארד ₪, שיא של כל הזמנים. 

התעשייה הפסיבית – קרנות הסל והקרנות המחקות: מגמת הגיוסים נמשכת

חודש אוגוסט בתעשייה הפסיבית התאפיין גם הוא במגמה חיובית, עם גיוס כולל של כ-2.4 מיליארד ₪, כשהגיוס נחלק בין תעשיית קרנות הסל שגייסה סכום של כ-1.9 מיליארד ₪ לבין הקרנות המחקות שהוסיפו סכום של כ-0.5 מיליארד ₪.

קטגוריית מניות בחו"ל היא המגייסת הגדולה ביותר גם החודש בתעשייה הפסיבית והפעם עם  סכום גדול של כ-2.2 מיליארד ₪, קרנות הסל גייסו כ-1.6 מיליארד ₪ והקרנות המחקות הוסיפו כ-600 מיליארד ₪.

קטגוריית אג"ח בחו"ל גייסה סכום של כ-470 מיליון ₪, קרנות הסל גייסו כ-340 מיליון ₪ והקרנות המחקות הוסיפו סכום של כ-130 מיליון ₪.

קטגוריית אג"ח מדינה סיימה את החודש עם פדיון של כ-160 מיליון ₪, הקרנות המחקות פדו סכום של כ-100 מיליון ₪ וקרנות הסל הוסיפו לפדיון סכום של כ-60 מיליון ₪.

קטגוריית חברות והמרה סיימה את החודש עם פדיון של כ-50 מיליון ₪, קרנות הסל פדו כ-40 מיליון ₪ והקרנות המחקות פדו כ-10 מיליון ₪. 

קטגוריית מניות בארץ סיימה את החודש ללא שינוי, זאת עקב פדיון של הקרנות המחקות בסכום של כ-60 מיליון ₪ ומנגד, גיוס של קרנות הסל בסכום זהה. 


x